Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ може да даде на заден за осветляването на кадрите на ДС по горните етажи на разузнаването

59 коментара
сн. БГНЕС

ГЕРБ може да отмени решението си да осветли кадрите на ДС по горните етажи на разузнаването, след като депутатът от управляващите Владимир Тошев съобщи, че ще предложи нови законови промени, които да позволят на специалните служби да отказват информация на Комисията по досиетата.

В сряда парламентарната подкомисия за контрол на спецслужбите изслуша шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и служба "Военна информация" към Министерството на отбраната Драгомир Димитров и Веселин Иванов.

Председателят на подкомисията  Владимир Тошев изненадващо съобщи, че ще търси подкрепа от вицепремиера Цветан Цветанов за нова ревизия на Закона за досиетата, след като колегите му от ГЕРБ в края на декември подкрепиха предложението на Синята коалиция  да отпадне параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби и да се проверяват за принадлежност към службите на комунистическата държава всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година.

Според Тошев спецслужбите трябва да могат да отказват мотивирано информация  за техни служители, ако тя може да застраши националната сигурност.

Тошев каза, че като изход от ситуацията двамата директори на служби единодушно предложили отмяна на чл. 3, ал.1 т. 16 от закона, с което ще се минимизират последствията от отпадането на параграф 12.

"Тоест службите ще могат, базирайки се на последици, застрашаващи националната сигурност, мотивирано да отказват представянето на такива имена", каза Тошев и съобщи, че ще изпрати доклад по темата до председателя на парламента Цецка Цачева.

ГЕРБ дълго време не желаеше да подкрепи законовата промяна и помогна да бъде отхвърлено предложение в тази посока по-миналата година. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов съобщи през декември, че промените ще засегнат по-малко от 50 служители на разузнавателните служби. От БСП обаче твърдяха, че те ще се отразят на над 1000 служители на разузнавателните служби и призоваха президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените, но държавният глава не се съобрази с техните доводи.

"Нещо средно между 50 и 1000", каза Тошев в сряда.

Директорът на НРС ген. Драгомир Димитров каза от своя страна, че службите са поставили въпроса какви ще бъдат следствията и какви ще бъдат рисковете, ако се приложи в момента законът в този вид.

"Мисля, че ще намерим разбиране и начин да ги защитим", каза Димитров.

Ангел Найденов от БСП коментира от своя страна в сряда, че връщането на отменения текст би било най-доброто решение.

"Президентът пое изключително тежка отговорност тогава, когато не се вслуша в становищата, изразени включително и от ръководителите на двете служби, защото те не са крили своите опасения. Сега трябва да търсим решения, притиснати от изискванията на действащия закон, защото този закон е в сила и комисията по досиетата вероятно ще представи искане да поиска информация за лица, чиято принадлежност трябва да бъде обявена", заяви Найденов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #59

    56 какво те очудва в тези доклади от 1972 год. - разгара на студената война.Мислиш ли,че сега е по-различно? Ако след някоя и друга година бъде разсекретен доклад на сегашния зам.началник на НРС в която има пеизив да се работи като филиал на ЦРУ и бъдат публикувани общи планове (каквито съм абсолютно сигурен че а)какво ще кажеш?

  2. Анонимен
    #58

    Герб рацепиха ли ДПС ? разбиха ли Костовата червено-синя мъгла наречена Синя коалиция ? Сега е ред на БСП . Целта на Борисов и Цветанов е да се освободят от висшият задкулисен апарат/кукловодите / , близък до Първанов , Бриго аспарухов , Румен Петков/куклите/ . Поправката е популистка разбира се , но това е за наше общонародно добро , си мисля аз .

  3. Анонимен
    #57

    С тази последна врътка политическо-ченгесарската върхушка остава вярна на себе си - храчка на съдбата, която дори не знае какво иска, освен да защищава жалкия си котериен интерес.

  4. Анонимен
    #56

    ................
    "Да изпълним указанието на другаря Тодор Живков – да заслужим правото да се наречем филиал на съветското разузнаване."

    Из строго секретен доклад на началника на ПГУ ген. Димитър Кьосев пред ръководния състав на управлението, 1972 г.
    ..................
    "Оперативният състав на разузнавателното управление се комплектува от български граждани – комунисти и комсомолци, безпределно предани и верни на българския народ, на БКП и на дружбата със СССР..."

    Политбюро задължава разузнавателното

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #55
  6. Анонимен
    #54

    Дейба и "спецслужбите" - където и да се появат, само с незаконни и противообществени дейности се занимават. Единственото, което правят, е да работят в интерес на мафията.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #53
  8. Анонимен
    #52

    34& Аз добре разбирам, че тези хора по силата на професията си не могат да говорят публично и да се защитят.Но не трябва да забравяме няколко неща: те са работили там по свой избор, и са знаели, че работят за една комунистическа държава и че са в рамките на зловещата Държавна сигурност, и ако са били on the wrong side of history, това си е техен жребий.Обществото има основателни задръжки срещу служителите на репресивния орган ДС.

  9. Анонимен
    #51

    Седерастията@ се разквичиха , защото усеща ,че експеримента свърши и ще се търси отговорност от тях за разсипването на спецслужбите. Има доста млади още бивши служители на ДС, а ако се окаже ,че им е писнало от кирякстефчовци и кажат "Промяна"?

  10. Анонимен
    #50

    Кого ще защитиш бе глупак? Българския народ се нуждае от защита!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.