Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България ще ускори погребването на І-ІV реактор, макар че парите не стигат

18 коментара
България ще ускори погребването на І-ІV реактор, макар че парите не стигат
Извеждането от експлоатация на малките блокове ВВЕР-440 в АЕЦ "Козлодуй" ще струва 1.117 млрд. евро на България, а в сформирания за целта ядрен фонд има едва 500 млн. евро. Без да се увеличат отчисленията от цената на произвежданата в АЕЦ "Козлодуй" електроенергия във фонда, наличните пари ще стигнат едва за половината дейности. Това съобщи пред журналисти в петък Владимир Лозанов от "ЕНПРО Консулт", която е подизпълнител на групата към АЕЦ "Козлодуй" за управление на проекта за извеждането на реакторите от експлоатация "Бабкок".

Реакторите бяха спрени съответно през 2002 г. и в края на 2006 г. като част от условията за присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Част от дейностите по спирането им от работа се финансират от Международния фонд "Козлодуй" (МФК), сформиран с дадените от ЕС компенсации от 500 млн. евро до 2007 г. и още 300 млн. евро до края на 2013 г.

След това обаче България сама трябва да финансира дейностите по извеждането на реакторите, което по предишния план на правителството трябваше да стане до 2037 г., но с актуализация от януари тази година срокът е скъсен до 2030 г., което съответно ще оскъпи общия проект.

Миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че страната ни е поискала от ЕС да отпусне още "няколкостотин милиона евро" за МФК, който да работи и след 2013 г., но парите ще се насочат към енергийна ефективност.

Цитираните от Лозанов 1.117 млрд. евро са прогнозна сума за привеждане на четирите блока до т.нар. кафява поляна, както e по стратегията - тоест освобождаване на площадките от радиоактивното оборудване, което ще се съхранява под контрол до дезактивирането му и след това ще се погребе окончателно или съоръженията извън реакторното отделение ще се продадат за скрап. Остават обаче сградите и подземната комуникационна инфраструктура, която се ползва за обслужването на работещите V и VІ блок.

Наскоро Трайков лансира идеята за извеждане на малките реактори до зелена поляна, тоест погребване на абсолютно всички съоръжения и материали от площадката. Според представителя на "ЕНПРО Консулт" това не е възможно, тъй като ще се наруши работата на V и VІ блок. Местене на комуникациите за работещите реактори и погребване на всичко ще оскъпят още процедурата, по която и без това не стигат средствата.

В действителност фондът "Извеждане от експлоатация на ядрени мощности" ще продължи да акумулира средства и през следващите години, но проблемът е, че вече трябва да се предвиди и извеждането от експлоатация на V и VІ блок. Те имат лицензи за работа до 2017 и 2019 г. и се планира удължаването на живота им с още 15-20 години. Така или иначе обаче, за да се обезпечат плавно необходимите средства и за спирането на работещите реактори дори и около 2040 г., трябва да се увеличи размерът на вноската от АЕЦ "Козлодуй", която в последните години бе намалявана на два пъти.

По думите на Лозанов е възможно финансовата тежест за извеждането от експлоатация на малките реактори да се намали, като материалът, който вече се е "изчистил" от радиоактивност, се продаде за скрап. От оборудването в І-ІV блок, което може да се изтъргува по този начин, може да се осигури приход от 170 млн. евро, което ще поевтини с около 20 на сто целия проект. "В Германия при извеждане на реакторите металите се продават, но във Франция, например, се погребва абсолютно всичко", каза експертът.

Той посочи, че от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", в чиито активи са I и ІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", дори са правили безуспешен опит да продадат трансформатор от малките реактори. "Оборудване на 40 години може да се продаде само за скрап, след изчистването от радиация", посочи Лозанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. fusion
    #18
  2. Дядо
    #17
  3. N
    #16
  4. Дядо
    #15
  5. REDOVEN 4ITATEL
    #14
  6. кесар
    #13
  7. Kotaraka
    #12
  8. Кибик
    #11
  9. потребител
    #10
  10. boomadafaka
    #9

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.