Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ захлупва скандала "Марковска" с нова процедура за попълване на КС

Управляващите оставени да се оправят сами с кашата, в компания с "Атака" и РЗС

335 коментара
Искра Фидосова, Сн: БГНЕС

Управляващите бяха оставени да се оправят сами с кашата, забъркана около избраната, но невстъпила в длъжност като конституционен съдия Венета Марковска. Ден след като президентът Росен Плевнелиев не допусна Марковска да се закълне в Конституционния съд (КС), правната комисия начело с Искра Фидосова откри нова процедура за избор на член на КС от парламентарната квота на мястото на Марковска. На извънредното заседание на комисията в петък следобед се озоваха депутатите от ГЕРБ, по един от "Атака" и РЗС. Те решиха заместникът на Марковска в КС да бъде избран до 19 декември, а при обсъждането на кандидатурата му да бъдат обсъждани всякакви сигнали, включително анонимни.

Депутатите от БСП и Синята коалиция не дойдоха на заседанието, а ДПС обявиха, че Народното събрание (НС) е станало заложник на задкулисни интереси и въобще няма да участват в новата процедура. От общо 25 членове на правната комисия, на заседанието присъстваха едва 13, двама от които си тръгнаха преди гласуването.

Скандалът с Марковска се задълбочи заради острата реакция на Еврокомисията към непрозрачната процедура, по която я избра парламентът, а в петък Брюксел отново предупреди, че ще следи внимателно развитието на този случай, както и другите назначения по върховете на съдебната власт.

Ще бъдат обсъждани и анонимни сигнали

Искра Фидосова, която носи основната отговорност за игнорирането на сигнала срещу Марковска още при изслушването, защото бил "анонимен донос", а след това лично писа на председателя на ЕК да го уверява в "безукорната" репутация на съдийката, сега обяви, че при избора на новия конституционен съдия ще бъдат обсъждани всякакви скандали, било то и анонимни.

"За да няма никакви упреци към нас, ние предлагаме да отпадне забраната да се разглеждат анонимни сигнали по време на процедурата. Така че, който има и каквото има да праща – анонимни сигнали или доноси, било то с риск да опетним името на кандидата", каза председателят на правната комисия. Тя заяви, че ГЕРБ ще приемат това предложение с ясното съзнание, че противоречи на парламентарната практика.

Преди ден стана ясно, че съдържанието на "анонимният донос", както Фидосова, министър Цветанов и поддръжниците на Марковска наричаха сигнала, е дал достатъчно основание на прокуратурата да започне разследване за подкуп и търговия с влияние, свързано със съдийката. Това се е случило преди две години, след журналистическото разследване в Mediapool и "Капитал", върху което се базира сигналът, подписан от Георги Тонев Колев и внесен в НС при номинирането на Марковска за конституционен съдия.

Новата процедура да захлупи старата и да не се вдига повече шум

Нито Фидосова, нито ГЕРБ обаче са готови да признаят вина и отговорност за скандала "Марковска" и просто смятат с новата процедура по избор да "захлупят" старата. За разлика от президента Плевнелиев, който аргументира отказа си да легитимира Марковска като член на КС със съмненията за нейните морални качества и образуваното досъдебно производство, Фидосова обяви напълно формални мотиви за заместването на един избран вече член на КС с друг.

"Предлагаме проект за решение на Народното събрание (НС) поради това, че на 15 ноември за полагане на клетва един от избраните не встъпи в длъжност поради неполагане на клетва. Квотата на НС не е попълнена. Комисията предлага да бъде открита нова процедура за избор на съдия в КС от квотата на Народното събрание”, каза Фидосова.

Очевидно за да не се задълбочава конфузът и да се стигне до обсъждане в парламента на безпрецедетния скандал, правната комисия прие, че не е нужно да се предлага отмяна на решението на парламента за избор на Венета Марковска. Според Фидосова и зам.-шефа на правната комисия Явор Нотев ("Атака") няма нито причина, нито основание за това.

Решението за избор на Марковска не е изпълнено и никога няма да бъде изпълнено, казаха Фидосова и Нотев. Не може например да се иска отмяна заради един анонимен сигнал, каза Нотев. А какво ще стане, ако например парламентът откаже да гласува отмяна на решението за избор на Марковска и с това го потвърди отново, запита риторично депутатът от "Атака", цитиран от "Правен свят".

Борисов настоя изборът на нов член на КС да започне по-бързо

"Очаквам още днес или в най-близките дни, парламентът да започне процедура за нов избор за конституционен съдия", заяви в петък сутринта премиерът Бойко Борисов. Малко по-късно Фидосова каза, че още от снощи са започнали консултации с представители на всички парламентарни групи, след като Венета Марковска не положи клетва. На консултациите не присъстваха представителите на ПГ на Коалиция за България, но сме съгласували позициите и становищата с проф. Любен Корнезов и Мая Манолова. Не присъстваше и Екатерина Михайлова от ПГ на Синята коалиция”, заяви Фидосова.

"Мая Манолова ме помоли да заявя, че тя подкрепя да има нова процедура за избор на член”, каза шефката на правната комисия. Допълни, че е упълномощена от независимия депутат Петър Хлебаров тя да изрази неговата позиция в подкрепа на становището. Шефът на правната комисия допълни, че се е консултирала и с други юристи, но не пожела да спомене имена. Със сигурност процедурата е консултирана с членове на КС.

Фидосова използва случая и за пореден път да оправда действията си по време на целия скандал "Марковска". Тя обясни, че правната комисия е направила всичко възможно да провери истинността на сигналите срещу съдийката. Цялата "проверка" обаче се сведе до това да питат Марковска дали информациите за нея са верни, магистратът каза, че не са, с което излъга.

ДПС нападна президента и определи скандала като фарс

Интересно е поведението на депутатите от ДПС, които убедено дадоха рамо на ГЕРБ при избора на Марковска в КС, но след избухването на скандала запазиха мълчание и се дистанцираха от събитията. За разлика от осемте депутати на БСП, които гласуваха за Марковска, а такива като Румен Петков след това активно я защитаваха и громиха Еврокомисията и критиците на съдийката, хората на Доган предпочетоха да са извън светлината на прожекторите.

На заседанието на правната комисия в петък присъства Четин Казак, който издекламира позицията на своята парламентарна група, с която скандалът се определя като "фарс".

ДПС обяви, че Народното събрание е станало заложник на задкулисни интереси и разнобой между институциите, а скандалът около Венета Марковска руши държавността. Партията на Доган остро разкритикува президента, защото е бламирал решение на НС, прокуратурата, защото се е намесила в последния момент, но така и не отбеляза ролята на парламента в безпрецедентния скандал.

"Ние повече няма да участваме в този казус", заяви Казак и двамата депутати от ДПС напуснаха заседанието. Така в залата останаха 11 души – девет от ГЕРБ, по един от "Атака" и РЗС.

Всички сме хора, всеки може да сгреши

В крайна сметка решението за откриване на нова процедура за КС бе взето с гласовете на двама отсъстващи депутати от ГЕРБ, които подкрепиха решението "на подпис".

Кирил Калфин от ГЕРБ заяви, че решението на хората на Доган не е коректно, защото те също са подкрепили Марковска. "Всички ние, не само от ГЕРБ, сме направили нещо, което трябва да бъде изправено. Всички сме хора и всеки може да сгреши", каза Калфин.

Явор Нотев ("Атака") и Кристияна Петрова (РЗС) също разкритикуваха поведението на ДПС и заявиха, че ще гласуват откриването на нова процедура. Петрова дори вметна, че е "обидена" на президента, който си е позволил да бламира решение на Народното събрание.

Откриването на нова процедура за избор на член на КС трябва да бъде официално гласувано от целия парламент, което се очаква да стане в сряда.

Кандидатурите за нов конституционен съдия трябва да бъдат издигнати до 30 ноември. Оставени са 10 дена за изказване на мнения за тях (до 10 декември), а на 12 декември ще бъде изслушването. Седмица по-късно (19 декември) ще бъде гласуването.

Синята коалиция и БСП предлагат НС да отмени решението си за Марковска

Синята коалиция поиска да се отмени част от решението за избор на конституционни съдии, засягащо Марковска, на същото мнение са БСП.

"В интерес на българското общество е да не се разрази институционална криза. Народното събрание може да взема решение, с което да отмени част от предишно свое решение, в което е избрана госпожата, и да вземе решение, с което да направи нов избор. Ако има съгласие между парламентарните групи, ако се стигне до такъв текст, до такова решение и не го атакува никой, кризата ще бъде преодоляна", коментира депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев.

"Президентът трябва да пази институционалния ред, той е извършил акт от висок ранг, защото се стреми да пази страната от тази криза, която се беше разразила", допълни той.

Според Мая Манолова от БСП единственият възможен ход е НС да отмени решението си за избора на Марковска.

"Парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда свое решение, което парламентарното мнозинство осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията по въпросната кандидатура", каза тя. "Няма да коментирам в чисто конституционно-правен аспект доколко коректни бяха действията на президента вчера, когато той на практика осуети полагането на клетва на съдия Марковска, но след като останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на тази кандидатура, може би наистина това беше единственото решение. За съжаление, парламентът и този път е в позицията да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение", каза още Мая Манолова.

Костов: Фидосова показа какво може

Преди заседанието на правната комисия съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов предложи в парламента да се формира група от депутати юристи от всички политически сили, които да решат как да се излезе от ситуацията с Марковска.

"Вестниците пишат – случаят "Марковска" прераства в институционална криза. За да не се превърне в институционална криза, случаят "Марковска" и да не се парализира дейността на Конституционния съд (КС), е най-разумно група депутати да предложат решение. Това, което четох в медиите, че Искра Фидосова ще намери решение, не е сериозно. Каквито решения можа, предложи, писа писма. Доверие у нея едва ли има от където и да било, даже и от средите на ГЕРБ”, коментира Костов в петък.

Цецка Цачева няма да иска втора дата за заклеване на съдийката

Коментар по това предложение обаче нямаше. Близкият до ГЕРБ независим депутат Тодор Великов, който подкрепя Марковска, предложи председателят на Народното събрание Цецка Цачева да поиска втора дата, на която Венета Марковска да се закълне като член на КС.

Депутатът припомни случай през 2003 г., когато Евгени Танчев не се е заклел пред председателя на Народното събрание, а пред негов заместник. "Разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четиримата (председател на НС, президент и председателите на ВКС и ВАС, които трябва да присъстват на клетвата) не пожелае, защото не харесва някой от кандидатите. Моля да напишете писмо, с което да се изиска нова дата”, каза Великов.

Цецка Цачева обаче му обясни, че "такива писма не е писала, няма и да пише".

"Когато участниците в клетва представляват колективни органи, те могат да бъдат заместени от свои заместници, така както се е случвало и в това Народно събрание. Както се случи и вчера – председателят на Касационния съд отсъстваше Лазар Груев отсъстваше, но се заместваше от първия зам.-председател. Първо направете по-задълбочена справка в нормативната уредба и тогава излизайте с предложение да пиша писмо на когото вие решите”, каза Цачева.

ВСС съвсем се оплете

Междувременно във Висшия съдебен съвет (ВСС) продължават споровете дали зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска е освободена като съдия или не е. Най-вероятно в началото на следващата седмица съветът ще проведе извънредно заседание, на което ще реши казуса.

В четвъртък сутринта ВСС гласува освобождаването на Марковска от съдебната система, за да може тя да положи клетва като конституционен съдия. Веднага, след като президентът Росен Плевнелиев блокира встъпването ѝ в длъжност в КС, правосъдният министър Диана Ковачева обясни, че Марковска остава магистрат, защото оставката ѝ е гласувана "под условието" дали тя ще положи клетва като конституционен съдия. Нейното мнение бе оспорено от Камен Иванов (член на ВСС от съдебната квота), който заяви, че няма как оставка да се гласува с условности.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

335 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #335

    стига скандали стига интриги стига скандали стига интриги пожече пари за майките

  2. Анонимен
    #334

    И какво ново ще ни предложи Джаба Хитянката?

  3. Анонимен
    #333

    Президентът се покри като мишка - свърши поръчката и вечеч не е такъв куражлия!

  4. Анонимен
    #332

    Некомпетентни юристи, президент, командван от вън, калпаво Народно събрание -загиваме като нация!

  5. Анонимен
    #331

    Пълен маскарлък - и на НС, и на президента!

  6. Анонимен
    #330

    сексманиак Вече гледам само ПОРНО с дебелани! Много е яко!

  7. Анонимен
    #329

    Меломан: И какъв е извода 328 - слушайте само HEAVY METAL и от време на време за отмора - КЛАСИКА!

  8. Анонимен
    #328

    Баба Меца която излапа медеца на жреца! И ква стана тя мила ми Искре, та не вечерахме, а ? Този кавър "Венета Марковска е с безупречна репутация" съм сигурин, че ще задържи поне година в ТОП 10. DJ Фидо от парламентарната правна комисия разби тотално с този кавър глупомера от тъпотия и простотия!

  9. Анонимен
    #327

    Печелете по 27 $ за 3 минути от компютъра пред вас !Нужно е да копирате този линк http://sumixs.com/?ref=1249206,след това се регистрирайте,натиснете бутона SURVEY, след това DO SURVEY,отговорете на 8 бързи въпроса и имате 9$.Имате право на три участия на ден.Опитайте,не губите абсолютно нищо!

  10. Анонимен
    #326

    Тетка и Фидоска вместо да си прокарват пътека как да заплашват стехни доноси да вземат да отговорят на няколко прости въпросчета: Кой покри прокурорското разследване срещу тяхното протеже Маркоска? За кого още те самите или в комбина с Морковска са ходили да ходатайствата и да му "оправят" и прикриват зулумите? Покривали ли са и други случаи на търговия с власт?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.