Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европейската левица и десница зоват БСП да се разграничи от "Атака"

ЕНП и ПЕС взаимно се обвиняваха за националистите, левите искат ГЕРБ да се върне в парламента като опозиция

219 коментара
Европейската левица и десница зоват БСП да се разграничи от "Атака"

Леви и десни в Европейския парламент (ЕП) призоваха БСП да се разграничи от "Атака". БСП се отбраняваха с твърденията, че не са в коалиция с националистите и поискаха евродесницата да натисне ГЕРБ да се върнат в парламента като опозиция, което щяло да намали ролята на Волен Сидеров. Във вторник ЕП включи като извънредна точка в дневния си ред дебат за положението в България, в който най-острото изказване беше на зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Вивиан Рединг, която рязко разкритикува правителството и по-специално назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

"Европейската комисия е дълбоко притеснена от политическите събития в България и смята, че някои постановки може да имат последици за съюза като цяло - имам предвид спорното назначение (бел. ред. Делян Пеевски) за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност", заяви Рединг и допълни, че ЕК приветства отмяната на избора.

 

"Бъдещото назначение на стратегически постове трябва да става в прозрачен и открит процес. България трябва да продължи по пътя на реформите, сега е моментът да засили своите усилия за реформа на съдебната система", призова Рединг, която отговаря в ЕК за правосъдието.

 

"ЕК все така ще помага и съдейства на България така, че тя да осъществи необходимите реформи. Механизмът за сътрудничество и проверка е ефикасен инструмент за това", каза Рединг.

 

Обсъждането за България бе вкарано извънредно в дневния ред на евродепутатите по настояване на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепено от Зелените. Дебатът предизвика слаб интерес и се превърна в кавга между българските евродепутати. Основният дебат бе посветен на Унгария и продължи 3 часа. В началото на дискусията за България голяма част от социалистите напуснаха залата, начело с лидера на групата Ханес Свобода, който обаче по-рано призова българското правителство да се разграничи от политиката на "Атака", която поставя левицата в уязвима позиция.

 

Дебатът за България приключи за 45 минути, в които европейската десница и левица защитаваха българските си партии членки ГЕРБ и БСП и взаимно се обвиняваха коя кога е използвала подкрепата на националистите. Целта на ПЕС, чийто председател е Сергей Станишев, е ГЕРБ да се върнат в парламента като опозиция, което би легитимирало законодателния орган и осигурило кворум за заседанията, които няма да зависят само и единствено от присъствието на "Атака".

 

ЕНП: Борисов трябваше да е премиер, БСП сключиха договор с дявола

 

Манфред Вебер от ЕНП заяви, че в България трябва да се проведат нови избори.

 

"Борисов трябваше да стане министър-председател. Вместо това социалистите сключиха договор с дявола", каза той.

 

"В България пари ли са дадени, постове ли са обещани? Още първите решения на това правителство са доста обезпокояващи. Десетки хиляди граждани протестират по улиците за случващото се в страната. Това не е добър признак за демокрацията и върховенството в закона", каза още Манфред Вебер.

 

Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова го контраатакува с въпроса защо се обявява против законно избраното българско правителство и волята на българския народ.

 

"Аз искам ли предсрочни избори в Германия", запита Йотова.

 

БСП се разграничи от "Атака" и обвини ГЕРБ за създалата се ситуация

 

Ивайло Калфин (БСП/ПЕС) от своя страна посочи, че "Атака" е антиевропейска, ксенофобска, националистическа партия".

 

"Ключът "Атака" да не е решаваща е в ГЕРБ. Когато ГЕРБ влезе в парламента, "Атака" нямаше да е решаваща. Председателят на групата на социалистите (Мартин Шлуц -бел.ред.) преди една седмица говори с Борисов, за да влезе в парламента, той отказа", каза Калфин.

 

Филиз Хюсменова (ДПС/АЛДЕ) каза от своя страна, че българските закони се прилагат, а институциите функционират нормално.

 

"Партия "Атака" не подкрепя това правителство, тя не е в коалиция с партията мандатоносител, нито с ДПС. Първият български политик, който разчиташе на подкрепата на "Атака", беше Бойко Борисов, тогава ЕНП не изрази неодобрението си. На настоящото правителство трябва да се даде шанс", каза Филиз Хюсменова.

 

По-рано във вторник председателят на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода заяви, че българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на "Атака".

 

Той обаче заяви, че ако Европейската народна партия (ЕНП) е действала с Унгария, където управлява правителство от дясното европейско политическо семейство, както сега действа по въпроса с България, "щяхме да бъдем в много по-добра ситуация".

 

По-рано във вторник от парламентарната група на ЕНП разпространиха писмено становището на евродепутатите Манфред Вебер и Вероник Матийо по повод България. Според Вебер, за С&Д нарушенията на човешките права са проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства. Матийо допълва, цитирана от БТА, че "предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство не разполага с мнозинство в Народното събрание и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия "Атака"".

 

По думите ѝ с изявлението от 26 юни на председателя на Народното събрание Михаил Миков българските медии са били нападнати заради "неуместно отразяване" на протестите. В това изявление намират своя отзвук и изказвания на председателя на "Атака" Волен Сидеров, допълва тя.

 

През последната година бяхме свидетели на постоянните опити на С&Д да превърнат Европейския парламент в орган на съдебната и изпълнителната власт с преднамерената цел да бъдат опозорени правителства, оглавявани от партии от ЕНП.

 

Когато става дума за правителства, предвождани от социалисти, те блокират всякакви опити за парламентарен дебат, което в крайна сметка е основната функция на всеки законодателен орган.

 

"Лицемерието им не спира да ни учудва. Да наречем "двойни стандарти" това, което те правят, е просто меко казано", заявяват Вебер и Матийо.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

219 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #219

    АТАКА ДА АКА

  2. BGeorgieva
    #218

    Искат да поставят политическа партия Атака в изолация! Искат имунитета на Волен! Искат Единствената партия, която работи да спре да работи? Естествено, че искат – нали предишните депутати и техните „ приятели“ с обръчи от фирми ще им спрат потока на парите – крадените пари от държавата ! Това се очакваше, защото Атака им търси сметка за кражбите! Защото Атака иска да не се оправдават повече пред народа, а да понесат наказания и да отговарят за престъпленията си!

  3. Анонимен
    #217

    Колко се плаща за постинг в подкрепа на Атака и БСП/Олигарски? На дума ли, на буква ли е хонорарчето?

  4. Анонимен
    #216

    АТАКА - ПОБЕДА АТАКА няма да бъде унищожена! Няма да се осъществят плановете на световния чифутски елит за задушаването на европейския национализъм! Национализмът ще живее,докато има европейци и ще става все по-силен!!! Да живее България! Истинските европейски ценности са национализмът,честта,достойнството,разумът и арийската психическа и физическа сила!

  5. Олег Георгиев
    #215

    ПП Атака е и ще бъде незаобиколим фактор в Народното събрание. Просто всички трябва да се съобразяват в бъдеще с неизбежния факт.

  6. Анонимен
    #214

    Дерзай,Волене!С теб сме!Не и се давай! В АТАКА! Днес си по-силен! Ще победим

  7. Анонимен
    #213

    Само АТАКА ще ви оправи,гербери крадливи!

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #212
  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #211
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #210

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.