Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВиК-фирми искат по-високи цени, но надали ще ги получат

2 коментара
ВиК-фирми искат по-високи цени, но надали ще ги получат

Около десет ВиК-дружества, сред които и концесионерът на столичната мрежа "Софийска вода", са поискали от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да им одобри повишение на цената на водата. Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Сред заявилите поскъпване на услугата за довеждане, отвеждане и пречистване на водата са и водните оператори в Пловдив, Хасково, Разград, Монтана, но това, че за заявили повишение на цените не значи, че ще го получат, заяви Семерджиев. По думите му в момента се прави преценка дали дружествата са изпълнили показателите за качество на услугата. той добави, че според него повечето дружества нямат основание да искат поскъпване на водата или поне не в заявения размер.

 

Семерджиев даде за пример ВиК-Видин, където комисията е разрешила по-малко от претендираното от фирмата поскъпване. Най-вероятно няма да разрешим и поскъпване на водата в столицата, но зависи дали дружеството ще докаже необходимостта от повишение на цената, добави Семерджиев.

 

През декември "Софийска вода" поиска от ДКЕВР поскъпване на водата с 10 ст. за куб. м от януари, което е увеличение на цената с 12%. В момента столичани плащат по 1.68 лв. за кубик вода. Тази цена влезе в сила от 1 февруари 2011 г.

 

Дружеството "Софийска вода" в най-голям процент изпълнява инвестиционната си програма, отбеляза председателят на ДКЕВР.

 

Въпреки това въпросът е дали с това се постигат показателите за качество, което ние следим, така че се оценяват не само направените инвестиции, но и постигнатият с тях ефект, посочи Семерджиев. Според него най-съществените проблеми за концесионера остават загубите на вода от 60 процента по мрежата и честите аварии.

 

Един от обективните фактори, който няма как да не се отрази върху цените на водата, е ръстът на инфлацията, но с повишаване на ефективността на ВиК- услугите е възможно ефектът на инфлацията да бъде намален, заяви още регулаторният шеф. Затова при последната корекция на цената на водата в Пловдив повишението бе по-малко от ръста на инфлацията, даде отново пример той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Докога само ще се възмущаваме, ядосваме и ще се нервираме, без да можем да променим нищо в нашия живот? Може би, дотогава, докато не си припомним урока на хан Кубрат, за да се обединим и си отвоюваме правото да избираме и отзоваваме своите ръководители и правото на мнение във всички медии, без да се страхуваме, че ни подслушват и следят на всяка крачка,а да направим така, че крадците да се страхуват от нас. За да извършим дългоочакваната промяна, вземете отношение по най-важния проблем - истината

  2. Анонимен
    #1

    В София - 60% загуби и така е от много години. Изпълнява ли?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.