Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България с условие към Русия: По-изгоден газов договор срещу подпис за "Южен поток"

Правителството се надява на още ценови отстъпки

48 коментара
България с условие към Русия: По-изгоден газов договор срещу подпис за "Южен поток"

България обвързва окончателното си съгласие за проекта "Южен поток" с предварително подписване на новия дългосрочен договор за доставки на руски газ и настоява за отстъпки в цената. Подписването на документите се отлага за средата на следващата седмица, а не както бе планирано на 9 ноември. Като мотив бе посочено, че този ден ще е на национален траур в памет на патриарх Максим, но очевидно тази причина не е единствената, тъй като редица въпроси по газовия договор не са изяснени.

Това стана ясно от обясненията на енергийния министър Делян Добрев пред парламентарната икономическа комисия в сряда, малко след като правителството одобри чаканото от Русия окончателно инвестиционно решение за газопровода.

 

Както отбелязаха по-рано и външни анализатори, Русия бърза да започне строежа на "Южен поток" и не може в кратки срокове да осигури алтернативен маршрут на българския, поради което София има козове в преговорите си за по-евтин газ. Освен това "Газпром" вече направи отстъпки за редица свои европейски клиенти.

 

Делян Добрев не изключи цените в новия договор за доставката на руски природен газ от 1 януари 2013 г. да се запазят на сегашното си ниво, но заяви, че правителството се надява да получи отстъпки. Пред "Газпром" бе поставено условие първо да се подпише контракт между "Газпром" и "Булгаргаз", който "да удовлетворява "Булгаргаз" по критичните (по становището на държавното дружество) въпроси", след което да даде окончателното си инвестиционно решение за изграждането на "Южен поток" през българска територия.

 

Очевидно до момента не всичко е договорено или се се разиграва обичайното драматизиране на преговорите, след което българското правителството да се похвали, че е извоювало голям успех.

 

Газовите доставки да поевтинеят с над 11%

 

Надявам се условията по цена за доставка на природен газ от Русия да са по-добри от договорената отстъпка от 11% за деветте месеца на тази година, каза Добрев пред депутатите.

 

Това поевтиняване бе договорено още през март 2012 г., но реално бе предоставено от "Газпром" в началото на септември и потребителите нищо не усетиха от него, тъй като отиде за подобряване на финансовото състояние на "Булгаргаз".

 

"Най-малкото, за което се борим, е запазване на тази отстъпка. Аз мисля, че отстъпката ще е по-голяма, защото този въпрос е изключително важен”, каза министърът.

 

Ако обаче се запази тази отстъпка, на практика потребителите отново нищо няма да усетят от новия договор.

 

"Все още вървят преговорите. Осъзнаваме колко са важни. Един долар разлика в цената на газа при консумация от 3 млрд. кубика, 1 долар на 1000 кубика означава 3 млн. долара на година. Така че може да бъдете сигурни, че ние се борим за всеки долар и всеки цент и съм убеден, че ще постигнем по-добри условия, отколкото отстъпката, постигната април месец от 11 %. Тази отстъпка знаете, че важи до края на годината. Аз се надявам условията да са още по-добри в новия договор”, повтори Добрев.

 

Поставеното от България условие за подписването на инвестиционното решение за "Южен поток" изглежда странно, при положение, че още в средата на септември премиерът Бойко Борисов обяви, че е приел всички условия и подписал, независимо от недоволството на Брюксел.

 

 

Редица неизяснени въпроси по новия газов договор

 

По информация на Mediapool от участващи в преговорите по газовия договор, освен преговорите по цената, все още има редица детайли в проекта на договора, които ще се уточняват на поредна работна среща в четвъртък между представители на "Газпром" и "Булгаргаз". Все още е дискусионен срокът на действие на новия контракт, изчистват се договорките по заявките на количествата и действието на клаузата "вземай или плащай" (take or pay), според която трябва за се платят поръчаните обеми суровина, независимо дали са ползвани.

 

Много от големите европейски клиенти на "Газпром" оспориха тази клауза, както и ценовата формула, поради което руският монополист бе принуден да им даде отстъпки.

 

Според предишни изявления на министър Добрев, новият газов договор с Русия ще е за 6 години. Знае се също, че доставчикът вече ще е само един – дъщерната "Газпром експорт". От договори са лишени "Овергаз Инк" и "Винтерсхал", в които "Газпром" също има контролно акционерно участие.

 

Евентуалното получаване на по-изгодни от сегашните цени на синьото гориво ще позволи в предизборната година бизнесът да намали малко производствените си разходи, а битът да бъде зарадван с по-ниски цени на парното и дори на електроенергията.

 

България също така настояваше да има гаранции при срив на доставките, както и да ѝ бъдат дадени по-облекчени условия по клаузата "вземай или плащай". Държавният газов доставчик "Булгаргаз" също така искаше да му се разреши да препродава излишните, но заявени количества газ на други страни. Явно обаче разговорите ще продължат до последно в духа на старите традиции за подпис "на коляно".

 

Окончателният подпис за "Южен поток" ще бъде последван от анекси

 

За "Южен поток" се знае, че даваме съгласието си за проекта, но Българският енергиен холдинг (БЕХ) няма да участва със свои средства във финансирането на строежа на газопровода. Парите ще бъдат осигурени от партньора "Газпром", а българското задължение за финансиране ще се изплаща с транзитните такси. Вместо да постъпват в хазната, в продължение на 15 години те ще се ползват от "Газпром" за покриване на дела на българското участие.

 

От Министерския съвет обявиха параметрите на окончателното инвестиционно решение, според които основната тръба на газопровода през българска територия ще е 540 км и ще има отклонение към Провадия от 59 км. Три ще са компресорните станции - Варна, Лозен и Расово, със съответни лупинги към основния газопровод, с технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно. Приемният терминал и компресорна станция "Варна" ще са на една площадка.

 

Общата индикативна строителна стойност на проекта е 3 308 650 000 евро, но цената му ще подлежи на прецизиране и актуализиране с напредването на дейностите по по-нататъшното проектиране и екооценката.

 

Според разчетите на правителството, 15 години след пускане в експлоатация на газопровода, всички негови капиталови разходи ще бъдат възстановени. България и Русия са съгласували вътрешната норма за възвращаемост на собствените вложения да е 8 процента и тя да се постигне за 25 години.

 

"Газпром" ще осигури средствата за участието на БЕХ във финансирането, като българският съакционер ще запази 50-процентното си участие в тръбата, но с дивидентите си от дейността на газопровода ще връща предоставеното от руската компания финансиране, потвърди кабинетът.

 

Конкретните условия относно финансирането ще бъдат уредени с допълнение към сключеното през 2010 г. акционерното споразумение. В този анекс ще е записано, че няма да се предоставят държавни или от БЕХ гаранции за осигуряване на българското финансиране. Ще е изключено също така БЕХ да предоставя обезпечения на "Газпром" и да залага пред "Газпром" или свързани с руската компания лица своите акции в дружеството "Южен поток България" заради финансирането.

 

По този начин на етапа на подготовката и изграждането на газопровода на страната ни няма да ѝ се налага да изразходва и рискува значителни по размер инвестиционни средства, посочва пресслужбата на правителството.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

48 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #48

    А бе,кой каза нещо за 7 ноември?Май чера някой подхвърли нещо,ама дори и не се осмели да направи и поне малки поздравления.Начи както се е затъркаляло времето и на никой не му прави вече впечатление утре кой ден сме. Иначе...не е ли многo малка БГ да поставя условия?

  2. Анонимен
    #47

    ГЕРБ продава националните интереси на България.

  3. Анонимен
    #46

    Един виц завършваше така:"А Ленин е в Полша". Хубав виц. Същата персона никога не е била в България. Може би за това Полша плаща 370 щ.д. за 1000 куб м газ, а ние 600. Да беше дошъл поне един път у нас скъпи Леонид Илич. И тук имаме хубави санаториуми.

  4. Анонимен
    #45

    Защо не зарежем и "Ю. поток", и "Белене", и да скъсаме изобщо с мужиците?! Така де! Няма да пием и руска водка, голяма работа! И черният (пък и червеният) им хайвер са им кофти.
    Да купуваме на този етап шистов газ от Полша или от САЩ, или да компресираме азербайджански газ и да го докарваме през Грузия. Ей го де е и Катар-да купуваме втечнен газ от там. Нямали сме терминал -ще си построим. ЕК ще ни даде пари. Вижте на Гърция как дават?
    Ами интерконектора с братска Турция?!
    А бе, много алтернативи

  5. Анонимен
    #44

    Изобщо не вярвам на писанието по-горе!Това е за прах в очите на хората!После ще има претенции,актуализации и т.н.Не е вярно твърдението,че руснаците ни продават нефт и газ на уж преференциални цени.Тези неща трябва да не се крият от гражданите и сделките да защитават националния интерес.Да,ама не!За това се иска държавност и кураж,а не-каквото виждаме!Аз лично не виждам такива качества в управляващите.

  6. Анонимен
    #43

    На глупости не отговарям ,защото 2 милиарда разходи за 20 години в Блене , по никакъв начин не обясняват главоломният ръста на цените на енергията ,но ще дам още един пример. Договорът за газ е дългосрочен и изтича в края на тази година. През периода от последният подписан договор , до този момент , цената та газа не е променяна , а какво става с цените на произвежданата енергия , за която се твърди , че 80 % се формира от руският газ.Тя е повишавана непрекъснато и за последните няколко години , 6-7 , също е повишена около 50 %. Що за шарлатанство тогава е обяснението за руската зависимост и цената на руският газ.

  7. Анонимен
    #42

    Към № 40 .Путин обявил цена 333 дол/ 1000 куб.м . Господине знаете ли че спотовата цена на газта е 250-270 дол/ 1000 куб. м. Защо ние я купуваме толкоз скъпо? Защо Булгаргаз вдига цените -защото влиза в състава на БЕХ, а той фалира заради АЕЦ "Белене". Къде отидоха парите от АЕЦ-а пак при руснаците и БЕМ (българската енергийна мафия ).СМУЧАТ НИ ДВЕ МАФИИ - БЕМ И РЕМ.

  8. Анонимен
    #41

    Лъжливите братушки пак ще ни преметнат. Знаете как разделиха цената на газта с цената на нейния транзит през РБ, как я вързаха с цената на петрола по обратния начин (до тогава в международните споразумения бе прието когато се вдига цената на петрола цената на газта да спада-сега е вече обратно!!!). Сега искат да ни прекарат за Южен поток , пък после ще договаряме цената на газта. Полша е силна и не им клекна . Ние ще клекнем ли???? Защо искаха да обвързват цената на газта с АЕЦ Белене? Защото са

  9. Анонимен
    #40

    На 03.11.2012 изпълнителният директор на Топлофикация заявява.
    ,,А защо не кажем, че
    цената на природния газ за 1,5 години скочи от 500 на 733 лв. без ДДС за 1000 куб. м? Цените са много високи и нека хората знаят, че когато плащат сметката за парно, 80% е за газ.”
    Какво се крие зад това признание.
    Цената на газа е била обявената от Путин 333 долара , една от най ниските в Европа.
    През този период , от година и половина , от руска страна увеличение няма , пък българската страна е вдигнала цената

  10. Анонимен
    #39

    "България с условие към Русия" Или ШОУ ЗА ОЛИГО-ФРЕНИ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.