Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борис Велчев: Трудните експертизи бавят разследването за АЕЦ "Белене"

0 коментара
Борис Велчев: Трудните експертизи бавят разследването за АЕЦ "Белене"
Главният прокурор Борис Велчев заяви в петък, че няма как проверките и експертизите по проект за милиарди като АЕЦ "Белене", да бъдат извършени за няколко месеца. Коментарът бе направен по повод критиките на премиера Бойко Борисов за бавната прокурорска работа по предоставените материали за колосални нарушения и злоупотреби, свързани с проекта "Белене".

В същото време Велчев съобщи, че вече е образувано досъдебно производство за хидровъзел "Цанков камък" – друг мащабен енергиен проект, започнат от предходното правителство.

До този момент от прокуратурата на няколко пъти упрекнаха изпълнителната власт, че не върши собствените си задължения по проверка на документите, а изсипва на разследващите суров материал без готови изводи.

В петък лидерът на СДС Мартин Димитров риторично попита защо МВР не провежда акция "Белене" или "Енергийни проекти". Според него не се изваждат данните за втората атомна централа, защото се чака да бъде подписан договор за довършване на проекта.

"Ако в момента станат ясни всички злоупотреби, ще се промени общественото мнение по този въпрос. Ако няма сигурен пазар, кой луд ще инвестира 6.4 милиарда евро", заяви Димитров като припомни, че Турция в момента строи собствени ядрени мощности.

Той добави, че премиерът също има сериозни инструменти да одитира докладите за инвестираното до този момент в проекта за централата.

"Дефицитът на края на тази година ще е над 2 милиарда лева, този проект ще струва 13 милиарда лева. Тринадесет милиарда ще бъдат дадени без да има сигурен пазар и чужди инвеститори", коментира съпредседателят на Синята коалиция.

Според него приемането на българската енергийна стратегия се забавя до подписването за АЕЦ "Белене".

"Атомната централа не е като да си купиш колело, тя е много скъпа, за да бъде изградена и след това закрита. Ние не сме си покрили още разходите по "Козлодуй" а правим нова атомна централа", припомни Мартин Димитров.

Темата за злоупотребите с проекта "Белене" отново изскочи на бял свят заради записаните чрез подслушване откровения на бившия зам.-шеф на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Тенчо Попов. Той говори за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за втората атомна централа. Изявленията му бяха направени през март т.г. в тесен приятелски кръг, а станаха публично достояние в сряда, когато по време на съдебно дело за подкуп бяха излъчени записи, направени със специални разузнавателни средства, от среща на Попов със следовател и съдия.

По този повод Борисов заяви, че не разбира защо при "видни" нарушения, прокуратура още не е образувала дела. "Затова очаквам да им повдигнат обвинение на всичките, които са допринесли и за "Цанков камък", и за "Белене", включително за източването на пари. И хората питат какво става с тези проверки, а те са видни нарушенията", каза преди ден премиерът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.