Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС не посмя да изрече името Цветаново

14 коментара
ВСС не посмя да изрече името Цветаново

Висшият съдебен съвет не посмя да спомене вътрешния министър Цветан Цветанов в декларацията си, която трябваше да осъди именно неговите нападки срещу съдии по неприключили дела. ВСС посвети общо седем часа в две поредни заседания на този въпрос, а силовият вицепремиер бе основна тема на разговор.

Съветът се раздели на две силно поляризирани части – мнозинството, което крепи и фаворита на ГЕРБ за главен прокурор Сотир Цацаров, не искаше и да чуе Цветанов да стане адресат на декларацията. Малцинството в съвета бе на мнението, че всяка декларация на ВСС без да се споменава кой я предизвиква, би била напълно безсмислена. Тази позиция не се прие и декларацията бе гласувана без името на Цветанов в нея.

Поради скандалната медийна политика на представляващия член на ВСС Соня Найденова, медиите така и не получиха проекта за декларация, който бе обсъждан на заседанието. До 19.30 часа в четвъртък медиите не получиха и текстът, който беше приет.

Поредният скандал между съда и МВР бе създаден в неделя. В интервю за БНР Цветанов "нареди" на журналистите да не занимават Европейската комисия със случая "Марковска", която е огромен гаф на ГЕРБ. Вместо това той им препоръча да искат коментар от Брюксел за действията на съдебните състави, оправдали подсъдимите по едно от делата САПАРД и по корупционното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. По първия казус под прицела на Цветанов за пореден път попадна новият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев. Делото срещу Цонев пък бе решено на първа инстанция от Иван Коев от СГС.

Също, както преди два дни, обсъждането във ВСС не мина без скандални изказвания. Ударно беше изказаното от Светла Петкова (парламентарна квота, ГЕРБ, съдия). Тя заяви, че ако декларацията бъде приета със споменаване на името на Цветанов, то тя ще поиска ВСС да спомене и медийните атаки срещу Венета Марковска, която все още не е подала оставка от магистратското си място във Върховния административен съд. Съветът реши да не си вкарва поне този автогол и единствено гласува да не се споменава вътрешния министър.

"Не бива да влизаме в политически тон и да размахваме с пръст", каза Светла Петкова.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев предпочете да говори на своите колеги с цитати. Той прочете извадки от доклада на Европейската комисия, в който се казва, че независимостта на българския съд е застрашена от нападките на представители на изпълнителната власт. В доклада се визираше Цветанов. Груев прочете и още по-острите констатации в същия дух от последната година на Европейската асоциация на съдиите, ООН и дори спомена осъдителни решения срещу България на съда в Страсбург.

Румен Георгиев (квота на следователите) припомни на своите колеги, че приказките на Цветанов правят лоша шега дори на държавното обвинение, защото всяка осъдителна присъда ще бъде под съмнение за оказан натиск.

Вместо да заеме позиция и да изпълни основното конституционно предназначение на ВСС като защити независимостта на редовите магистрати, мнозинството в съвета предпочете да говори за диалога между властите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #14
  2. Анонимен
    #13

    ВСС не посмя да изрече името ЦВЕТАНОГЛУ Че смее ли да го спомене,като много от членовете ги държи в зависимост...с компромати..

  3. Анонимен
    #12

    О М Е Р Т А !!!

  4. Анонимен
    #11

    10 Споко. Ще дойдат и пак ще загубите. Тъпи червени чукундури!

  5. Анонимен
    #10

    И каква стана тя.Старата песен на нов глас!Няма ли да идват вече избори!

  6. Анонимен
    #9

    Язък ви ви за дипломите, мишоци! Да се шубелисвате от този неграмотен, уродлив анцунг ?! Как се гледате в огледалото, изобщо получава ли се образ?!

  7. Анонимен
    #8

    Цветанов е единствения човек в България, който се бори с организираната престъпност, престъпнисите и защитава обикновените граждани.

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #7
  9. Анонимен
    #6

    разделението на властите не е призвано да способства за ефективността на управлението, а за ограничаване на произвола на властта, която и да е тя. Целта на разделението е не да се избегнат стълкновенията, а с цената на неизбежните стълкновения между трите власти да се спаси народът от автокрация (виждаме какво здраво следене и подслушване се шири на всички нива на държавата).

  10. Анонимен
    #5

    Voldemort, Voldemort, Voldermort Tzevatnooov

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.