Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брюксел поставя под въпрос доверието в българските служби за сигурност

Британският посланик: "Защо изборът на Пеевски мина без дебат и изслушване?"

41 коментара
Марк Грей, сн. БГНЕС

Непрозрачните процедури (при кадруването), които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата (за сигурност), каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей в отговор на въпрос на БНР за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той отказа да коментира евентуалния конфликт на публични и бизнес интереси на новия началник на спецслужбата. По информация на Mediapool в Брюксел са изключително разтревожени от случващото се в България.

По същата темата британският посланик в България Джонатан Алън коментира в профила си в Туитър: "Председателят на ДАНС е изключително чувствителна позиция за България и международните партньори. Тази позиция изисква човек с най-висока степен на почтеност, доверие и честност."

Председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Жозеф Дол пък обясни, че са учудени от избора на Делян Пеевски за нов директор на ДАНС, чиито правомощия бяха значително разширени. “Липсата на демократичен дебат и изключителната бързина на процедурата повдигат въпроси относно целите на назначението“, каза Дол, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Според съобщението групата на ЕНП в Европейския парламент е призовала Европейската комисия “да следи отблизо последните развития в България и да гарантира спазването на европейските стандарти на правовата държава".

Марк Грей припомни, че за съжаление през последните години очакваните от България резултати за борбата с организираната престъпност идват много бавно. "Много пъти сме подчертавали, че доброто ръководство и прозрачните процедури имат значение", каза той.

Марк Грей добави още, че повдигнатите наскоро обвинения към бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, както и други актуални противоречия, показват колко е важно да има независимо и професионално ръководство в правоохранителните органи, работещи срещу организираната престъпност.

"Най-добрата основа за това, както многократно е препоръчвано в мониторинговите доклади, е да бъде направен искрен и цялостен преглед на миналите неуспехи и да се стигне до изводи - какво трябва да се прави", каза още Марк Грей.

Заключението на Комисията е, че скорошните организационни промени и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за всеобхватни и координирани мерки в борбата срещу организираната престъпност.

На 21 юни председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще се срещне с премиера Пламен Орешарски по искане на българската страна. По време на нея най-вероятно ще бъдат обсъдени и тези проблеми.

Посланик Филип Отие: Начинът, по който бе издигнат Пеевски, буди учудване

Посланикът на Франция Филип Отие също изрази учудване от начина, по който се е извършил изборът на Пеевски за председател на ДАНС. Пред Mediapool посланик Отие коментира:

"Няма по-сериозно предизвикателство за България и за мястото ѝ в Европейския съюз от това да подобри състоянието на правото и на постиженията в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност. Това е в интерес на българските граждани, на европейските партньори на България и на Европейския съюз като цяло", припомни посланикът.

"Нашето двустранно сътрудничество срещу организираната престъпност досега бе повод за истинско задоволство за френската страна. Надяваме се да запазим доброто равнище на сътрудничество", продължи той.

След което напомни, че "постът на председател на ДАНС изисква той да се заеме от високо компетентна личност, мотивирана от националния интерес и от грижата за общата сигурност на България и на европейските партньори".

След което определи като "будещ учудване" начинът, при които е била издигната "днешната номинация" на поста председател на ДАНС.

Посланик Джонатан Алън: Избор без дебат. Защо?

В петък посланикът на Великобритания Джонатан Алън организира онлайн дискусия в социалната мрежа, в която централна тема се оказа изненадващото назначение на медийния бос и депутат от ДПС.

"Избирането за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност се случи бързо без изслушвания, дебат или възможност да се разбере повече за кандидата. Защо?", написа още Алън в профила си.

В отговор на въпрос дали британското правителство подкрепя кабинета "Орешарски", посланикът заяви, че то не подкрепя политически партии и групи, а "работим с този, който българите изберат".

Алън добави, че България все още се намира в условията на наблюдение от Европейската комисия, след като бе запитан дали според него у нас се спазва върховенството на закона според стандартите на ЕС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #41

    На Европа и е съвсем ясно какво представлява Станишев, Орешарски и правителствоо му. Кой какво върши, също! Никакви фондове за България!

  2. Анонимен
    #40

    Британският посланик както и останалите посланици да си знаят мястото и да престанат да се бъркат в българската политика, което правят вече десетилетия. Все пак България е суверенна държава, нали?

  3. Анонимен
    #39

    до Лале: Партията е винаги права, дори когато съгреши. Дори когато явно работи за мафията. Най-комунистическата страна в ЕС е най-бедна. Защо ли?

  4. Анонимен
    #38

    Недейте се лъга, че това е дело на ДПС и БСП. Ултиматумът е даден от КГБ. По този начин ни превръщат окончателно във васал на Руската империя.

  5. ЛАЛЕ
    #37

    За какво си противоречи господин Посланника Джонатан Алън,че то не подкрепя партии и групи а"работи с този,който българите изберат" значи с Парламента като работеща институция и "всички депутати са в зала,за да има дебати как се провеждат дебати с безотговорни депутати,които са в клуарите и боикотират всякакви дебати а че ни наблюдават е ясно на всеки и това ще продължи в времето независимо от нашите деиствия особено когато се мъчим,да спреме престъпносга!

  6. Анонимен
    #36

    и какво сега? Бойко и компания ще бъде арестувана и "протестиращите" се активизираха.

  7. Анонимен
    #35

    А на въпросният лъжец Драгомир Димитров, шеф на българското разузнаване имате ли доверие, господа?

  8. Анонимен
    #34

    Въпросните посланици и ЕНП къде бяха, за да попитат защо лица като Драгомир Димитров, излъгал, че не е бил в ДС преди 1989 г., кокаинаджия, замесен в далаверите на Борисов и Цветанов, стрелял по източногермански граждани като войник се назначава от видният борец срещу ДС комсомолският секретар Плевнелиев за шеф на НРС.

  9. Анонимен
    #33

    Двете свини Пеевски и Цацаров ни управляват

  10. Анонимен
    #32

    Алооо, посланниците, я си гледайте вашите работи. Като гладува народа мълчите като мишки.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.