Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България е разкрила нови доказателства, свързващи Хизбула с атентата в Бургас

10 коментара

България е разкрила нови доказателства, свързващи Хизбула с атентата в Бургас, съобщи Еврейската телеграфна агенция (ЕТА), цитирана от БТА.

Разследващите са открили, че човек на Хизбула е собственик на принтера, използван за направата на фалшиви документи, спомогнали за атентата на 19 юли 2012 г. в Бургас.

Според агенцията български представител е съобщил новината на заседание на групата, която има за задача да определи дали ЕС да включи Хизбула в черния списък на терористичните организации.

"Българите извадиха нови доказателства. Представителят им заяви, че принтерът е продаден на някого от Хизбула", съобщил европейски дипломат, присъствал на срещата.

Българският представител казал на заседанието, че правителството му ще подкрепи всякакво единодушно решение за това дали ливанското движение да се постави в черен списък, посочва дипломатът от ЕС.

Българската мисия в съюза отказа коментар, посочва еврейската агенция.

Противоречивите изявления от страна на България по отношения на атентата в Бургас "бяха сред главните аргументи на противопоставящите се на забраната и бяха споменати на няколко пъти" по време на четиричасовото заседание, каза дипломатът.

По думите му Австрия и Италия били сред страните, чиито представители се противопоставили на включването на Хизбула в черния списък заедно с традиционни съюзници на Израел и САЩ от Източна Европа като Чехия, Полша, Словакия и Румъния, отбелязва ЕТА.

Швеция и Латвия заявили, че подкрепят инициативата на Великобритания за поставяне в черния списък на военното крило на Хизбула, заяви дипломатът.

Германия, Франция и Великобритания също били "за".

Холандия е единствената страна от ЕС, която определя Хизбула изцяло като терористична организация - позиция, която застъпва от 2004 г. На срещата е обсъдена и присъдата в Кипър от 21 март на мъж, признал, че събирал информация за израелски туристи за Хизбула и че е действал като куриер на други места в ЕС за организацията, включително в Холандия и Франция, посочва още ЕТА.

Но "тези, които бяха против поставянето на Хизбула в черния списък, отбелязаха, че мъжът е осъден според кипърското законодателство за принадлежност към престъпна, а не терористична организация, затова нямало правни основания за разглеждане на случая на срещата", заяви дипломатът.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    ВЧЕРА
    Опозицията (ДСБ, БСП, ДПС, Атака) единна: Управляващите застрашават националната сигурност
    06.02.2013

    Цялата опозиция се обедини в парламента срещу решението на управляващите да обявят без категорични доказателства, че Хизбула стои зад атентата на летището в Бургас. Всички партии обявиха, че националната сигурност е под заплаха. А според "Атака" дори страната ни е вкарана във война.

    Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите какви мерки ще вземе срещу

  2. Анонимен
    #9

    Кога успяха? И без Пеевски! Е, тия са по-бързи и от светлината, когато им пари под "д....." Сега всички български медии ще ги венцеславят колко много ги ценят европейслите партньори и САЩ.

  3. Анонимен
    #8

    Т.нар. великобритания следва да бъде блокирана и неподкрепяна във всяка една нейна инициатива докато лондон не ни се извини за помията изливана по наш адрес...

  4. Анонимен
    #7

    Цялата Мара втасала, само да ни погнат от хизбула ни липсва за да цъфнем и вържем. Алоо, журналистчетата, внимавайте какви ги дрънкате, че това не са ви без зъбите булгаристански клоуни от парламента!

  5. Анонимен
    #6

    Този човек с принтера е Костов. Всички следи водят към него. Ако не е той имаме Цветанов в резерва. Ако и пък той не е - лошо, но ще измислим нещо. Преди около 10 дни нямаше достатъчно доказателства, вече имаме.

  6. Анонимен
    #5

    Когато имаше предварителен сигнал за възможен атентат, корумпираният началник на Бургаското ОД на МВР Милен Димитров с прякор "Подлогата" го игнорира и продължи да обикаля с посредниците си офисите на фирмите и да ги заплашват с обвинения за престъпни групи ако не си платят.

  7. Анонимен
    #4

    ПРИНТЕРАТ Е БИЛ НА БОЙКО БОРИСОB И НА ГЕРБ. МНОГО ЛЕСНО СА РЕШИЛИ ЧЕ ЩЕ ЗАЛИЧАТ СЛЕДИТЕ , НО Е БИЛ 3 ДИМЕНСИОНАЛНО ПОКОЛЕНИЕ , ОТ НОBИТЕ , ИМА ГИ САМО USA И ЦЕЦО ГО Е ДОНЕСАЛ ОТ БЕЛИЯТ ДОМ , НО Е НАПРАBЕНА ЗЛОУПОТРЕБАТА.СЕГА ОСBЕН АПАРТАМЕНТИТЕ, ДА BИДИМ КАКBО ЩЕ КАЖЕ ЗА 3D ПРИНТЕРА.....

  8. Анонимен
    #3

    Без Цветанов по цветановски.Много миризливи доказателства.

  9. Анонимен
    #2

    Ма той принтера още не е намерен- само дето се знае на кого е, някъв гангстер. ..Извършено било убийство, убиецът е вече разкрит-търси се трупа!

  10. Анонимен
    #1

    Печатарка, с модерното име - принтер, е върховно доказателство за нагласени улики!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.