Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българските служби предотвратили терористичен акт преди няколко месеца

България се въздържа да обвини Хизбула за атентата в Бургас, докато не приключи разследването

30 коментара
Израел и САЩ обвиниха Хизбула, терористичният агент на Иран, за кървавия атентат в Бургас.

На фона на продължаващото разследване на терористичния атентат в Бургас от 18 юли, израелският министър на туризма съобщи, че българските служби са предотвратили терористичен акт, планиран да бъде извършен преди няколко месеца. Министър Стас Мисежников, който пристигна в София в понеделник, заяви, че е научил това на последното заседание на правителството на Израел преди два дни, но не даде подробности по случая.

През януари 2012 г. Израел предупреди българските служби, че се готви атентат и настоя за повишени мерки за сигурност именно по отношение на автобусите с израелски туристи. Тогава МВР отрече да има такъв сигнал, а сега покрай атентата на бургаското летище Сарафово изтече информация, че тогава бил открит съмнителен пакет, който се оказал без взрив.

Министър Мисежников пристига у нас пет дни след кръвопролитния атентат срещу израелски туристи в Бургас, при който загинаха 7 човека – петима израелци, един българин и предполагаемият атентатор.

Стас Мисежников повтори убедеността на правителството си, че атентатът е организиран от свързаната с Иран фракция Хизбула, но България се въздържа да сочи виновник, преди да е приключило разследването, съобщи външният министър Николай Младенов в Брюксел.

 

Израелският министър на туризма е придружаван от представители на израелската туристическа индустрия. Той каза, че през последните години са предотвратени много атентати, което е спасило живота на много хора. По думите му службите не винаги успяват и за съжаление цената е много висока.

 

При тази терористична атака българското правителство демонстрира много сериозен професионализъм и много адекватна реакция, каза израелският министър след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Това, което се случи тук, може да се случи на всяко друго място по света. Случвало се е в Израел, в Индия, в Норвегия може да се случи във всяка държава, но това не означава, че трябва да спрем да обикаляме по света, да спрем да ходим на кино, на почивки, каза Мисежников.

 

Делян Добрев: Няма отказани туристически резервации

 

Няма отказани резервации за България и спад на пазарите след атентата на летище Бургас, коментира по-рано в понеделник министър Делян Добрев по време на среща на екипа на министерството с представителите в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

 

Атентатът не е предизвикал сътресение, допълни Добрев. Той заяви, че остава ангажиментът на служителите в търговските представителства да продължат да следят ситуацията, за да може, ако има негативни тенденции, да се реагира спрямо тях и за всеки пазар поотделно.

 

Израелският министър се срещна и с президента Росен Плевнелиев, който повтори, че няма да допуснем терористичният акт на летището в Бургас да попречи на приятелските отношения между България и държавата Израел.

 

"Заедно и в духа на стратегическото ни партньорство ще намерим и преследваме виновните, където и да се намират те", заяви държавният глава и се обяви за засилване на сътрудничеството между двете държави във всички области, включително в сферата на сигурността, отбраната и разузнаването. "Ще отговорим на предизвикателствата заедно, като заздравим още повече приятелството и стратегическото си партньорство", каза още президентът.

 

Борисов: Важно е занапред да не допускаме подобни инциденти

 

Съобщение в същия дух бе разпространено от правителствената пресслужба. “България и Израел са приятелски страни и няма да позволим с терористичния акт в Бургас да се хвърли сянка върху нашите традиционно добри връзки. Всяка промяна в отношенията ни в отрицателна насока би била награда за тероризма”, е казал Мисежников на среща с министър-председателя Бойко Борисов.

 

"Работим активно с представителите на най-добрите служби в света по установяване на самоличността на извършителя”, увери премиерът.

"Израелските туристи са важни за нас, но не толкова по икономически причини, а защото за тях България е като втора родина и те се чувстват добре тук”, коментира още премиерът и допълни, че се обмислят нови мерки за повишаване сигурността в страната. "Много е важно занапред да не допускаме да се случват отново подобни инциденти”, каза още Борисов.

 

"Дори и след такова събитие животът и бизнесът трябва да продължат”, заяви от своя страна Мисежников.

 

По-рано през деня той говори около 10 минути пред еврейската общност в софийската синагога.

"Имаме общ враг - това е международният тероризъм, финансиран и подкрепян от Иран и други държави. Атентатът в Бургас е организиран от фракцията Хизбула, свързана с Иран. Ние ще продължим да живеем нормално, без да се страхуваме. Ще продължим да пътуваме и да бъдем туристи навсякъде, където пожелаем по света, включително в България. Няма да отговорим на тероризма със страх и няма да се огънем пред тази заплаха. Отношенията между Израел и България винаги са били отлични въпреки опита на този терористичен акт да ги развали", заяви Мисежников.

България се въздържа да сочи виновник за атентата

Въпреки официалната израелска позиция, подкрепяна и от САЩ, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, България няма да сочи виновник преди да е приключило разследването, заяви в понеделник сутринта министърът на външните работи Николай Младенов. В Брюксел той представи информация за последните събития у нас пред Съвета по външни работи и имаше планирана среща с израелския си колега.

Израелският външен министър Авигдор Либерман е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации. Николай Младенов обаче каза, че ще се въздържа от коментар по този въпрос.

"Докато не приключи нашето разследване ние няма да посочваме с пръст никой виновник. В крайна сметка разследването в България се извършва от българските власти със съдействието, разбира се, на израелските колеги. Вече се включи в работата на българските служби и Европол. Първият ни приоритет в момента е да установим напълно движението на предполагаемия самоубийствен атентатор, за да се установят всички връзки, които - най-вероятно - ще стигнат извън нашата държава", заяви Николай Младенов пред български репортери в Брюксел.

Външните министри на ЕС обсъдиха атентата в Бургас. Николай Младенов е отбелязал добрата работа на българските служби за сигурност с партньорските им служби, както и с Европол. Благодарил е за помощта по тази линия, тъй като целта на България е да направи подобни ситуации невъзможни и в страната, и в Европа. Външният министър поясни, че преди да приключи разследването България няма да сочи никого за виновен.


"Всички ние заклеймихме терористичната атака срещу израелски граждани в България миналата седмица. Всеки изрази големия си шок, че такава атака може да се случи в Европейския съюз. Винаги дълбоко сме заклеймявали всякакви актове на тероризъм, независимо къде се случват. Много добре знаем, че разследването продължава и вярваме, че виновните ще бъдат изправени пред съда", заяви Катрин Аштън, върховен представител на Европейския съвет.

На въпрос как терористичният акт у нас се вписва в растящото напрежение между Сирия и Израел заради Хизбула, Николай Младенов отговори, че случилото се в България няма нищо общо със случващото се в Сирия. В отговор на въпрос Младенов определи като излишно да се привличат съюзниците от НАТО по този случай. "Това е атака срещу израелските граждани, израелските интереси, каквито атаки е имало неведнъж не само в нашия регион, но и в много далечни краища на света", каза Николай Младенов.

Той отбеляза, че вицепремиерът Цветан Цветанов участва в неформалния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Никозия, където предстои по-задълбочен разговор по въпроса за атентата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #30

    учили за даскали по физкулт - ура, днес ще се правят че разбират от антитероризъм, пълен смях

  2. Анонимен
    #29

    Името Мисежников не произлиза ли от Метежников?

  3. Анонимен
    #28

    Много тъпи коментари ! Жалко че толкова хора в България пращят от глупост ! Заради такива като вас, много умни и способни българи забягнаха по чужбините !

  4. Анонимен
    #27

    Propagandnata mashina zaraboti na palni oboroti. Zelta e da ne badat razkriti istinskite izvarshiteli na atentata, sega ste ni oblachvat s dezinformazia, dokato sluchai se zabravi ili udariat v blizkia iztok! Taka beshe i pri 11/9, taka ste e i sega!

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #26
  6. Анонимен
    #25

    Може, ако некоя мургавелка е откраднала на терориста раничката!

  7. Анонимен
    #24

    Медияпул, какво стана с първата статия за Мисежников и коментарите по нея?

  8. Анонимен
    #23

    19, ако имам любим Троянски кон, и искам да го пратя да пасе трева в Евразия /както разбрахме това е некаде между Москва, Куба и Венецуела/, първо ще трябва да го изкарам от евроконюшната, което мога да направя само като го дескредитирам, и то точно в такъв евродокладен момент! А ти как би постъпил?

  9. Анонимен
    #22

    "За всеки мислящ човек със собствената си глава не е тайна,че номенклатурата на БКП-БСП без изключение са КГБ и путенова агентура,работеща за правителството на Разпутин,и срещу България и нейните съюзници от ЕС и НАТО." - казано от 18 и в него е синтезирано поведението на БКП/БСП през десетилетията от Септемврийското възстание, когато водещите го Коларов и Димитров избягаха при началото на провала му, през опитите на Живков да ни премахне от картата на света до опита да се прокара Белене! Не може да се отрече, че руската агентура си преследва целите добре. Българинът е умен и недоверчив, ще видим дали ще прогледне!

  10. Анонимен
    #21

    "Хизбулла" е приятелска нам сила. Продаваме им оръжие, далавера има.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.