Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властта панически се разграничи от уволнението на неудобен й съдия

Сините: Провокаторите са премиерът и дясната му ръка Цветанов

161 коментара
Властта панически се разграничи от уволнението на неудобен й съдия

Най-вероятно с надежда да намерят друга изкупителна жертва за негативни оценки към българското правосъдие, които ще отправи Европейската комисия, управляващите панически се разграничиха от решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите, публичен критик на нереформираното правосъдие и посегателствата от страна на изпълнителната власт.

Премиерът Бойко Борисов още в четвъртък коментира уволнението като провокация срещу правителството, но в петък, на фона на бунта на съдии срещу разправата спрямо Тодорова, Министерският съвет разпространи официална позиция на министър-председателя, според когото тази "провокация обслужва други политически проекти".

Диана Ковачева настоя ВСС да преразгледа решението си

Междувременно министърът на правосъдието Диана Ковачева, която председателства ВСС, призова съветът да отмени решението си. Тя внезапно се сети, че дисциплинарното уволнение на Тодорова е взето без дебат, че не е обективно, че ВСС не мери с еднакъв аршин при санкциите си за забавени дела. Преди ден Ковачева се изказа позитивно за уволнението на съдия Тодорова: “Не се толерира забавянето на дела и от тук нататък и други съдии, които имат забавяне, следва да бъдат обект на разследване от ВСС. Никой не бива да бъде закрилян и защитаван".

Борисов: Провокация, която обслужва други политически проекти

"Вчерашното решение на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета. Решението е взето без дебат, въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това. Има данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция. Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета”, заявява премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

След половин час оттам пуснаха допълнение към позицията на премиера, в което той се оправдава с предшествениците си.

"Не бива да се забравя, че този ВСС беше избран от предишното Народно събрание с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган. Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение”, допълва министър-председателят.

Костов: Провокатори са самият премиер и дясната му ръка Цветанов

Синята коалиция отхвърли твърденията за "провокация". "Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка Цветанов, чиито цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, второ, да внушат страх от бъдещи репресии", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според Синята коалиция ВСС е "изпълнил политическа поръчка, с която компрометира себе си като съдебна власт".

 

Той обвини ВСС, че прилага двоен стандарт. "ВСС уволнява един съдия за забавени мотиви по дела, прави забележка на друг за 43 сходни нарушения. За един съдия не приема мотива за натовареност, за друг приема мотива в зависимост от публичните им позиции", каза Костов.

 

"Месеци наред министър Цветан Цветанов води публична война с уволнената съдийка", продължи той. "Под формата на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните за властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели".

 

"Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова. Това не е наша компетентност", наблегна Иван Костов. Предупреждаваме, че провокациите на управляващите спрямо независимата съдебна власт ще доразрушат българската съдебна система, завърши Костов, представяйки декларация на Синята коалиция.

 

Към Цветанов той се обърна с думите: "Вие сте човекът, носител на омраза. То личи по начина, по който говорите, по агресията, която излъчвате, по лъжите, с които си служите. Аз нямам нужда да мразя някого, за да защитавам принципни позиции".

 

Цветанов: "Няма никаква намеса или персонална моя намеса спрямо ВСС"

 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който не е спирал с грубите нападки и натиск спрямо всеки неудобен му съдия, включително Тодорова, която води дело за клевета срещу него, също декларира, че "няма никаква намеса, или персонална моя намеса, спрямо ВСС".

 

"Всеки, който е нарушил срокове, с което е възпрепятствал обективното и справедливо раздаване, смятам, че е задължение на всяка институция, със съответните контролни органи и дисциплинарни производства, да бъдат предприемани действия, с които да се представи институцията в адекватен вид", заяви министърът.

 

Той отхвърли твърденията на опозицията, че ВСС изпълнява политическа поръчка и както винаги, се нахвърли да обвинява предходните управляващи.

 

Вбесен от изявлението на Иван Костов, той коментира: "Не мога да разбера какво се дискутира и обсъжда днес тук. Не мога да разбера позицията на Иван Костов с поведението си от трибуната с явния политически натиск, на който е оказвал 20 години. Ако имахме тази справедливост, щяхме да имаме осъдени по фалиралите банки през тези 20 години. Трябва да има ефективност в борбата срещу тежката организирана престъпност, която е проникнала във всички политически партии”, каза Цветанов.

 

"Ако бяхте добри политици, ако имахте справедливост, защо нито един път не стана някой да говори за жертвите на престъпността, за щетите, които се нанесоха на гражданите?!", попита той.

 

"Излизат представители на опозицията и казват, че има политически натиск върху съдебната система или репресия. Каква репресия, какви подслушвания? Свидетели казват за представители от тежката престъпност с политически лица... Кой ще стане и ще говори за жертвите на престъпността? Когато съм на този пост, искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези, които я толерират", каза още Цветанов.

 

Плевнелиев "обезпокоен", но с вяра в българското правосъдие

 

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "е обезпокоен от поредното решение на ВСС, което създава усещането и съмнения за степен на необективност".

 

Не мога да не съм притеснен, когато съдиите в страната протестират, каза Плевнелиев от Варна, където присъства на Общото събрание на Варненския окръжен съд. Той уточни, че не може да навлиза детайлно в решенията на ВСС, но съмненията за необективност са проблем, който настоящият съвет произвежда до последните си дни.

 

В същото време Плевнелиев декларира, че има доверие в българското правосъдие. Президентът посети в петък Варненския окръжен съд и участва в провеждането на гласуването за кандидати за изборни членове на ВСС от квотата на съдебната власт.

 

Той изрази увереност, че неговото посещение във втория по натовареност съд в България е знаково и че по този начин той доказва големите надежди, които президентската институция гласува на съдебната власт. Росен Плевнелиев заяви, че Варненският окръжен съд може да бъде модел и образец за подражание на всички останали съдилища в България. Той подчерта, че е възхитен от начина, по който се е провел изборът за кандидати за членове на ВСС. "Ако навсякъде изборите минат по този начин, аз съм убеден, че новият Висш съдебен съвет ще свърши добре своята работа и само по този начин съдебната власт ще възвърне доверието на българските граждани”, заяви Росен Плевнелиев.

 

Наскоро той наложи вето върху кариерните бонуси за членовете на ВСС, но даде зелена светлина за други спорни текстове в съдебния закон. Плевнелиев, както и премиерът Борисов и правосъдният министър Ковачева не приеха аргументираните настоявания на Съюза на съдиите и на ЕК за въвеждане на пряк избор на членове на ВСС от съдебната квота. Това можеше да е най-сериозната гаранция за прозрачен и неманипулиран вот, за разлика от сегашния делегатски принцип.

 

Президентът поздрави участниците в събранието на съда, което трябва да излъчи две номинации за членове на ВСС. Според Плевнелиев Варненският съд може да се приема за модел за страната и подчерта, че присъствието му на събранието е доказателство за уважението му към системата и подкрепата му към магистратите.

 

Президентът призова магистратите да определят за членове на съвета "най-достойните, за да има ВСС добро лице пред българските граждани и пред Европа".

 

ДПС искат списък на всички съдии с просрочени дела

 

В изявление от името на ДПС зам.-председателят на движението Лютви Местан поиска да бъде огласен списък с всички съдии с просрочени дела. В него да пише за какъв срок за просрочени и колко са. На първо място в този списък да са съдии на ръководни длъжности.

 

"Това ще бъде ориентирът, по който да се оцени вчерашното решение на ВСС", каза Местан.

 

"Няма нищо по-опасно дори от съмнението, че някой може да има идеята да подчини съдебната власт на собствената си воля. Няма нищо по-опасно от организиран протест на съдии, които излизат на улицата, защото смятат, че зад акта на уволнение на техен колега стои политически интерес", заяви Местан.

 

Левицата видя мутации на властта от олигархична в тоталитарна

 

"Смущаващо е, когато след нарушение едни магистрати получават леки наказания и дори поощрения, а други да бъдат отстранявани. Не може законът да действа само когато някой има полза от него", каза от трибуната от името на Коалиция за България депутатът Янаки Стоилов.

 

"Днес в важно да направим равносметка прилагат ли се принципите на конституцията. За последните три години при управлението на ГЕРБ Конституционният съд е обявил като противоконституционни над 100 закона. Управляващите са рекордьори в нарушаването на европейската конституционност", отбеляза Стоилов.

 

"Политиката на ГЕРБ погазва основни трудови, социални и политически права на българите. В енергетиката, в управлението на отпадъците, в туризма. Така се облагодетелстват малцина, а обществото плаща по-скъп ток, лекарства и т.н.", се казва още в декларацията на левицата.

 

Според Янаки Стоилов каза, че ГЕРБ управлява "антиконституционно, антидемократично и антисоциално. Олигархичната форма на управление все повече преминава в тоталитарна форма на управление".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

161 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #161

    BLUE:152, че са тъпи-тъпи са , ама и ти си си неграмотен-как можа да напишеш "физьономия", бе аналфабетино неграмотен?!

  2. Анонимен
    #160

    Глупендерът ББ оправдава действията на ВСС с това че били избрани от... предишните! А дъревната глава не съзрява да разбере, че и съдия М.Тодорова е избрана от тчх. Така, че пеичината за тоя гаф не трябва да се търси 3 години назад във вренето а в неговото правителство! Същото стана и с фотожолтаиците! Да, ам не!!! Както би казал бай Петко!

  3. Анонимен
    #159

    Pak "chervena provokacija" ...verojatno .."prodiktuvana" ot Moskva ...za danebi ...Bulgaria ..mnogo da se "obvurze" sus zapada i na Kremul da mu "uvehnat" meracite za impersko vladenie v Bulgaria...!Mnogo gi e iad ot tova che rano ili po-kusno...SHTE BUDEM PRIETI V SHENGEN I VSICHKI EVRO_PAZARI SHTE SA OTKRITI ZA NAS!

  4. Анонимен
    #158

    Ех, намери се един комунист тука да защитава действията на порнографския ВСС - Кабакчиев, като си наслагал палци надолу навсякъде, какво от това?

  5. Анонимен
    #157

    Отново разгромителна критика от Костов в парламента, от която Цветанов бе докаран до истерия и плач, че го мразят. Сега бързат да замазват тъпотиите си, но мисля че е късно - Брюксел ще ги обезглави тия.

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #156
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #155
  8. Анонимен
    #154

    149-ти - пак си се насмъркал. Стой си там, човече - тук такива не ни трябват. от един с два грама мозък

  9. Анонимен
    #153

    Къде е Костович наистина , нещо бил казал по повод съдебният скандал , медията го крие май , от народната любов .

  10. Анонимен
    #152

    Допьлнение: Няма ли в тази дьржава някой да прочете какво мислят тези интелегентни физьономии. Аз прочитам тьпота.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.