Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Газпромовската отстъпка за България още не е задействана

Неясно е и как ще бъде осребрено намалението от 11.1 на сто от 1 април до края на 2012 г.

24 коментара
Делян Добрев, Сн. БГНЕС

Още не е задействана договорената в края на март 11-процентна отстъпка от 1 април в цената на доставяното от "Газпром" синьо гориво и не се знае кога тя ще влезе в сила. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод изявлението на шефа на основния доставчик на руския газ "Овергаз" Сашо Дончев пред Mediapool, че не знае за тази договорка и как тя ще се отрази върху цените.

"Все още се разменят документи по подписване на двустранните споразумения за отстъпката от 11.1 на сто, която важи за целия период от 1 април до края на 2012 г.", каза Добрев в понеделник. По думите му, сред като бъдат подписани съответните споразумения с "Газпром", намалението ще бъде изчислено със задна дата, но не навлезе в подробности как ще стане това и как ще се отрази върху цените за крайните потребители на природен газ.

От 1 април природният газ на вътрешния пазар поскъпна с 13 на сто, а парното с между 4 и 9 на сто. Общественият доставчик "Булгаргаз" поиска увеличение на цените си с 26 процента за второто тримесечие на годината, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отряза заявлението им наполовина. Още тогава шефът на държавното дружество Димитър Гогов предупреди, че при това положение на "Булгаргаз" ще му се наложи от 1 юли отново да иска повишение на цените си въпреки евентуално намаление на цената на руската суровина.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от 1 юли газ и топлоенергия ще поевтинеят заради договореното намаление в цената на "Газпром", но не се ангажира с процент.

При положение, че реално "Газпром" все още не ни прави отстъпка в цената на внасяния газ и не се знае кога ще се задейства намалението и под каква форма - при положение, че към момента е изпуснат повече от месец от "промоцията", напълно възможно е от 1 юли българските потребители да усетят в обратна посока ефекта от московската договорка. Освен ако ДКЕВР не реши пак да реже приходите на "Булгаргаз".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    Сукалчето "министър" Добрев не знае как се водят преговори , и най-вече как се довършват и гарантират договорите ! Но, толкова могат кадрите на ГЕРБ.

  2. Анонимен
    #23

    Ne che niakoi ti poviarva i na teb i na pojarnikara!

  3. Анонимен
    #22

    НЯМА И ДА СЕ ЗАДЕЙСВА.КОЙ ОЩЕ ВЯРВА НА ЛЪЖИТЕ НА ТОЗИ НЕДОУЧЕН ДЖУКЛИВ ЦИГАНИН??

  4. Анонимен
    #21

    Обещаването не е като даването.

  5. Анонимен
    #20

    Лъжци, измамници и некадърници!

  6. Анонимен
    #19

    В международните отношения държави с министри като момчето на снимката могат в най-добрия случай да се надяват на снизхождение.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #18
  8. Анонимка
    #17

    Не повярвах на тази новина още като я чух. В България няма такова животно "поевтиняване"!!!

  9. Анонимен
    #16

    Идиотчето Делянчо е излъгал здраво от Москва, зада се хареса на Рапона, сега се чуди как да се измъкне от редките г-вна в които се намира Нещастник пълен!!!!!!!!!!

  10. Анонимен
    #15

    Автентичният гербераст трябва задължително да е тъп, прост, нагъл, алчен, крадлив, да притежава фалшива диплома, да е изпечен лъжец, да е прочел най-много една книга през живота си и да говори на диалект. Като допълнително предимство се зачита невладеенето на чужди езици. Мутри, мултаци, милиционери и физкултурници завършили задочно ВИФ се приемат в ГЕРБ с предимство.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.