Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БОРКОР не заработи и тази година

Назначени са едва 10 човека, изхарчени са 307 332 лв., брутните заплати са 621.08

30 коментара
Румен Миланов сн. БГНЕС

Точно година след създаването на антикорупционната структура към правителството БОРКОР, тя все още не е започнала да функционира, предвиденият щат е запълнен едва на 25%, а изхарчените средства са 307 332 лева. Това става ясно от информацията, предоставена от БОРКОР на Mediapool по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ).

 

БОРКОР е рожба на усилията на правителството на Бойко Борисов да покаже пред ЕС безкомпромисна воля и мерки за справяне с организираната престъпност и корупцията, особено с тази по върховете на властта, за която България редовно е критикувана от западните си партньори.

 

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (т.нар. БОРКОР, бел.ред.) трябваше да заработи още в края на 2010 г. Това става ясно от техническото приложение към мониторинговия доклад на ЕК, публикуван през юли тази година.

 

Обещанието към Брюксел обаче очевидно няма как да бъде изпълнено и през тази година, защото към 31 октомври са назначени единствено шефът на БОРКОР Румен Миланов, двамата му заместници Петко Сертов и Елеонора Николова, и още 7 души. За сметка на това БОРКОР, който е поредният антикорупционен орган в държавата, е окачествен като "централен инструмент" в Националната стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.

 

Преди да им бъде забранено да говорят пред медиите, от ръководството на БОРКОР прогнозираха, че центърът ще започне работа на 1 юни тази година.

 

Заплатите умножени по две

 

Още в перото за заплати на БОРКОР, се забелязват проблеми, които наподобяват неприятния опит с комисията за отнемате на незаконно придобито имущество под ръководството на Стоян Кушлев. Според отговора, изпратен на Mediapool, предвиденият щат на БОРКОР е 40 служители, които, очевидно силно мотивирани морално и политически, трябва да идентифицират, анализират и съставят ефикасни планове за борба с корупцията и организираната престъпност със средна брутна заплата от 621.08 стотинки. От справката се разбира също, че след приспадане на отчисленията чистото възнаграждение на боркорци ще е около 520 лева, а най-ниските заплати ще са под 500 лева.

 

От проектобюджета на БОРКОР обаче става ясно, че институцията дава подвеждаща статистика в своя официален отговор по ЗДОИ. Бюджетът на звеното за заплати на персонала е 579 000 лева, но при средна заплата от 621.08 лева, перото за заплати трябваше да бъде два пъти по-малко - 298 118 лева.

 

Останалите пари най-вероятно са предвидени за раздаване под формата на бонуси, които са предварително ясни още в началото на годината. Те реално вдигат средната заплата над 1000 лева. Преди да бъде сменен от Бойко Борисов, Стоян Кушлев бе нашумял именно с раздаването на огромни бонуси за себе си и голяма част от персонала.

 

Абсурд за 4.8 млн. лева

 

От проектобюджета на Министерския съвет за издръжката на БОРКОР се разбира още, че през 2012 година звеното ще разполага с общо 4.8 милиона лева. От тях 3.2 милиона лева са за развиване на основна дейност.

 

Когато става дума за "дейност", всички си представят някакви конкретни резултати, но дадените разяснения показват, че тези очаквания са все още прибързани.

 

"За реализирането на БОРКОР са необходими множество обхватни и амбициозни правни, организационни, персонални и технически мерки. Изграждането на Центъра (БОРКОР) е само една от множеството организационни предпоставки за реализирането на проекта. Едва, когато всички предпоставки, необходими за пълноценната дейност на БОРКОР бъдат изпълнени, могат да бъдат представени резултати, постигнати чрез проекта "БОРКОР", се казва в отговора на БОРКОР до Mediapool.

 

В превод - изграждането на БОРКОР е предпоставка за изграждането на БОРКОР.

 

Веднага след това се уточнява, че срещу 4.8 млн. лева общ бюджет годишно, обществото ще получи като резултат "не единични мерки (срещу корупцията и мафията-бел.ред.), а пакети от такива, състоящи се от съгласувани единични, обединени в една затворена система от мерки (интервенционна система-бел. ред.) срещу корупцията и организираната престъпност".

 

Година след старта на проекта не е ясно какво точно е предложило звеното и по какъв начин изливането на пари в тази посока е повлияло (ако въобще е повлияло) върху борбата с престъпността и корупцията.

 

От отговора, предоставен на Mediapool, не се разбира и какво точно ще върши БОРКОР занапред.

 

Отделно от 3.2 милиона лева за дейност, звеното ще получи и 1 милион за инвестиции в сграда и компютри през 2012 година. Плановете на ГЕРБ са през 2013 и 2014 година БОРКОР да получава ежегодно по още 500 000 лв. за инвестиции. Общият бюджет до края 2014 година е в размер на 13.5 милиона лева.

 

На този фон през август правителството обяви намерението, извън БОРКОР, да създаде още един междуведомствен съвет за координация, който "ще осъществява цялостен мониторинг и прилагане на необходимите решения" в борбата с прането на пари.

Както се казва, да ни е честито!

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #30

    Нали уж безплатен обяд няма,а какво е това цяла година да не свършиш нищо,а да вземеш бонуси в размер на още една заплата.4.8 млн.лева за дейност и отделна 3.2 млн.лв за инвестиции в сгради ,компютри и др.Каква е гаранцията,че ще могат да приберат толкова при работата си с престъпността и корупцията? Каква е причината за да не е ясно какво ще свърши БОРКО занапред? При толкова пари,съмненията са големи дали тази структура е създадена за да се бори,или за обратното.Как така ,не е започнала да функционира,а

  2. Анонимен
    #29

    Абе трябва да се усвояват средствата другото е ..... бла-бла

  3. Анонимен
    #28

    БОРКОР=НАРМАГ=ШИРПОТРЕБА=ХОРЕМАГ=1984............

  4. Анонимен
    #27

    Те реално вдигат средната заплата над 1000 лева. Но това е смешно... срещу каква корупция ще се борят в случая като те ги насърчават да бъдат корупмпирани с тези смешни пари... отгоре на всичкото на нашите жеранлета им се вижда огромна сума пари ехааа ...

  5. Анонимен
    #26

    Osnovno pero v razhodite sa parite za komandirovki. Neka jurnalsitite da se pointeresuvat kolko chesto bivshite shefove na DANS, MANas i drugite sa patuvali v chuzbina za da boriat koruptsiata v Bulgaria.

  6. Анонимен
    #25

    Медиапул, назначени са еди-колко си души, а не "човека", толкова ли сте неграмотни???????????????

  7. Анонимен
    #24

    Няма страшно, ще се отчет на средства и те ще будат разпределени като 13-та заплата. И да побързат като съдийте ,щото да не ги отреже Дянков.

  8. Анонимен
    #23

    Русенската "магистратка" Николова къде ли ходи,на кого ли не се кланя,само и само да остане в София и да се храни от държавната каца.Ако е толкова кадърна,да стане адвокат и да се "бори" с корупцията.

  9. Анонимен
    #22

    Недоносчето БОРКОР беше създадено от болната амбиция и комплексарщината на лицето Б. Борисов. Напук, заради обстоятелството, че когато Станишев беше премиер, бе създадена ДАНС. Само Той си знае какви са мотивите за така подбраното ръководство на БОРКОР. А господинът от снимката, освен че подведе Борисов относно нуждата от подобно недоносче, за кратко време се изяви като експерт по национална сигурност, автор на стратегии и концепции - резултата е плачевен. Всичко щеше да бъде една пародия, ако не беше свързано с управлението на държавата и националната и сигурност...

  10. Анонимен
    #21

    престъпна банда начело с "тамплиера" на снимката, десаря сертов и русенската пача, която ква ли не беше, само за да лапа, без пръст да мръдне!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.