Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България е втора в ЕС по нарушени права на защита

Преди нас е само Гърция, а след нас са Полша и Румъния

10 коментара
България е втора в ЕС  по нарушени права на защита

България е втора, след Гърция в Европейския съюз, с най-много нарушения на правото на справедлив съдебен процес по наказателните дела. След нас са Полша и Румъния. Това показва проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) нарушения. Изследването “Право на защита в ЕС” е направено от базираната в Лондон организация "Феър трайълс интернешънъл" и международната юридическа фирма Клифърд Чанс. То обхваща петгодишен период - от 2007 до лятото на 2012 г. Част от него е публикувано в британският в. "Гардиън".

Твърде дългото забавяне на започването на съдебния процес е най-честата причина за критики. В някои страни от ЕС досъдебното задържане под стража може да трае до четири години, а в други страни няма законово определен максимум, е установило изследването.

Проблемите стават все по-тежки. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през 2011 г. те са нараснали двойно до 75 нарушения.

Лидер по нарушения е Гърция със 108 за 5-годишния период. Повечето са свързани със забавяния преди започване на съдебен процес. Друго нарушение е, че не винаги има на разположение преводачи. Изразени са били опасения за корупция на съдебната система в Гърция, се казва в изследването.

България има 92 регистрирани в Европейския съд за правата на човека нарушения през изследвания петгодишен период. Повечето случаи са заради необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, се отбелязва в доклада.

Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #10
  2. Анонимен
    #9

    Гърците са най-долните цигани! По-бързо да им намалят заплатите до нивото на българските!! Крадци и мошеници!

  3. Анонимен
    #8

    Гергьовец А няма такова нещо. Нали изборите за ВСС сега бяха много прозрачни. Пък и това е индикатор за добрата ни съдебна система.

  4. Анонимен
    #7

    За това съдебната палата е омазана с домати.

  5. Анонимен
    #6

    Нормално е да се забавя старта на всеки съдебен процес. До последно се чака от къде ще "надне" нещо...

  6. Анонимен
    #5

    Първи сме! Пак лъжат! В една такава статиска не може да не се отчита числеността на потърпевшите: повече хора - повече дела. Смислената величина тук е процентът, а не бройката. Ние сме най малочислените, с най висок процент или честота, така че сме си първи. Да си го знаем, а и те да го знаят,

  7. Анонимен
    #4

    Гергьовден 2012 Ами това е, защото пречите на Бойко. Той ги затваря, вие ги пускате. Не натъжавайте човек. Гледа през прозорците на кабинета си,и си казва-"Боже колко много хора се разхождат на свобода"

  8. Анонимен
    #3

    Как да се защитим от това ? - "Варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за фалшифициране на списъците с имена и подписи на граждани, подкрепящи регистрацията на свързваната с ТИМ партия "Нашия град" за последните местни избори." за справка http://www.bivol.bg/tim-nashia-grad.html Как ще вървим напред като бившите СДС активисти са вече политическа мафия.

  9. Анонимен
    #2

    няма нужда да се пише,всички го знаят - от край време е така и ще продължава да е така....

  10. Анонимен
    #1

    Англичани правят класация за ЕС, а ще излизат с референдум от там... Шотландците да си опичат акъла, че ако излезнат от кралството догодина ще оглавят всички негативни класации /писани от англичани/... Майтап да става... Черната овца е важна роля във всяка пиеска!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.