Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България дава още 150 000 лв. за “Бургас - Александруполис”

8 коментара

След като България се отказа от нефтопровода “Бургас Александруполис”, тази година за втори път ще даде нови пари по проекта. Този път сумата е значително по-малко от отпуснатите през март 1.8 млн. лв. Сега ще бъдат предоставени 150 000 лв. , които ще отидат за закриването на проектната компания. Решението предстои да бъде взето от правителството в сряда.

Кабинетът ще придобие акции от държавата във връзка с увеличаването на капитала на “Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ”. Това ще стане с емитиране на 1500 нови акции, се казва в проекта на правителственото съобщение.

Със средствата от увеличението “Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ” ще изпълнява своите ангажименти през 2012 г. като акционер в международната компания “Транс Балкан Пайплайн Б. В.”, която е регистрирана в Амстердам.

Компанията беше създадена по силата на междуправителствено споразумение за сътрудничество за строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис между Русия, България и Гърция.

Средствата ще осигурят възможност за оперативна дейност на дружеството при минимални разходи за извършване на необходимите съгласно холандското законодателство действия по закриване на компанията и нейното управление за този период от страна на избрано външно дружество, се казва в правителственото съобщение.

Част от средствата ще бъдат резервирани за поемане на евентуални разходи при възможна данъчна ревизия на четирите закрити юрисдикции на компанията в Холандия, Русия, България и Гърция през периода, в който се водят преговорите за излизане на България от проекта, е посочено още в съобщението.

Проектът за нефтопровода “Бургас – Александруполис” е замразен, а не прекратен, стана ясно от думите на вицепрезидента на "Транснефт” Михаил Барков, който е и член на надзорния съвет на “Транс-Болкан пайплайн” през април. Руската енергийна компания планира в бъдеще да се върне към реализирането на тръбата. "Ние няма да го изоставим. Замразяваме го, оставяйки минимално количество ресурси”, заяви Барков.

През декември 2011 г. България обяви, че прекратява участието си в проекта. Мотивът беше, че е икономически неизгоден, по думите на финансовия министър Симеон Дянков. Според премиера Бойко Борисов сме се оттеглили, защото проектът е опасен за околната среда.

В края на март 2012 г. обаче българското правителство взе решение да емитира нови 18 хиляди акции в дружеството, което участва в проекта "Бургас - Александруполис". Акциите са на стойност 1.8 млн. лв., като средствата са необходими за покриване на разходи по проекта, се казваше в правителственото съобщение, но не бяха посочени какви.

Решението на българското правителство беше взето дни след като Барков заяви, че Русия ще настоява да продължи изпълнението на "Бургас - Александруполис" при минимизиране на разходите по него. Нефтопроводът трябва да бъде реализиран, тъй като е много по-дългосрочен от сегашната политическата конюнктура, каза тогава Барков,

Междуправителственото споразумение за нефтопровода “Бургас – Александруполис” беше подписано през 2008 г. Русия взе мажоритарния пакет акции от 51%, а България и Гърция по 24.5%. За реализирането на проекта беше създадена проектната компания “Транс-Болкан пайплайн” (Trans-Balkan Pipeline). От руска страна в нея участва “Транснефт”, а от българска “Техноекспортстрой”, което в момента е в процес на приватизация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    не се пенявете излишно !
    ОТ всички кремълско -позитански енергийни проекти ,само "Бургас-Александруполис" можеше да стане изгоден за България.Защото за Русия и Гърция той е изгоден и новия гръцки кабинет отново поиска този проект да се осъществи.Нещо за което нашите си мълчат като затистани тикви. ТОЙ ЩЕ Е ИЗГОДЕН ПРИ ПРОМЯНА НА ПРОЕКТА В НЯКОЛКО ТОЧКИ ,КОЕТО МОГЕ ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНО КАТО УСЛОВИЕ ПРИ НОВО ДОГОВАРЯНЕ :
    1.НИКАКЪВ БУЙ ЗА РАЗТОВАРВАНЕ НАСРЕД МОРЕТО , А СТАБИЛНО НЕФЕТЕНО ПРИСТАНИЩЕ НА

  2. Анонимен
    #7

    Тези заРОБВАЩИ ПРОЕКТИ БЯХА ИНИЦИИРАНИ ОТ САКСКОБУРГА И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ И КАКТО ВИЖДАТЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ-УЖ БОЙКО БЕШЕ ПРекратил....

  3. Анонимен
    #6

    Ама вие мислите ли, че Тиквата не е съгласувал целия театър с отказите от Белене и Бургас-Александруполис с червеното Политбюро?! Няма откази, а театър, това е. Той днес ги громи, утре сипе суперлативи за Бай Тошо и построеното в соца, а вдругиден отново сменя плочата, след което отива да рита топка, да реже ленти и да ръси простотии пред репортерите. Толкова е ясен на руснаците, че не го бръснат изобщо за слива.

  4. Анонимен
    #5

    България ги давала. бат ви Боко прави по 1милион на ден от рекет на бизнес. Вие за някакви дискотечни суми правите новини

  5. Анонимен
    #4

    Едва ли има по-загубена страна от България - страна която тепърва ще пати от провежданата си енергийна политика, политика на бездарници, дилетанти и безродници. Държава, която чака политиците да и решат проблемите без да се опира на тези, които знаят как да работят в това или онова направление... Именно затова и не ми е еня за онези които плачат за увеличаващата се цена на тока..и нака да плачат малко им е - трябваше поне 2 пъти да се увеличи.....

  6. Анонимен
    #3

    Подобни тръбопроводи има в много райони на света. Черноморските проливи са с ограничен ресурс. През Босфора с танкери се транспортира около 140 млн. тона суров петрол годишно. В близко бъдеще е наложително тези количества да се намалят значително, т.е. само един тръбопровод няма да е достатъчен. При сегашното положение преминаването на проливите се удължава неоправдано и оскъпява товарите за и от черноморските държави. Но това не елентичка за рязане и най-важното не се вижда и чува! Но "Умни неща в групави уши не влизат" Шекспир

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  8. Анонимен
    #1

    Спокойно, комунистите заявиха, че един ден като дойдат на власт отново ще подновят предателския проект спрямо България...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.