Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брюксел критикува парламента за прикриването на сигнали срещу кандидати за КС

Венета Марковска е разобличена за контактите си с адвокати и приятели

43 коментара
Венета Марковска, Сн: БГНЕС

Европейската комисия разкритикува остро във вторник Народното събрание за прикриването на сигналите срещу съдия Венета Марковска по време на изслушването на кандидатите за членове на Конституционния съд (КС).

"Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитета на институцията Конституционен съд", заяви в отговор на въпросите на Mediapool говорителят на ЕК Оливие Баи.

По време на изслушването на четиримата кандидати за членове на КС от квотата на парламента, депутатът от БСП Янаки Стоилов постави въпроса за постъпилите срещу Венета Марковска сигнали, но председателят на комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) не допусна обсъждане на темата.

Въпросният сигнал, с който Mediapool разполага, е подписан от Георги Тонев Колев. В него се припомня съвместното разследване на Mediapool и в. "Капитал" за приятеля на Марковска – бизнесменът Георги Георгиев, и неговия арест от януари 2010 г., след който двама полицаи в столичното Шесто РПУ бяха уволнени. След публикациите в двете издания служителите бяха възстановени на работа от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Марковска, която е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), бе издигната за конституционен съдия от независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ. Според неофициалните информации от кулоарите на Народното събрание, тя се ползва с подкрепата на ГЕРБ, макар че в парламентарната група на управляващите е имало и малобройна съпротива срещу номинацията. Публично изразени съмнения имаше и срещу явния кандидат на ГЕРБ Анастас Анастасов, главно заради образованието му в Академията на МВР и сравнително ниския пост, който е заемал в съдебната система – шеф на районния съд в Ямбол.

"Съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите критерии за професионализъм и почтеност. ЕК призовава всички компетентни български институции, в частност парламента, да поемат своята отговорност и да направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние", се казва в отговора на Оливие Баи. Времето за проверки от страна на депутатите на практика изтече, защото гласуването на кандидатурите е насрочено за 31 октомври.

В писмото до Mediapool ЕК напомня, че България е поела отговорност да отговори на препоръките в последния мониторингов доклад.

"В този доклад ЕК препоръча на България да проведе прозрачността, обективността и почтеността като свои най-важни приоритети при кадруването в съдебната система. Тези препоръки се отнасят до назначенията на членовете на КС, както и при избора на нов главен прокурор и ново ръководство на Комисията за конфискация. ЕК продължава да следи тази тема отблизо", заяви говорителят на ЕК.

Съдия Марковска не издържа на елементарна проверка

Веднага след изслушването в правната комисия, проведено миналата седмица, Марковска се запозна със сигнала срещу нея. Георги Георгиев "няма нищо общо с мен и моето семейство", заяви тя пред журналисти.

Това обаче не е вярно. Проверка на Mediapool в правните регистри показва, че Георгиев и сина на Марковска – Петър Марковски, са въртели общ бизнес в продължение на почти три години. Двамата са съдружници във фирмата "Пента макс 5" ООД. В края на 2007 година Марковски излиза от нея и малко по-късно става нотариус.

В сигнала се говори и за приятелските контакти на Марковска с адвокат Румен Еленски. В изявлението си пред медиите съдия Марковска призна, че двамата са приятели от годините, когато тя е работила в Плевен. В същото време Марковска заявява буквално: "Ако проследите делата на адвокат Еленски ще констатирате, че той по дела, просто никога не се явява по дела, по които аз съм в съдебните състави". Проверка на Mediapool в информационната система на Върховния административен съд показва, че адвокат Еленски се е явявал на поне шест дела, по които Марковска е била или председател или докладчик в съдебните състави. Последното от тях е на 14 юни тази година и трудно може да се повярва, че тя не помни това.

В тези шест дела три пъти страните защитавани от Еленски печелят, два пъти губят, а по едно дело от далечната 2006 година има странна смяна на целия съдебен състав, която изважда Марковска от делото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #43

    istina e ,che prikrivat,ima i edin zam.predsedatel na WAS,koito se mesi w delo w polza na korumpirania-K.Stoinow-moshenik i kontrabandist na zlato predi 2,000 -ta god.,zagrabil imot na ortak i se e uzakonil w narushenie na wsichki zakoni,a goni garez na komshii bez da ima pravo,no pokrowitelia mu ot WAS e podplaten iako i go opravia s natisk nad sadiikite,....NAP da vzeme na mushkata,-tova sa mnogo kg. zlato....

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #42
  3. Анонимен
    #41

    "Българската администрация, финансирана от Европейския съюз, е корумпирана до мозъка на костите. Ако на върха започне гниене, то се просмуква надолу в цялото общество, и ние не искаме това тук", казва още Блум,британски евродепутат.

  4. Анонимен
    #40

    За този конфликт на интереси нищо не се прави. Такъв е случеят с нейната колежка в АС Мария Ситнилска с баща член на ВСС, който ще следи за нейното правораздаване и кариерно развитие. Смях в залата.

  5. мила
    #39

    "Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС". ма тя ек трябва да почне безпокойството си от правителството и надолу.ами то няма човек в герб,на който му е ясно това понятие "почтеност".

  6. Анонимен
    #38

    Реплика на 26, 27 и 28. Теб цитирам ченгенце смотано за да разбереш по-лесно (все пак това са си 100% твои мисли... е да има шанс да не ги разбереш но в симеоново не лекуват тази болест, а в Св. Наум на 4-ти километър): "в нормалните западни демокрации никой не си позволява да пише недоказани доноси- разследващата журналистика там знае, че носи отговорност и подлежи на правосъдие и санкции като такава- там поръкови драскачи-клеветници като николай бареков и пасмината която е събрал в тв7 не само нямаше да да имат възможност да излагат престъпно доноси срещу всеки и всичко срещу някоя стотинка, а щяха да са някъде на топло....."

  7. Анонимен
    #37

    26, перкулясал си. Къде сега видя Костов? Брюксел си е Брюксел, но на теб навсякъде ти се привижда Костов. Иди на психиатър, страхова невроза се лекува.

  8. Анонимен
    #36

    Естествено, че №11 си служи с риторичен похват. Не го подценявайте толкова. №30, че дядото ва Бойко е прадядо го знаех. Както и, че е наобикалял чуждите булки. Но, че е бил и отечественофронтовски кмет не. Ако това е вярно, всъщност не е бил кмет, а настанил се на кметския стол. Точно след Девети по селата цари пълен хаос. Става масово разчистване на сметки, ако искаш да убиеш омразния си съселянин, просто го обявяваш за фашист и никой не ти държи сметка. Революциите са мръсна работа, само в изкуството не са такива. Най-отпред излизат най-агресивните, комплексирани, обсебени, всеки влачи нещо, режат се гърла, краде се. Бойковия прадядо просто си го е получил тъпкано.

  9. Анонимен
    #35

    ОЧЕВАДНА "ГРЕШКА" Е КАНДИДАТКАТА!!!???ДОКОГА??????????НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ МОГАТ ЛИ ДА БЪДАТ СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕМИДА????????????

  10. Анонимен
    #34

    Венета Марковска обичала да и подаряват имоти. Най обичала имоти край морето и в балнеокурортите. Освен това обичала на делата и да се явява адвокат Еленски. Ищците също обичали да ги представлява той.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.