Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България може да изтегли заем от 1 милиард лева за стимулиране на икономиката

344 коментара
България може да изтегли заем от 1 милиард лева за стимулиране на икономиката

България малко пренави пружината на финансовата дисциплина, заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея сега има ”пространство, в което да се мисли за поемането на нов заем", но е много важно за какво трябва да бъдат използвани тези пари. Георгиева посочи пред  Дарик радио, че може да се говори за около един милиард лева.

”Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката", каза Георгиева.

Тя бе категорична, че ако говорим за заем, той може да бъде и от вътрешния пазар.

Според нея е много важно да се увеличат доходите на хората.

На въпрос защо, след като знае какъв е пътят пред България, не си вземе няколко месеца отпуска, за да стане служебен премиер, Георгиева отговори: ”Защото трябва да напусна мястото си като еврокомисар". Тя бе категорична, че не може по време на отпуска да участва в управлението на страната.

Според нея следващото правителство трябва да раздели финансовия министър от вицепремиерското място по икономическите въпроси. На подобно мнение е и президентът Росен Плевнелиев, който обяви подобни планове за служебното правителство.

”Ние знаем, че у нас две неща останаха нерешени - едното е социалната тема и второто - подпомагането на малкия и среден бизнес", каза Георгиева.

Тя коментира още, че няма политическа готовност България и Румъния да бъдат приети в Шенген. По думите ѝ на фона на приоритетите, които стоят пред страната ни, това не е най-важната тема.

Приемането в Шенген бе обявено от правителството на ГЕРБ като основен външнополитически приоритет, но след като стана ясно, че не може да се реализира, управляващите заговориха, че е по-добре дори да се изчака.

”Ние трябва да влезем в Шенген, но не е приоритетът, в който трябва да се фокусираме с всички сили. Настроението е да има увереност във всички държави и тогава да се внесе за обсъждане в Съвета за сигурност", каза Георгиева.

Редица държави,  сред които и Германия, са против приемането на България заради лоши резултати в борбата с корупцията и престъпността.

”От Брюксел това, което се вижда е, че кризата генерира вълна от недоволства. Включително и в нашите съседи като Гърция и Румъния има турболенции", допълни българският еврокомисар. Според нея тревогата в Брюксел върви в две насоки - първата е какво да направим, за да решим проблема с безработицата и дали мерките, които се вземат, са достатъчни

”Втората тревога е дали, когато се насочим към растеж и решаване на безработицата, няма да изпуснем финансовата дисциплина", допълни Георгиева.

”Дълговата криза е в огледалото за обратно виждане, тя е зад нас, но не толкова назад, че да я забравим", посочи Георгиева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

344 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #344

    Тази направо ни бута в пропастта по схемите на световната корпоратокрация!...Да не говорим за комисионната която ТЯ ще вземе в този случай. Според мен Кр. Георгиева изпадна в тежък конфликт на интереси!..Ало! ЕС..приберете си вересиите.

  2. Анонимен
    #343

    А бе кога най-после "общопрказватели" ще обясни простичко/като за малоумни/като в какъв точно бизнес и как конкретно ще инвестира този един милиард евро,дето ще изправи на крака българската икономика?С цифри,задължително!!!

  3. Анонимен
    #342

    316, България не е в Еврозоната като Гърция и заемите трябва да ги връща като поп. За нас аванти няма да има!

  4. Анонимен
    #341

    Втората тревога е дали, когато се насочим към растеж и решаване на безработицата, няма да изпуснем финансовата дисциплина, допълни Георгиева. Дълговата криза е в огледалото за обратно виждане, тя е зад нас, но не толкова назад, че да я забравим, посочи Георгиева. Само това трябваше да каже госпожата, останалото е бла -бла.

  5. Анонимен
    #340

    Какво се е ухилила,като че ли и тя не е една от виновниците да сме дотук-НЕ Я Е СРАМ-ГОСПОД ДА Я НАКАЖЕ НЕЯ И ЦЯЛАТА И ФАЛИЯ - ВКЛЮЧИТЕЛНО ВНУЧКАТА И- И ВСИЧКИ ВИНОВНИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА Е БЕДЕН И ГЛАДЕН!!!

  6. Анонимен
    #339

    Кога е искрена тази жена? Преди когато насърчаваше лелинковото или сега? Въобще недоумявам как е възможно да я сочат като човек с най-високия рейтинг! Ако погледнете интервютата й те приличат на обигран международен служител-лапач на големи заплати, отвъд които конкретика липсва...

  7. Анонимен
    #338

    Само като слушам изказванията на тази видна икономистка в последно време и изпитвам известно облекчение, че няма възможност за два месеца пратен отпуск, че да ни я насадяг да премиер. Толкова некомпетентност или по-скоро опит пак да услужи на олигарсите, която я лансират прозира от изказванията й. Плюс това си личи, че абсолютно не е наясно със ситуацията у нас, ама как да се случи това като повече от 20 години кракът и стъпва тук за по няколко дни. С такива заеми какво бъдеше ще оставим на децата си?!

  8. Анонимен
    #337

    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТАЯ КУХА ЛЕЙКА!

  9. Анонимен
    #336

    Само Плевньо да не ни я тропоса за премиер утре. Щото щял бил да е човек от Брюксел, икономист.

  10. Анонимен
    #335

    Смятам да взема кредит и да го изпия с приятели.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.