Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брюксел съди България за ограничена конкуренция при мултиплексите

ГЕРБ се оправдаха със законите и процедурите на предишния кабинет

32 коментара
Брюксел съди България за ограничена конкуренция при мултиплексите

Очаквано Европейската комисия реши да съди България пред Съда на Европейския съюз заради ограничаване на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър или за изграждането на т. нар мултиплекси. Това съобщиха от Брюксел в четвъртък, след като страната ни бе предупредена още през март 2012 г. и от София се искаше да предприеме мерки.

Още тогава ЕК констатира, че при проведените през 2009 г. две процедури за издаване на разрешителни за изграждането на платформите за цифровизация са били изключени потенциални кандидати чрез поставяне на ограничителни условия пред участниците. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия в България в нарушение на приложимите евродирективи за електронните съобщения.

”Всичко, каквото е поискала от нас Европейската комисия, е изпълнено”, каза на извънреден брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и демонстрира изненада от решението на Брюксел. Според него виновен за създалата се ситуация са “дефектите в законите, които са действали към момента на провеждането на конкурсите”. Защо са приети такива закони, “питайте тройната коалиция”, каза министър Московски.

Конкурси на монопола при тройната коалиция

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведе две конкурсни процедури за разпределяне на пет частни лота за мултиплексите и един обществен през 2009 г., като победителите станаха ясни преди парламентарните избори. Към онзи момент КРС е изпълнила действащото законодателство, ние сме едни изпълнители, оправда се в четвъртък председателят на КРС Веселин Божков.

Първите две платформи за цифрово тв разпръскване през 2009 г. бяха спечелени от словашката "Тауърком". През 2010 г. тя се вля в Националното управление “Радиотелевизионни системи“ (НУРТС), продадено от "Виваком" на офшорката “Манселорд Лимитед“, представлявана от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Миналата година той заедно с руската "ВТБ Кепитъл" купи пък самата "Виваком".

В момента двата 15-годишни лиценза за цифровите телевизионни мрежи се държат от "НУРТС Диджитъл", която е дъщерна на "НУРТС България".

Втората конкурсна процедура за останалите три частни мултиплекса през 2009 г. бе спечелена от латвийската "Хану Про". По-късно тя взе и разрешително за изграждане на обществения мултиплекс, който да разпространява програмите на БНР и БНТ. През юни 2012 г. от "Хану Про", която също е свързана с фирми на Цветан Василев, което породи недоволството на играчите на телевизионни пазар от съсредоточаване на търговска мощ, поискаха от КРС да прехвърлят разрешителното за трите търговски мултиплекса на американската компания “HD Медиа сървисиз” ЛТД. Мотивът на "Хану Про" бе съсредоточаване върху изграждането на обществения мултиплекс и регулаторът им разреши отстъпването на правата.

Така шестте мултиплекса в момента се държат от фирми, които се свързват по един или друг начин с Цветан Василев. Установеният монопол е неприемлив за Европейската комисия и именно затова тя започва наказателната процедура срещу България.

ЕК отчита, че при провеждането на процедурите по избор на компаниите, на които да се даде цифровизацията на ефира, България не се е съобразила с изисквания на евродирективите разпределянето на радиочестотите да стане по прозрачни критерии, като е обявила петте лота само в два конкурса. Така съзнателно е бил ограничен броят на компаниите, които да се занимават с тази дейност.

Освен това в нарушение на трите директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване, посочват от Европейската комисия.

В съобщението ѝ се припомня, че през март 2012 г. Брюксел поиска от българските власти да предприемат мерки, които да осигурят на компаниите реален достъп до българския пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия.

Четвърти опит за търг по европравилата

През цялото време сме били в постоянна комуникацията с ЕК и изпълнихме всичко, което пожелаха, каза министър Московски. Той обясни, че в края на 2011 г. е бил променен законът за електронните съобщения, а миналата седмица КРС взе решение до края на януари да се проведе конкурс за седми частен мултиплекс. До провеждане на обществена поръчка се стигна заради заявения интерес от трима неуспели кандидати в предишните процедури, уточни Веселин Божков. Министър Московски не се ангажира дали процедурата ще приключи до 1 септември, когато трябва да бъде изключен аналоговият сигнал, защото всичко зависи от това дали ще има обжалвания.

Според експерти това е малко вероятно да се случи. Така съществуващите телевизионни канали ще сключат споразумения с наличните оператори на разпространителските цифрови мрежи, за да могат въобще да излъчват. За евентуалния собственик на седмия мултиплекс може да не останат клиенти, опасяват се от Брюксел и затова завеждат делото срещу България.

Съгласно поетите евроангажименти България трябваше да въведе цифровата телевизия до края на 2012 г., но това не се случи. Причината беше, че финансовият министър Симеон Дянков отказа да отпусне пари на военните за освобождаването на честотите. Така срокът беше удължен до 1 септември 2013 г. Към момента честотите все още не са освободени от военните, каза Веселин Божков.

България, заедно с Гърция и Румъния са единствените страни в ЕС, които не са въвели цифровизацията на телевизията.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #32

    А,бнт HD щял да бъде отделен канал, е сега питам всички защо даваха на социялнослабите sd тунери, а сега се оказа, че бнт и бнтHD са вече нещо различно?!А и тиятунери sSd се продават и в магазините,и като демострират тунерите не обясняват що е черен екрана пък има звук ,а казват "това тук е така, ама нали има бнт sd"?!

  2. Анонимен
    #31

    Ако през пролетта не качат нещо,вече народа трябва да се самосезира!

  3. Анонимен
    #30

    То остава и нас да "цифровизират"/то вече са почнали/и тогава наистина ще влезем не в 21век ,а нправо в 25век...

  4. Анонимен
    #29

    Абе хора,защо не се говори по телевизийте ирадията за това, че тия хорица пенсионери дето нямат цифров тв сигналскоро може да останат и без FM укв сигнал(които в момента е единсвения им достап до новини имузика и др.)щото и радията щесе" цифровизират" и тогава ще се наложи 99.99%покритие на сигнала.А белкем тогава поне ще влезем в книгата на гинез/а,дано ама...само времето ще покаже!

  5. Анонимен
    #28

    Абе що не пуснат ефирно всички бг ичужди тв,щото тия кабеларки не ни ги доставят всичките?!

  6. Анонимен
    #27

    Д-р Божков бе начело на КРС и той даде мултиплексите. Не изчака решението на КС което реши че процедурата е протинозаконна но Божков беше си свършил работата.Всичко това се знае от ГЕРБ и за това му дадоха втори мандат. Ако искате по подробно отворете саита на КРС за 2009 и напишете очевидни фактически грешки за да видите какви еквилиблистики са правени. Ни що не може да се направи в тази държава. На Божков ще плащаме годишна заплата от 100000 лв за да ни лъже а на ЕК по 17000 Е на ден. Ние сме богати данъкоплатци

  7. Анонимен
    #26

    Мързи ги гледат държавните служители! Сега ще си патим от цялата тази работа. Ама така е от комунистите като Станишев и неговия кабинет в тройната коалиция такива неща могат да се очакват. Сега него да го подведат под отговорнсот.

  8. Анонимен
    #25

    За всякакъв род български власти и съответно българска администрация, произлязла от дълбоко вкоренената комунистическа номенклатура, работеща по живковски и неспособна да се научи на нещо ново и модерно... та за тези "компетентни" хубавци - само с тоягата и морковчето може дая се излезе на глава, както го е казал народът!

  9. Анонимен
    #24

    не е добре, че ни съд , но какво да СЕ прави, все пак те ни я натресоха тази цифровизация

  10. Анонимен
    #23

    Глоби все още няма да се начисляват, обясниха от Брюксел. Санкциите се налагат, ако съдът в Люксембург потвърди обвиненията на ЕК. По повод на нарушенията говорителката Холцнер обясни, че съдът в Люксембург "ще разгледа случая за една година, а може и за повече". Така България все пак ще има време да приведе законите и практиката си в съответствие с европейските правила. "Ако решението на съда бъде изпреварено от българските законодатели, санкции няма да има. Практиката показва, че в 90% от случаите става точно така и държавата избягва глобите", добави Холцнер

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам