Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Възможно е да се сложи таван на някои цени

7 коментара
Възможно е да се сложи таван на някои цени

Възможно е държавата да сложи таван на цените на някои стоки. Това допусна финансовият министър Симеон Дянков във вторник в интервю пред Нова телевизия.

 

Това допускане е в разрез с либералните тези на Дянков, според когото държавният контрол върху цените трябва да се разпростира върху това да няма спекула.

Според вицепремиера Народното събрание можело да гласува максимални цени на някои стоки, но трябвало внимателно да се реши кои да бъдат.

"Има примери в някои държави, примерно в Съединените щати, където аз познавам добре, има твърда цена на млякото, по причина, че се използва и от децата. И там има горна цена на млякото, не може да го продаваш никъде, нито в магазини, нито в бензиностанции, на по-висока цена, много внимателно се следи", каза Дянков пред Нова ТВ.

"Но това е политика, която не е определена от министерство. Определена е от общата идея, че децата винаги трябва да имат мляко. Смятам, че този тип регулации, но те трябва да минават през парламента, през закони, могат да влязат в България за някои основни типове стоки. Но трябва да се внимава за кои", допълни министърът.

По повод цените на горивата, Дянков посочи, че те са сезонна стока и през есента ще поевтинеят. Той поясни, че евентуална промяна на акциза за тях може да има от 2014 година, като преди това всички страни членки на ЕС трябва да одобрят подобно решение.

"Някъде ще са нужни и референдуми, така че е малко вероятно това да се случи, но е хубаво да се опита", поясни финансовият министър.

Финансовият министър добави още, че бюджетът за 2013 година ще бъде с акцент повишаване на пенсиите.

"Знаете, че преди седмица се говореше дали това да е пропорционално, в смисъл един и същ процент за всички, или да е прогресивно, пенсионерите с по-ниски пенсии да вземат повече. Направили сме и двата анализа, за да можем да ги предложим в парламента. И двата ще предложим в парламента. И целим с това процентът, какъвто и да е той за всеки един пенсионер, да е по-голям от натрупаната инфлация в тези последни три години, така че реално пенсионерите да са по-добре, отколкото са били в средата на 2009 година", каза още Дянков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Комунистически изцепки на "управляващите" ни разбойници. Некадърни и корумпирани ченгета и лапачи. Докога ще ги търпим?

  2. Анонимен
    #6

    Ндааа, мислех си , че ни предстои Жан Виденовата зима, но се оказва, че Лукановата чука на вратата с всичките и дефицити на стоки

  3. Анонимен
    #5

    A kak e v Rusia? Ima li tavan za mliakoto?

  4. Анонимен
    #4

    Трябва да се сложи таван на годините на управление на герберите и този таван е 2013 г. А на идеологическите им братовчеди от БСП/ БКП таванът им вече е преминат и не трябва да ги виждаме повече в политиката. Крайно време е за нещо нормално след десетилетие лъжи и безобразия.

  5. Анонимен
    #3

    как накараха мобилните оператори да свалят цените,цените на цигарите как могат да са еднакви навсякъде!цените на бензина също трябва да се регулират-като не им отърва да затварят нефтохима и да вървят на майната си.

  6. Анонимен
    #2

    пурвиаtavan за зена triabva да се постаvi на километур магистрала !!! сегашните зени са косми4ески нереални.Ж строителстжото сущо-само от спортната зала Глажбулгарстрои открадна 5.5 мильона лежа.

  7. Анонимен
    #1

    Тази година полу-проводници, догодина цели.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.