Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Все по-"идиотски": ВСС се поздрави за уволнението на Мирослава Тодорова

Министър Ковачева пак се обърка, членовете на съвета "знаят от медиите" за "най-тежкото нарушение в България"

66 коментара
Все по-"идиотски": ВСС се поздрави за уволнението на Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе в понеделник извънредно заседание, което бе използвано от повечето му членове като трибуна да обясняват колко правилно е било уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Единствено главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев си позволиха да критикуват решението от миналата седмица, довело до безпрецедентна вълна от протести и критики на магистратската общност. Велчев обясни на колегите си, че ВСС изглежда "идиотски" пред обществото, а Груев допълни, че "всички губят" от създалата се ситуация.

Ще е жалко, ако остане усещането, че някой се наказва, защото се казва еди-как си, каза Лазар Груев

На този фон правосъдният министър Диана Ковачева се отметна от думите си, че ще поиска преразглеждането на наказанието на Мирослава Тодорова заради приложения "двоен аршин". След заседанието тя заяви, че никога не е искала отмяната на уволнението, а само преразглеждане на наказанието в светлината на практиката на ВСС. Ковачева поиска да се пребори с огромния съдебен скандал като се напише доклад, чрез който ВСС да обясни кой и защо е бил наказан през последните пет години. Това бе подминато без решение от съвета, тъй като всеки месец дисциплинарната комисия на ВСС пише доклади за наложените наказания.

Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова бе уволнена в четвъртък от ВСС заради забавено написване на мотивите по 3 дела. Това доведе до незабавна реакция и протестни декларации на нейните колеги от съюза, Асоциацията на прокурорите в България, Висшия адвокатски съвет, редица съдилища в страната, както и всички столични съдилища без Върховния административен съд (ВАС), чийто председател Георги Колев е смятан за протеже на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ден след уволнението се проведе и безпрецедентен протест пред ВСС, в който участваха множество съдии, адвокати и граждани. Голяма част от магистратите се обедини около тезата, че уволнението представлява репресия срещу най-активния съдия, който публично се противопоставя на нагласената кадрова политика на ВСС и натиска на Цветанов спрямо независимата съдебна власт, и е урок за хората със собствено мнение в съдебната система.

Президентът Росен Плевнелиев предупреди в събота, че това "некоректно решение на ВСС отекна негативно не само у нас, но и в Брюксел", откъдето всеки момент се очаква да излезе доклад с оценка за правосъдието и вътрешния ред.

Преди това премиерът Бойко Борисов определи уволнението на Тодорова като "чиста провокация насочена срещу кабинета".

Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която председателства заседанията на ВСС, но няма право на глас, първоначално определи уволнението като позитивно, тъй като най-сетне трябвало да започва да се решава проблема със забавените дела, но на следващия ден настоя за преразглеждане.

Под натиск ВСС пусна съобщение в събота, че решението за уволнението може да бъде преразгледано, а Диана Ковачева свика извънредно заседание в понеделник. То бе предшествано от интервю на вътрешния министър Цветанов пред БНТ, в което заклейми шефката на съдийския съюз Мирослава Тодорова, нападна държавния глава и похвали ВСС.

Малко по-късно т.нар. "съдебно правителство" проведе безсмислено извънредно заседание, в което негови редовите членове се надпреварваха да плюят по Мирослава Тодорова и да се оправдават за уволнението. Преди ден председателят на ССБ предрече подобно развитие на дискусията.

Обръщане на позицията

Заседанието на ВСС започна знаково с поредна нова позиция на правосъдния министър Диана Ковачева. Тя даде да се разбере, че вече не смята да поставя въпроса за отмяната на наказанието на съдия Тодорова, въпреки изявленията си от преди ден. Сега тя обясни, че заседанието на ВСС трябва да се използва за принципна дискусията за проблемите в правораздаването, натовареността и забавянето на делата.

"Не мога да отмина факта, че бавното правосъдие води до отказ от правосъдие и е много важен проблем на цялата система. Отказът от правосъдие е едно от най-тежките нарушения, които магистрат би могъл да направи, но този въпрос би трябвало да се разглежда заедно с въпроса за натовареността на магистратите", каза Ковачева.

След заседанието тя обясни, че е искала темата за Мирослава Тодорова да се постави единствено в светлина на цялостната дисциплинарна практика на ВСС. Дори и това не пролича по време на заседанието, защото Ковачева опитваше да парира всеки опит на членовете на ВСС да говорят за Мирослава Тодорова.

"Знаем от медиите" за "най-тежкото нарушение в България"

Емблематични за позицията на ВСС бяха изказванията на Пламен Стоилов, който е председател на комисията за проверка на знаковите дела, и на Иван Колев, председател на бюджетната комисия в съвета. Първият направи абсурдна прокурорска пледоария срещу Мирослава Тодорова, като изброи с входящи номера трите дела, за които тя беше уволнена.

Стоилов се застрахова със смехотворното твърдение, че знае за тях от медиите, защото законът му забранява да разпространява информация от ВСС за дисциплинарното производство срещу съдията. В крайна сметка разказа информация изтекла изцяло от ВСС, а не обясни кои медии са пускали информацията за делата на Тодорова с входящите им номера от съдебните архиви. Още по-абсурдно прозвучаха думите му, че е научил от медиите за забавено от съдията дело за измама, за което сам той информира медиите по време на протеста в петък. Тогава Стоилов категорично отказа да назове източника на информацията си.

Той отново повтори, че съдия Тодорова е антидатирала дела, за което тя бе напълно оправдана от прокурорската проверка. Стоилов, който е следовател, говори в тона на вътрешния министър и обясни, че действията на съдия Тодорова са разрушителни за правосъдието и от това са се възползвали хора, извършили престъпления. Той окачестви атаките срещу ВСС като "изстъпление", от което членовете не са можели да се защитят.

Тотално пропускайки други съдии с още по-тежки или аналогични забавяния, сред които и семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева, шеф на СГС, Иван Колев отиде още по-далеч, заявявайки, че забавените дела на Мирослава Тодорова са "най-тежкият случай в България". Той визира забавените мотиви с 4 години и 8 месеца по дело за отвличане, които е довело до прекратяване на процеса по давност.

"Мирослава Тодорова, която я познавам добре като един много добър професионалист, но като човек, който явно не може да си организира добре съдийската работа. Това приемам, тъй като в противен случай би трябвало да се приема точно обратното, че умишлено това дело го е забавила толкова време, за да му изтече давността. …Няма нужда да си вътрешен министър, за да си го помислиш като гражданин. Има си две инстанции оттук нататък – тричленен и петчленен състав на ВАС, които ще вземат решение. Ако смятат, че не сме били прави, ще отменят нашето решение. Ние не твърдим, че сме последната инстанция", каза Иван Колев.

"Съдиите във ВКС имат по 300 дела, а Тодорова не е имала повече от 260 на година", отбеляза членът на ВСС. Той изнесе данни за натовареността на съдия Мирослава Тодорова.

"През 2005 г. тя е разгледала 254 дела, през 2006 г. тя има 12 дела, през 2007 г. е имала две дела, през 2008 г. има 178, през 2009 г. има 250 наказателни дела. През 2010 г. тя има 218 наказателни дела", обясни той. Колев изтъкна, че докато тя е преподавала в Националния институт на правосъдието, не е получавала нови дела.

За 2011 година Мирослава Тодорова има постъпили 309 дела, което я прави най-натовареният съдия в СГС.

Седем уволнени за 4 години

Председателят на дисциплинарната комисия във ВСС Петър Стоянов даде отчет за наложените 7 уволнения за забавяне на дела, наложени през последните 4 години. Той потвърди, че заради голямата натовареност съдиите от София винаги са били наказвани по-леко от колегите си в провинцията.

Стоянов представи удобна подборка, изброявайки случаите на трима от седемте уволнени магистрати – съдия със забавени 365 дела, прокурор със забавени 18 дела и съдия със забавени четири дела като второ нарушение. Тези случаи обаче нямаха нищо общо със ситуацията със съдия Мирослава Тодорова, която към момента на уволнението си нямаше забавени дела, а всички нейни случаи бяха специално търсени и изтупани от праха на съдебните архиви.

Петър Стоянов каза още, че ВСС винаги се е съобразявал с натовареността на съдиите. Не с това впечатление обаче са останали съдиите и прокурорите, които пуснаха протестни декларации срещу ВСС през миналата седмица.

Елементарно вглеждане в дисциплинарната практика на ВСС показва, че е противоречива не само по отношение на съдиите от столицата и тези от провинцията, но и че има различен аршин спрямо съдиите в един и същи съд. Преди да бъде уволнена, Мирослава Тодорова веднъж вече беше наказана с 15% намаление на заплатата за забавени 57 дела при положение, че бе най-натовареният магистрат в Наказателното отделение на Софийския градски съд. Това бе най-тежкото наказание сред всички нейни колеги. Семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева бе наказана само със "забележка" за забавени 43 дела при положение, че тя е един от най-леко натоварените съдии и има близо четири пъти по-малко дела от Тодорова.

Да те поздравя ли?

Бившият председател на етичната комисия във ВСС Цони Цонев поздрави своите колеги със статистиката, която показва, че през последните три години натовареността на съдиите е нараснала с 25%, а делата решени в срок са се увеличили 30%. Според него това се дължи и на дисциплинарната практика на ВСС.

Цонев взе пример от колегите си и продължи с манипулациите по темата "Тодорова". Според него съдия Тодорова е получила първоначално най-малкото възможно наказание за забавените дела при положение, че тя бе най-тежко наказаната от всички съдии в градския съд.

Всички загубиха

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев обясни пред ВСС, че няма печеливши от уволнението на Мирослава Тодорова.

"България загуби в навечерието на доклада на Европейската комисия. Загубиха всички, в голямата си част добросъвестни съдии, а гражданите загубиха ориентация за разумност в сроковете на правораздаването", коментира той. Груев напомни, че през последните три години постоянно е слагал в центъра на своите доклади за работата на съдилищата проблема с свръхнатовареността на съдиите, но никой не му обърнал внимание.

"Практически съдиите работят и вкъщи, и на работа, и в празничните дни, и във ваканции", изтъкна той. "Винаги се питам защо реагираме, когато колата се обърне, за да решаваме подобни проблеми. Ситуацията е ненормална с натовареността", каза още председателят на ВКС. "Винаги ме е боляло и винаги ще ме боли, когато се наказват съдии", допълни той.

"От времето на Просвещението наказанието е обърнато към бъдещето и цели да поправи и въздейства на нарушителя и на останалите членове на обществото. Смятам, че конкретното наказание на съдия Мирослава Тодорова от миналата седмица не изпълнява тази си функция и за съжаление моите прогнози се оказаха верни", заключи той.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че дискусията за дисциплинарната практика на ВСС е излишна, защото мандатът на този орган изтича след 2 месеца и не могат да се набележат стратегически мерки. Той добави, че ВСС изглежда "зле" и "идиотски", тъй като не може да обясни защо е наложил наказанието на Мирослава Тодорова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

66 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #66

    Ако всички от ВСС ги затворят в единични килии и поискат от тях да направят един закон-ще излязът такива глупости, които не сте виждали. Как се събраха толкова некадърници на едно място? ВСС е управляем-надяват се на постове и благинки.

  2. Анонимен
    #65

    Съдията е господар на съдебния процес и може да изисква и да изяснява каквото си пожелае. Толкова ли е безчувствена тази жена и няма ли майчински инстикт за да добусне това отвратително изнасилване да остане безнаказано. Или за Тодорова парите вече са всичко?

  3. Анонимен
    #64

    Гнусната съдийска пасмина като Тодорова, която затрива съдбите на хората с магистратски игрички трябва най-сетне да бъде изметена от Съдебната система. Дано това е началото!!!!!!!!!!!!!!

  4. Анонимен
    #63

    Междувременно ВСИЧКИ дела са забравени и забавени, нали така, другарки и другари?!

  5. Анонимен
    #62

    Колко много престъпници има в тази съдебна система,колко много престъпници има в Прокуратурата,колко много престъпници има в МВР и специално в ръководството,колко много престъпници има в всички Държавни институции.България е умираяа страна

  6. Анонимен
    #61

    гледано първоначално от съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, предизвика близо едночасов спор във Висшия съдебен съвет. Всъщност членовете на съвета за първи път дебатираха по резултати от проверка, извършена от Комисията за наблюдение на знаковите дела към ВСС.
    Става дума за обявеното от Цветанов дело за изнасилване (което всъщност се оказа дело за грабеж), за чието забавяне вътрешният министър обвини съдия Тодорова в началото на февруари т. г. от телевизионния ефир. След разгорелия

  7. news
    #60

    Ама, моля Ви се! Имайте милост! Вече Ви предупредих деликатно, но се налага да повторя изглежда! Под всички статии в сайта вече виси този неособено интелигентен текст! Научихме го наизуст, не сме тъпи! Ако няма, какво по-вече да ни кажете, защото това вече сме го запомнили, ще Ви помоля да си вземете хапчето за сън!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #59
  9. Анонимен
    #58

    Чл.132 от Конституцията на РБългария трябва да бъде отменен! https://www.facebook.com/groups/112824598859315/

  10. Анонимен
    #57

    Я тия двата убавци Колев и известния Цони Цони да кажат масони ли са и ако да , в коя масонска ложа членуват ?!!! Да декларират, масони ли са или не са масони,пък ще видим после,проверките какво ще покажат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.