Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС отрича конфликт на интереси с участие във ВИП-партито на спорен магистрат

32 коментара
ВСС отрича конфликт на интереси с участие във ВИП-партито на спорен магистрат

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които са отишли на рождения ден на висшия военен магистрат Веселин Пенгезов в резиденция "Лозенец" в траурен ден, не са нарушили нито едно правило или норма на етичния кодекс. Това е заключението на комисията по етика към ВСС, която заседавала в понеделник, съобщи нейният председател Цони Цонев пред репортери в сряда.

Той отказа повече разяснения, защото е бил сред гостите на празненството заедно с колегите си Георги Гатев, Георги Шопов, Стефан Петров и Иван Колев.

Преди заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев отказа всякакви коментари по темата, защото не е бил на рождения ден.

Според председателя на ВАС Константин Пенчев са "малко пресилени" твърденията, че членовете на ВСС са уронили престижа на съдебната власт с присъствието си на юбилея.

Шефката на инспектората към кадровия орган Ана Караиванова също е на мнение, че няма конфликт на интереси, тъй като няма облага, дори и на ВСС да се наложи пак да гласува кандидатурата му за шеф на апелативния съд.

Рожденният ден на Пенгезов е едно от двете ВИП-тържества, които предизвикаха скандали по върховете на властта, тъй като съвпаднаха с деня на катастрофата край Ямбол, отнела живота на 17 души и обявеният от правителството национален траур, придружен с призиви за въздържание от увеселителни прояви.

В случая с Пенгезов и гостите му от ВСС обаче има още един деликатен момент, свързан с конфликт на интереси.

Пенгезов, който е шеф на Военно-апелативния съд, миналия месец бе избран от ВСС за председател на Софийския апелативен съд. Това решение предизвика лавина от недоволство сред съдийската гилдия, която го определи като "емблематичен пример за дефектиралата кадрова политика" на ВСС. При избора на Пенгезов не е взето предвид водено срещу него дисциплинарно производство за корупция, опорочени са процесуалните правила и са допуснати редица нарушения, твърдят съдиите Даниела Атанасова и Ирина Петрова, които се кандидатираха за същия пост, но не събраха необходимата подкрепа във ВСС.

Заради заведено дело във ВАС срещу избора на Пенгезов, той все още не е встъпил в длъжност. След това обаче топката пак се връща в т.нар. правителство на съдебната власт, в което всеки глас е важен.

Представителите на ВСС отбягваха да отговарят на въпроси дали тържеството в резиденция "Лозенец" е било по финансовите възможности на Пенгезов, който вече разясни пред медиите, че партито било скромно.

Със сигурност с провеждането му е престъпена и още една забрана, този път не морално-етична, а административна. Според публикации в пресата от март т.г. министърът на отбраната е наредил резиденция "Лозенец", която е под шапката на ведомството му, да не се ползва за частни тържества, а само за държавни цели.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. nqkoi
    #33

    zatova evropa ne ni iska

  2. магистрат
    #32

    им видиш селяндурските разплути и алкохолизирани физиономии ти стават ясно много неща

  3. Да!
    #31

    отряда Чавдар и Станишев, сегашен премиер.Нищо общо, разбира се!

  4. татко
    #30

    Ха сега де,лапай жабе,не можеш да критикуваш Пенчев,ха,ха,ха

  5. СССРейчо
    #29

    Вземат големи заплати, играят за червената мафия на БСП-ДС и не вършат полезни неща. НЕ си изпълняват задълженията и на 10% !!!

  6. Станишков
    #28

    Всички които са били на "гювеча " са от една боя ч......та не отчаквайте да си посипят главите с пепел.Такава е българската" Темида"в такава държава за нещастие живеем.

  7. Е и кво?
    #27

    Е и кво?

  8. Pitasht
    #26

    .

  9. 123
    #25

    членовете на всс са искрени и убедени, в това което са гласували- те одобряват съдии като г-н пенгезов, те одобряват действия, които са насочени към постигане на тяхното благоразположение, те гласуват за хора, към които са благоразположени, те одобряват мерки, имащи за цел да гипоставят в положение да контролират делата/ а не принципното организиране на административното ръководство за подобряване на администрирането им/

  10. Vazmuten
    #24

    E, pone se vidia koi sa horata ot VSS,koito ne sa imali ochi po izvestni na vsichki ni prichini lichno da nominirat i zastanat s imeto sI zad PENGEZOV!I kolko eftina bila tarifara-niakakva si masa s piene i iadene,pa makar i v Lozenets!Galka kartinka!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.