Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българско "да" за "Южен поток" на 9 ноември, първа копка у нас – през юли 2013 г.

Алексей Милер и Михаил Андонов подписват инвестиционното решение в отсъствието на Путин

57 коментара
Българско "да" за "Южен поток" на 9 ноември, първа копка у нас – през юли 2013 г.

На 9 ноември България ще обяви инвестиционното си решение за строежа на газопровода "Южен поток" и шефовете на руската "Газпром" Алексей Милер и на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Михаил Андонов ще подпишат окончателното решение за реализацията на проекта, който трябва да доставя руски газ по дъното на Черно море до Провадия и през Сърбия и Унгария ще стига до Австрия.

Церемонията обаче ще стане в отсъствието на руския президент Владимир Путин, който е отложил за декември първоначално насрочената точно за 9 ноември визита у нас. Още не е решено дали подписването ще е в София или във Варна, а е възможно да бъде и в Провадия, където ще е входът на "Южен поток" на българска територия, научи Mediapool от свои източници в БЕХ и "Газпром".

Българският премиер Бойко Борисов нееднократно обяви, че очаква Путин да пристигне в България на 9 ноември за подписването на окончателните документи за строежа на "Южен поток", което да позволи старта на изграждането на морския участък. Тази дата не бе потвърдена от Кремъл, а в петък Ройтерс съобщи, че Путин отменя и отлага задгранични визити заради болки в гърба. Кремъл обаче отрече това да е причината, въпреки че руският президент не отиде в Пакистан на среща за Афганистан в началото на октомври, отложи за началото на декември планираната за октомври визита в Турция и посещението си в Индия, което трябваше да се проведе в началото на ноември. Според източници от Министерския съвет Путин се очаква да дойде у нас в началото на декември.

Макар и без Путин, България ще каже "да" на проекта "Южен поток" на 9 ноември и в момента текат последни разговори по оформянето на документацията. След като вече бе договорено, че българското финансиране в трасето, което ще минава през наша територия, ще е символично и руската "Газпром" ще осигури парите, но за сметка на това българският дял ще се изплаща с транзитните такси за 15 години, вече почти нямало спорни моменти, твърдят източниците на Mediapool. Според тях всичко върви по графика, заложен от акционерите в дружеството "Южен поток" България", в което по равен дял държат "Газпром" и БЕХ.. Избрано е трасето, прави се и оценката за въздействието на околната среда, работи се по техническия проект така, че в средата на следващата година той да получи строително разрешително и около юли 2013 г. да се направи първа копка на тръбата у нас.

Колко ще струва изграждането на трасето през българска територия ще стане ясно, когато се изработи техническият проект и бъде остойностен. Досега е коментирано, че България трябва да осигури 900 млн. лв. за своето участие, които обаче в крайна сметка ще бъдат осигурени от "Газпром" и изплатени с транзитните такси.

Важното е, че за отпускането на тези кредити българската държава няма да дава гаранции, заемите няма да се обезпечават и с български активи, отбелязват източниците на Mediapool от БЕХ. Договорено е холдингът да участва с минимални средства, а до първата копка в средата на следващата година руснаците да са осигурили част от необходимите средства. Не е задължително пълната сума да е налична при старта на строежа.

Междувременно Сърбия стана първата страна партньор на "Газпром" в проекта "Южен поток", която обяви в понеделник окончателното си инвестиционно решение за строежа на газопровода. Събранието на акционерите на "Южен поток Сърбия” обяви, че строежът на около 470 км на сръбска територия ще струва около 1.7 млрд. евро.

"Радваме се, че Сърбия стана първата страна от "Южен поток”, която е приела окончателното инвестиционно решение. Проектът се реализира в съответствие с графика и при пълната подкрепа от страна на нашето правителство. Имаме готовност в най-близко време да започнем подготвителните работи за участъка на „Южен поток” на територията на Сърбия”, заяви Душан Баятович, генерален директор на "Сърбиягаз", която дели с "Газпром" по 50 на сто в компанията "Южен поток Сърбия".

"Взетото решение гарантира, че „Южен поток” не само ще бъде проектиран, но ще бъде и построен”, посочи Баятович.

"Преходът към инвестиционен стадий на сръбския участък ще даде нови възможности за ръст на националната икономика и ще обезпечи дългосрочна изгода от участието в проекта. Само по предварителни оценки реализацията на "Южен поток” ще създаде в Сърбия приблизително 2 200 работни места и ще привлече до 1.5 милиарда евро преки инвестиции, заяви Леонид Чугунов, шеф на отдела по проектен мениджмънт в "Газпром", цитиран в прессъобщение на руската компания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

57 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #57

    Че пробам по вторио начин: "Немой да уринираш срещу ветаро"!.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #56
  3. Анонимен
    #55

    Кефлиев,кажи кой институции ще финансират тоя поток.

  4. Анонимен
    #54

    Голям кеф ми е, че на сините талибани им е гадно.

  5. Анонимен
    #53

    Яворе спомените са хубаво нещо ама работа не вършат. ДСБ и Костов са вече минало.

  6. Явор Костовист и 2014 година
    #52

    Алтернативата е само една ДСБ !!!

  7. Анонимен
    #51

    Столетницата заедно с чадата ѝ - АТАКА, ГЕРБ, НДСВ, Куневата кучешка сватба - е най-голямото зло.

  8. Анонимен
    #50

    Очаквайте промяна на цената,едностранно от Газпром,замърсяване на природата в БГ и още повече руски агенти,моенни и всякакъв вид недоброжелатели от мафиотската държава Русия в БГ!

  9. Анонимен
    #49

    47, за голямо съжаление е само една. Поради тази причина хората няколко пъти и оказаха доверие и всеки един път ги окраде. Никога не съм гласувал за нея, но този път май ще се наложи. Изглежда столетницата ще е най малкото зло.

  10. Анонимен
    #48

    iskame demokratichen shistov gaz ot USA!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.