Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вигенин назначи кадър на ДС на най-високата дипломатическа длъжност

Бившият секретар на Първанов – Георги Димитров - ще бъде постоянен секретар на МВнР

167 коментара
Георги Димитров

След като външният министър Кристиан Вигенин обяви, че ще разчита на потенциала на дипломатите от ДС, той назначи едно от лицата на съпротивата срещу отзоваването на т.нар. посланици агенти Георги Димитров за постоянен секретар на Външното министерство.

Бившият секретар на президента Георги Първанов по външната политика ще заеме най-високата професионална дипломатическа длъжност с широки правомощия по отношение кариерното развитие на служителите в МВнР, управление на бюджета и други.

Назначението, направено от Вигенин, все още не е обявено официално от Външно министерство, а пресцентърът на ведомството отказва информация.

Георги Димитров бе част от екипа на Първанов в периода от 2002 г. до 2005 година, а за последно бе посланик в Белград. Той е един от посланиците с агентурно минало, които спечелиха дела срещу бившия външен министър Николай Младенов заради прекратяването на задграничните им командировки.

Новият външен министър Кристиян Вигенин смени курса от освобождаване на българската дипломация от кадрите на бившите служби на комунистическия режим към реабилитацията им и се наложи президентът Росен Плевнелиев да предупреди превантивно, че ще отказва да назначава бивши агенти на ДС за посланици.

След проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви в края на 2010 г. имената на над 190 дипломати, свързани с ДС. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са били агенти на ДС. След като встъпи в длъжност, президентът Росен Плевнелиев подписа укази за смяната на голяма част от посланиците с досиета. Предишният президент Георги Първанов, който също има досие от ДС, отказваше изтеглянето на свързаните с бившите служби посланици.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

167 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #167

    Той не е ВИГЕНИН, той е ВАГИНИН

  2. Анонимен
    #166

    Колкото и да не ви харесва, замършилите МГИМО са по-добри от завършилите УНСС, СУ, ЮЗУ, ВСУ и др. български т.нар. ВУЗ. Питайте западняците! Те разбират, а явно тук, на тази територия, още не сте дорасли да оценявате работата на професионалните дипломати... Sorry!

  3. Анонимен
    #165

    От назначенията в цялото правителство мирише на партенките на Държавна сигурност. По-добре е всички да се махат заедно с отрочето Пеевски и сламения ни Министър Предсвдател.

  4. Анонимен
    #164

    Какво не харесва Вигенин в сегашния постоянен секретар Иван Сираков, че иска да го сменя? Нали е проверен кадър от ЦК на ДКМС?

  5. Анонимен
    #163

    ВИИ Карл Маркс

    Номенклатурски кадри са това, 147.
    Элитни ветерани.
    Элитни еничери с корени в полубившата Османска империя.

    Тогава франкофонията била на мода.

    Епохални капиталистически проекти, като например прокопаването на Суецкия канал. Той май бил изкопан в античността, но се запушил, затова копали пак. И антикапиталистически начинания, разбира се.

    Или Ориент Експрес. Барон Хиршовата железница.

    Въведени в обращение били тоалетни и туалетни.
    Дотогава хората се задоволявали с римски нуждници.

    Та,

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #162
  7. Анонимен
    #161

    Промяна в изборния кодекс, в закона за партиите или каквото е там, 100-120 депутати и Велико народно събрание

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #160
  9. Анонимен
    #159

    Екипът на Медиапоол Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, .... - не е лошо да го спазвате и да няма избирателност!

  10. Анонимен
    #158

    Трябва да се чете повече, тогава човек разбира, освен всичко друго, какво иска. Следва: как и кога да го поиска! Дипломацията е сериозен занаят!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.