Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брюксел ще пише нов проектобюджет за догодина, българският под натиск

4 коментара
Брюксел ще пише нов проектобюджет за догодина, българският под натиск

Европейската комисия съобщи, че започва работа по нов проектобюджет за 2013 година. Не се състоя насроченото за сряда заседание на Съвета на Европейския съюз на ниво министри на икономиката и на финансите на 27-те държави членки за бюджет 2013.

Преговорите бяха блокирани от комисията за бюджета към Европейския парламент, която реши, че продължаването на консултациите в настоящите условия е безсмислено, съобщи нейният председател Ален Ламасур.

 

“Европейският парламент не може да продължи преговорите за бюджета за 2013 г. в условия, когато Съветът на ЕС е неспособен да открие решение на проблема с недостига на средства в бюджета за настоящата година“, каза Ламасур.

 

В евробюджета за тази година не достигат 8.9 милиарда евро, с които трябва да бъдат възстановени плащания на страните членки основно по инфраструктурни програми, за малкия и среден бизнес и за студентски обмен “Еразъм”.

 

Еврокомисията поиска актуализация на бюджета, но 27-те страни членки отказаха да внесат допълнителните суми. Така под въпрос остана кога отделните страни ще си получат обратно парите.

 

България също е сред чакащите за възстановяване на такива плащания. Към момента чакаме 400 милиона евро, като до края на годината предстои да изпратим искане за възстановяване на още 150 млн. евро, съобщи в понеделник министърът по еврофондовете Томислав Дончев. По думите му страната ни има уверение, че тези средства ще ѝ бъдат възстановени.

 

Пръв за проблема предупреди българският евродепутат Ивайло Калфин, който е зам.-председател на бюджетната комисия в Европарламента. Според него забавянето на плащанията за тази година ще предизвика сериозни трудности и за бюджета на България, и за бенефициентите, като не е изключено да се стигне дори до временно спиране на програми. Според Калфин допълнителни забавяния ще има и заради прекъсването на преговорите по бюджета за догодина.

 

В края на октомври Европейската комисия предложи проектобюджета за 2013 г. да бъде 138 млрд. евро, което е с 6.8% повече спрямо тазгодишния бюджета. Нетните донори обаче единодушно се обявиха против увеличаване на вноските им. В съвместно изявление Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Финландия, Дания и Швеция посочиха, че подобно искане “е абсолютно неприемливо в период на криза, когато самата Европейска комисия изисква от страните в ЕС спазването на строга бюджетна дисциплина“.

 

В полунощ изтече 3-седмичният срок, предвиден според законодателството на ЕС за изглаждане на разногласията между Съвета на ЕС и Европарламента по проектобюджета. След като по него не беше постигнат компромис, сега процедурата започва отначало и комисията ще трябва спешно да предложи нов проект. Ако и той не бъде одобрен до средата на декември, допустимите месечни разходи догодина ще са в размер на 1/12-а от сегашния бюджет. Тези средства обаче няма да стигнат за предстоящите още в началото на 2013-а значителни плащания, предимно за селско стопанство, алармираха експерти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. СС
    #4

    Нали четвърта година ББ ни лъже, че строи магистрали с европейски пари. Оказа се, че кръчмаря го няма, а е похарчил парите от заплатите на народа. Такова пренасочване на пари не е ли извън закона?

  2. Анонимен
    #3

    На мен всичко това ужасно ми харесва. Крайно време е хората да се научат на две неща:

    1. Че не може едни чиновници да взимат по 200-300 хиляди евро и да не правят нищо, или да правят само глупости.
    2. Че не може да консумираш, без да си посадил, отгледал и набрал лично.

    Щом цяла Европа е толкова глупава и смята, че само с консумиране и мобифони по 1000 лева ще вдигне производителността на труда и "ръста на икономиката" (примерно да стане 10 метра висока), без да знае какво съдържа и какво значи

  3. Анонимен
    #2

    Няма да спрат парите, но ще бъдат по-малко, и под контрол. Няма лошо.

  4. Анонимен
    #1

    Спряха парите на Брюксел...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.