Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Георги Гергов заложи целия Пловдивски панаир в своя полза

49 коментара
Георги Гергов заложи целия Пловдивски панаир в своя полза

Червеният бизнесмен Георги Гергов е заложил всички активи на Пловдивския панаир в своя полза, научи Mediapool от решение, вписано в Търговския регистър на 16 май. Всички роли в поредния театър, който се играе в панаира, се изпълняват от Георги Гергов, докато държавата се опитва със съдебно дело да си върне мажоритарния дял в дружеството.

Повод за залагането на активите става кредит за 14.7 млн. евро, изтеглен от Гергов на името на Пловдивския панаир от "Уникредит Булбанк" през юни 2010 година. В тази сделка фирмата на Гергов "Пълдин туринвест", която владее панаира като мажоритарен собственик, се явява поръчител по кредита. А самата сума на заема отговаря на дела на "Пълдин" в панаира, или малко над 50% от капитала му.

 

Продължението е на 7 май 2012 година, малко преди да се разбере решението на Върховния касационен съд по съдебното дело между фирмата на Гергов "Пълдин туринвест" и икономическото министерство. Очаква се в близките дни ВКС да обяви дали допуска жалбата на държавата срещу решението на Пловдивския апелативен съд, което оставя панаира в ръцете на бизнесмена.

 

На 7 май Гергов сключва, на практика със себе си, сделка, с която поставя цялата собственост на панаира под своя контрол, без да съобразява с държавния дял. Сключеният на тази дата договор за особен залог гласи, че ако Пловдивският панаир (т.е. Гергов плюс държавата) не успее да погаси вноска към банката, то това трябва стори "Пълдин туринвест" (т.е. отново Гергов). В тази ситуация, ако панаирът не плати, което зависи най-вече от Гергов, то Гергов в другото си качество – шеф на "Пълдин", може да вземе какво си поиска от панаира, за да удовлетвори взиманията си.

 

"В случай че по каквато и да е причина банката събере от "Пълдин туринвест" каквато и да е сума, дължима по силата на договора за кредит, то "Международен панаир Пловдив" се задължава да я възстанови на следващия работен ден на "Пълдин туринвест". Договорът за залог се сключва за обезпечаване и осигуряване събирането и пълното погасяване на всички вземания на "Пълдин туринвест" от панаира, които биха възникнали при условията, установени в договора за кредит", пише в решението на съвета на директорите на панаира за сключването на договора за залог.

 

Договорът разрешава на Гергов в качеството си на мажоритарен собственик в "Пълдин туринвест" да вземе до 80% от активите на Пловдивския панаир, за да събере взиманията си. Единственото ограничение пред червения бизнесмен е, че той трябва да остави активи за минимум 10 милиона лева в панаира при положение, че общите активи на дружеството са за 56.26 милиона лева.

 

Тайната приватизация на Пловдивския панаир бе извършена през 2008 година, когато с помощта на Пловдивския окръжен съд "Пълдин туринвест" се сдоби с мажоритарен дял от 50.58%. Това се случи, въпреки че Пловдивският панаир е в забранителния списък за приватизация.

 

През 2010 година държавата заведе дело, с което се искаше да бъдат обявени за нищожни двете основни вдигания на капитала на Пловдивския панаир, довели "Пълдин туринвест" до дял от 49% в дружеството. На първа инстанция държавата спечели делото, но на втора победата бе за Георги Гергов, защото апелативният съд отхвърли претенцията на държавата като недопустима. В близките седмици се очаква решението за допустимост на Върховния касационен съд.

 

Председател на борда е жената на Георги Гергов - Величка, а членове са бившия вътрешен министър Богомил Бонев и Владислав Богоров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #49

    заспал народе,събудете се малко и спрете с тепичната Българска черта злобата.Ако г-н Гергов небеше взел панаира сега щеше да е развалина.кога държавата щеше да инвестира толкова пари да превърне панаира в това бижу на Пловдив.Знаете ли ,че г-н Гергов дава хляб на един средно голям град в България.Той е един ГОЛЯМ БИЗНЕСМЕН ,за който можем само да мечтаем.Искам да купи цялата ни страна.Само тогава ще се оправим.Няма такъв бизнесмен ,като него.За всички ,които не го харесват искам да кажа.И да се пукнете по шевовете от яд все ми е тая.Той е номер едно .запомнете го.Номер едно.Аз съм ЕТИВА.

  2. Анонимен
    #48

    ндхджнг

  3. Анонимен
    #47

    Може би Гергов ще изпълни заканата си "Обрейков го откри, Гергов може да го закрий.", която отправи при встъпването си в длъжност. Избрал е юбилейна година 2012 - 120 - години от Първото българско изложение.

  4. Анонимен
    #46

    Според мен Гергов няма нищо общо с чистите хора в бившата БКП, защото като снабдител в Свиневъдство Пловдив е крал яко и е бил подгонен към миша дупка от тогавашното градско и окръжно партийно ръководство. А сега тези от ръководството на БСП го търпят и лансират, защото дава пари за частична издръжка на централата и на пловдивската организация на БСП. Защото, без власт пари няма, а без пари не си партия, тай като от членски внос не можеш да се самоиздържаш в тези тежки времена!!??

  5. Анонимен
    #45

    Залогът е фалшив и нека сега банката да гризне дръвцето.

  6. Анонимен
    #44

    Samo Traikov se boreshe sreshtu tozi bokluk

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #43
  8. Анонимен
    #42

    Darjavata ako ima takava ako iska moje: Drugarija Gergov plashta li danaci spored dohoda. Nezakonno zabogatijal li e. Ima li kriminalna aktivnost

  9. Анонимен
    #41

    Ама, моля ви се - това е стара схема на крадците. Крадеш, залагаш го, взимаш парите и бягаш.

  10. Анонимен
    #40

    Unicredit БУЛБАНК и те ли подпомагат схеми за до източване на бедната ни родина ???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.