Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българските волейболисти се класираха за олимпиадата

Съставът ще играе срещу Великобритания, Полша, Италия, Аржентина и Австралия в Лондон

6 коментара
Снимка: БГНЕС

Волейболистите от националния отбор на България се класираха за участие на олимпиадата в Лондон, след като победиха Египет с 3:1 (25:16, 25:18, 19:25, 25:12). Пред 8 000 зрители в София националите не оставиха шанс на своя последен съперник за олимпийските игри.

Двубоят започна с превъзходство на българите, които поведоха с 3:0 след добра игра на блокада. Първото техническо прекъсване дойде при 8:2 след множество грешки на гостите. До края на гейма българите поддържаха добро ниво в играта и не допуснаха изненади. В крайна сметка победата бе с 25:16.

Вторият гейм започна по-трудно. Египтяните се държаха до 9:9, но след това Цветан Соколов заби три аса и резултатът стана 14:10. До края на гейма българите се представиха много добрe в атака и геймът бе затворен с 25:17. Това бе достатъчно за нашите да се класират за Лондон.

В третия гейм настъпи отпускане, а треньорът Радостин Стойчев остави на игрището двамата братя близнаци Георги и Валентин Братоеви. Египетските волейболисти заиграха значително по-добре, а нашите започнаха да грешат. В крайна сметка гостите взеха гейма с 25:19 точки. В четвъртия гейм обаче нещата си дойдоха на мястото и след страхотна игра, която сломи напълно гостите, българите спечелиха с 13 точки разлика.

След мача селекционерът Радостин Стойчев коментира, че ще обяви в понеделник дали ще изпълни ултиматума си да напусне отбора, ако шефът на федерацията Данчо Лазаров не подаде оставка. Треньорът ясно показа, че позицията му не се е променила след класирането на Олимпиадата. Звездата Матей Казийски също демонстрира подкрепата си за Стойчев, като заяви, че е готов да пропусне игрите в името на каузата.

"Единственото, за което се концентрирахме, беше да се класираме за олимпиадата. Преминахме през страшно много перипетии. Хванахме последния влак, последния вагон. Когато някой отбор независимо в какъв спорт се класира по толкова тежък начин за голям форум, прави чудеса. На моменти се съмнявах в крайния успех, но винаги съм вярвал и съм се надявал", коментира още Казийски.

Малко след успеха на волейболистите ни стана ясно, че те ще попаднат в по-леката група от Олимпиадата заедно със съставите на Великобритания, Италия, Полша, Аржентина и Австралия. Така те избегнаха настоящия шампион САЩ, световния първенец Бразилия, Русия, европейския шампион Сърбия и Германия, които са в група Б. Там единственият по-лек съперник е Тунис.

Отборите са разпределени спрямо мястото си в световната ранглиста. България в момента заема деветата позиция, което в случая се оказва предимство. Най-добрите четири отбора от двете групи ще играят в четвъртфиналите на пряка елиминация. Мъжкият волейболен турнир в Лондон 2012 започва на 29 юли, а първата фаза завършва на 6 август. Два дни по-късно са четвъртфиналите, а финалът е на 12 август.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    4 и 5 - прав си, но в основното грешиш. Трудностите при класирането са основно свързани със "здравата" атмосфера в БФВ заради която плащаме парите, а не заради треньор и състезатели. Тоест ББ плаща за хатъра на ръководството на БФВ. Той и ББ нямаше друга възможност какво да направи?

  2. Анонимен
    #5

    Имам интересното чувство всякаш сме спечелили олипийските игри, а то пък целия шум, патос и пари били за едно класиране, а то уж ако вярваме какви звезди имаме трябва да е гарантирано... в скучиня живот на мишоците всякоа нищожна искра разпалва страст

  3. Анонимен
    #4

    С парите на данъкоплатците - около 1 000 000 лв., Боко Тиквата купи тази квалификация !! Квалификации до дупка в зала Армеец!! Жалко, че при футбола такива номера не минават!!

  4. Анонимен
    #3

    Имаме алтернатива да пуснем Управителния съвет на Федерацията да играе на Олимпиадата. Инженерът направо ще ги срази

  5. Анонимен
    #2

    Въпреки Боко Тиквата момчетата се класираха за олимпиадата...

  6. Анонимен
    #1

    Браво. А сега остава и инж. Данчо да си ходи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.