Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ прокара облекченото ски строителство през парламента

11 коментара
ГЕРБ прокара облекченото ски строителство през парламента

С гласовете на 72-ма депутати от ГЕРБ и двама независими спорните промени в Закона за горите минаха на първо четене в парламента след повече от два часа дебати в пленарна зала. Текстовете облекчават режима за строителство на ски писти в планините и променят регламентите за добив и продажба на дървесина.

 

Срещу промените се обявиха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция, въпреки че при гласуването представителите на ДПС бяха “въздържали се”. Депутатите от опозицията заявиха, че текстовете обслужват интересите на определени компании – в частта за изграждане на ски писти това е собственикът на лифтовете на Витоша - “Витоша ски”, а в частта за дърводобив – държавните горски стопанства и големи фирми от бранша.

 

Промените дават възможност за израждане на ски писти на държавни горски територии без те да се отписват от горския фонд. Инвеститорът ще плаща такса за отстъпено право на строеж, но ще спестява такса за смяна на предназначението на земята. Поправките бяха изготвени под натиск на “Витоша ски”, които спряха лифтовете над София в навечерието на зимния сезон.

 

Според Юнал Тасим от ДПС държавният бюджет ще е ощетен с над 450 млн. лева заради неплащане на такса за смяна предназначението на земята. “Това са 12 хиляди хектара по 38 хиляди лева за хектар”, сметна той. Брюксел ще се намеси, тъй като става въпрос за незаконна държавна помощ, каза още Тасим.

 

Никой не прави подаръци, не заблуждавайте обществеността, каза депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. По думите му достойнството на закона е именно в това, че гората остава собственост на държавата. “Да, може да има повече приходи за държавата, но ако пистата се отпише от горския фонд, след няколко години собственикът може да вдигне хотел там. Законът не е съвършен, предлагам с колегите от другите парламентарни групи да се съберем, да го обсъдим и да го изчистим преди второ четене”, каза Димитров.

 

Любен Татарски от ГЕРБ попита Тасим изчислявал ли е колко ще спечели България от развитието на туризма, от реклама и т.н.

 

Румен Стоилов от ГЕРБ защити поправките като каза, че е трябвало да се случат отдавна. “Това, което се опитваме да направим, е след 5 или 10 години да не можете да познаете София – в приходи и в развитие за благото на всички деца. Наистина аз се чувствам като престъпник – казвам ви го честно като софиянец и като баща на деца. Трябва това да се случи, да отворим хората, които имат възможност да инвестират и най-накрая прилежащите около София планини да получат своето развитие”, каза Стоилов.

 

Измененията облагодетелстват собствениците на лифтове и влекове и с още нещо – предвижда се да се даде възможност правото на ползване на съществуващи ски писти да се учредява на собствениците на прилежащите лифтове и влекове.

 

“Това право възмездно ли ще е и за какъв срок – нищо не е казано в законопроекта”, каза Огнян Стоичков от “Атака”.

 

Според Петър Курумбашев с този законопроект се урежда монополното положение за развитие на ски спорта и ски туризма в България. Ако някой има влек и ски пистата и има ски училище, а друг има само ски училище, какво се случва – отива си, каза той.

 

Остри критики отправиха Тасим и Меглена Плугчиева от "Коалиция за България" заради отсъствието на земеделския министър Мирослав Найденов от дебата по промените в Закона за горите. По думите на Плугчиева “той призна, че носи отговорност за тях, че е направил компромиси, че не се е вслушал в експертно мнение”.

 

Най-големият проблем на този закон е свързан с добива и продажбата на дървесина, каза Плугчиева. Целият бранш е на нокти, заложени са абсурдни постановки, толерират се определени фирми, абсурдно е предложението само Софийската стокова борса да може да търгува с дървесина, каза още Плугчиева.

 

Емил Димитров отговори, че е несериозно точно тя да говори за лобизъм, тъй като тя е въвела понятието “едър ползвател”, докато била зам.-министър на земеделието и горите в кабинета Сакскобургготски.

 

По повод на всички критики Димитров отговори, че текстовете не са съвършени и ще се прецизират между първо и второ четене.

 

Земеделският министър Мирослав Найденов вече обеща да отпаднат преференциите за т.нар. стратегически партньори на държавата в търговете за добив на дървесина от горските стопанства. За това настояха фирми от дърводобивния бранш. Те възразиха и срещу поправката, която позволява на над 100 държавни горски стопанства да могат да извършват сеч, износ и търговия с дървесина. Досега тази дейност се възлагаше на частния бизнес след конкурс, а държавата имаше отговорности по маркирането на дърветата, залесяване, изграждане на инфраструктура, охрана и т.н.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    Ако прочетете по-внимателно и разсъдите без емоции, ще установите че тези промени са в полза на държавата , а не на частните фирми; че се увеличва контрола и не се дава право на бизнесмените да се разпореждат с горите с цел печалба. Друг е въпроса как държавата ще се справи със стопанисването и в чий интерес.

  2. Анонимен
    #10

    Това ГЕРБ го могат. Да стимулират монополи ("Лукоил") и олигарси. Гарантирано и доказано!

  3. Анонимен
    #9

    Папмпорово вече прилича на Истанбул, и той е на едни хълмове, и също е така презастроен. Да е жива и здрава кукловодката на Бобо.

  4. Анонимен
    #8

    ГЕРБ прокара облекчения добив на дървен материал през парламента

  5. Анонимен
    #7

    до 1 и 6 Да, не съм го прочел, защото когато почнах да го пиша - нямаше още никакви коментари... Но, това не променя отношението ми към т.нар. "еколози" (затова и го пиша в кавички - нямам предвид всички, а само тези, които крещат за неща, които не разбират...)

  6. mapto
    #6
  7. Анонимен
    #5

    Бог да ми прости за това което ще кажа - слушах дебатите по радио София и се оказа, че Плугчиева и К. Нинова бяха изключително прави и коректни и защитиха интересите на българския бизнес. А уж десния Е. Димитров сам не можа да си обясни защо прокарва лобистки интереси свързани с продажбата на дървесина чрез борсата и на "стратегически партньор" по занижени цени в ущърб на държавата и в личен интерес /за своите инвестиции за енергия от биомаса/.

  8. Анонимен
    #4

    Eхо, "еколозите", къде сте?!? Проглушихте ни ушите за шистовия газ, а сега - никакви няма...

  9. Анонимен
    #3

    ЗИМНИТЕ ЦЕНТРОВ ЗИМНИТЕ ЦЕНТРОВЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБЕДИНЯВАТ Е В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБЕДИНЯВАТ

    Съпругата на Б. Борисов Цветелина Бориславова с кметовете на Банско, Разлог, Дупница, Рила, Сапарева баня... и бизнесмените Ц. Минев, Н. Галчев, Н. Калоянов... създават асоциация за развитие на планините




    Цв. Бориславова




    Съсобственикът на СИБанк - съпругата на Бойко Борисов Цветелина Бориславова, обединява кметовете на общинските центрове Сапарева баня, Банско, Дупница и Рила заедно с инвеститори

  10. Анонимен
    #2

    За изграждане на лифтове по Витоша трябва да има търг, а не да се подарява тази възможност на Цеко (пак руски капитали естестествено).

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.