Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вторият лифт над Банско да се компенсира със залесяване на “лунните пейзажи”

0 коментара
Писта и лифт на Банско

Премиерът Бойко Борисов е наредил “лунните пейзажи” над Банско да бъдат залесени, конфликтите със зелените “загладени” и вторият кабинков лифт “задължително” да стане. Това става ясно от стенограмата на заседанието на правителството.

 

Разпорежданията на премиера са към министрите на икономиката Делян Добрев и на екологията Нона Караджова. На заседанието на Министерския съвет е бил и кметът на Разлог Красимир Герчев.

 

Бойко Борисов призовава двете страни да седнат на масата на преговорите и да намерят “правилното сечение между желанието за поминък на местните хора и екоорганизациите”. Премиерът е убеден, че сред зелените има много разумни хора, които на базата на аргументите ще бъдат убедени, че е нужно да има разширение на ски пистите и втора кабинкова линия.

 

За едно отсечено дърво – сто посадени

 

“Изграждането на втория лифт е задължително за курорта Банско”, заявява премиерът.

 

“По часове чакат скиорите. Започва да има отлив на туристи поради тази причина. Много наранявания по пистите и милиардни инвестиции - и български, и чужди, които са отишли в този регион след две-три години, ако така върви, ще западнат по простата причина, че хората искат да карат ски, да направят 10, 15, 20 спускания за кратко време. Като зачакат два часа на лифта веднага търси, особено в Австрия дестинациите, които отдавна с хиляди километри писти и лифтове са си решили въпроса”, аргументира се Бойко Борисов.

 

Той приканва министрите Добрев и Караджова да съберат двете спорещи страни местните и еколозите и да намерят решение.

 

“Намерете правилното сечение, така че, ако се отсче дърво, да се посадят сто, ако се пуска допълнително писта, тя да бъде задължително на място, където е имало писта. Да не се сече и да се правят нови, защото съм виждал, там има лифтове, които стоят и не се използват в момента. Няма нищо лошо да се подмени старият лифт. Намерете нормален тон в парламента, при вас в министерствата. Аз съм се убедил, че когато се седне и се разговаря с тези хора има изключително много разумни решения и лесно можем да ги приложим. Така, че намерете правилното сечение между желанието за поминък на местните хора и еко организациите”, посочва правилния подход премиерът.

 

Прозрачна процедура

 

Министърът на околната среда Нона Караджова посочва, че за това се правят екологични оценки на инвестиционните предложения. “В тях се предлагат алтернативни варианти, за да бъде избран най-щадящият вариант и се дават препоръки от екологичните органи по какъв начин да бъде смекчено въздействието на такива екологични проекти”, посочва Караджова.

 

Според министър Караджова, ако процедурата бъде проведена “по един прозрачен начин, един обществен достъп, а не скрито-покрито, и не чрез прескачане на процедури”, ще се намери балансирано решение.

 

Нона Караджова препоръчва на община Банско във възможно най-ранен етап да привлече неправителствени организации, които да направят екологичните оценки на проектите.

 

"Поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте"

 

“Съберете се там, отидете там поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте. ЮНЕСКО отмени свое решение. Безспорно е, че никой в тези урбанизирани зони няма да даде някой едно дърво да отсече, защото пред хотела, като има борове и красота, идват повече туристи. Така, че незаконната сеч там приключва”, казва Борисов.

 

Той помни какво е видял преди шест, седем години. “Там, като се прелети с хеликоптер като лунни пейзажи всичко е изрязано и са нанесени щети непоправими сигурно за природата за сто години, ако там не се залеси. Ето това е един начин да се компенсира, ако се прави втори лифт. Караджова, дайте им там, където е била незаконната сеч и са лунните пейзажи всичко да залесят, сто пъти по-добре за природата”, заключва премиерът Бойко Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.