Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП се отдалечава все повече от намерението да променя Изборния кодекс

"Едно е да имаш искания в опозиция, друго е - в управление", признават от левицата

8 коментара
БСП се отдалечава все повече от намерението да променя Изборния кодекс

БСП не възнамерява да се занимава с промени в Изборния кодекс, въпреки че партията няколко пъти вече обяви такива намерения. Промяната в позицията бе обяснена така от управляващата партия: "Едно е да имаш искания в опозиция, друго е - в управление”.

Още преди съставянето на кабинета на БСП и ДПС, който се ползва от подкрепата на “Атака” при публичните преговори между социалистите и движението, а по-късно и при разговорите с партията на Меглена Кунева, Сергей Станишев няколко пъти заяви, че е необходима промяна на изборното законодателство. Аргументът му бе, че “не може в България да се гласува като в 19 век”. Тогава от партията уточниха пред Mediapool, че експерти са им предоставили разчет, според който въвеждането на машинно гласуване у нас ще струва около 40 млн. лв. и партията възнамерява да го въведе.

“Машинното гласуване наистина би ни улеснило много и е важно, имаме и анализ, но отворим ли Изборния кодекс за него ще се сблъскаме с ДПС, които ще искат едни неща, гражданските организации - които ще искат други, и в крайна сметка ние ще излезем лошите. Защо да си причиняваме това”, оправдават се от левицата.

Според социалистите започнат ли да променят кодекса, неминуемо ще се сблъскат с искането да се свали летвата за влизане в парламента от независими кандидати. “Ще искат преференция, а ние ще трябва да си удържаме партията единна – как да им кажем да са единни, като няма да имат стимул да работят, за да са в челата на листите”, казват още от левицата. Според тях ДПС ще им наложи много спирачки по текстовете за кодекса. “Като започнем от преференцията, с която и ние сме все по-малко съгласни, и като се стигне до избирателните списъци – все ще се ударим в стена”, твърдят още от БСП.

Обяснението защо левицата вече не е толкова настоятелна в битката си за Изборния кодекс, каквото впечатление създаваше в предишния парламент, е просто - едно е да си опозиция, друго е да си управляващ. “Още по-неприятно е да си управляващ и да не зависиш от себе си, а от много други интереси”, казват социалистите.

Според тях е напълно неизпълнимо и другото намерение, което декларира лидерът им при публичните преговори с партиите при съставяне на кабинета – изчистването на избирателните списъци. Първо, това е непосилна работа, казват от БСП, и второ, коалиционният им партньор ДПС няма да е във възторг от идеята.

От левицата изтъкват и още един аргумент корекцията по Изборния кодекс изобщо да не започне. Защото по-важни са социалните и икономическите закони.

На заден план обаче стои страхът да не се подложи на ерозия мнозинството.

“Би било доста лош знак, ако в гласуването на най-политическия закон – Изборния кодекс- се раздроби и без друго крехкото мнозинство”, казват от левицата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Още на старта се препънаха!

  2. Анонимен
    #7

    http://www.mediapool.bg/масови-обиски-и-арести-на-висши-политици-в-чехия-news207567.html

  3. Анонимен
    #6

    БСП въобще много се отдалечи от народа и се приближи много до олигарсите

  4. Анонимен
    #5

    По-безпринципна позиция трудно може да има една партия! За привържениците на БКП обаче явно това не е проблем!

  5. Анонимен
    #4

    "Едно е да имаш искания в опозиция, друго е - в управление", признават от левицата Ха! Здрасти... Откриха Америка.

  6. Анонимен
    #3

    лъжци

  7. Анонимен
    #2

    Шизофреници....

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.