Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Германия официално се обяви срещу членството на България и Румъния в Шенген

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих: В момента е изключено отварянето на границите

177 коментара
Германия официално се обяви срещу членството на България и Румъния в Шенген

Министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих попари надеждите на България и Румъния за бързо присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки сигналите, че е възможно през септември да се стигне до компромисното решение двете балкански страни да влязат в пространството за свободно пътуване с въздушните и морските си граници, това явно няма да се случи.

"Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния", каза Фридрих пред германския вестник "Райнише пост", цитиран от БТА.

Досега само Холандия официално се противопоставяше на членството на София и Букурещ в Шенген заради слабите резултати в борбата с престъпността и корупцията. Условието на Хага за ревизия на позицията ѝ бе два последователни положителни доклади на ЕК за напредъка на двете страни в тези области. Изненадващо Холандия определи междинния доклад от пролетта като положителен.

Преди няколко седмици президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой каза в София, че "през септември ще намерим решение". Президентът на ЕС препрати към двустепенния план, разработен от Германия и Франция, предвиждащ при първия етап да бъдат отворени само летищата и пристанищата, а решението за премахване на контрола по сухопътните граници да бъде взето по-късно.

"Настоятелно препоръчвам да се придържаме към тази поетапна процедура. Скептичен съм обаче, дали тази година ще можем да стигнем до първата фаза", казва обаче пред "Райнише пост“ германският вътрешен министър.

Присъединяването на България към Шенгенското пространстов бе определено от правителството на ГЕРБ като основен външнополитически приоритет, но след като той се провали премиерът заговори, че влизането в Шенген може да не е толкова добро за България. "Може да се окаже, че шенгенското пространство не е надеждна граница за България, а не обратното", обяви Бойко Борисов след атентата в Бургас. Той се мотивира с предположението, че атентаторът е влязъл България от страна членка на Шенген.

България и Румъния вече са изпълнили техническите критерии за членство, но Холандия обяви, че ще наложи вето на членството на двете балкански страни, за което е необходим пълен консенсус на страните членки. Първоначално официални резерви към членството на София и Букурещ имаха и Германия, и Франция.

В момента Германия продължава да се стреми към изпълнение на идеята в самото Шенгенско пространство да се даде възможност за повече контролни постове. Германия успя да спечели подкрепата на останалите държави от ЕС за координирана европейска процедура, при която страните членки да имат последната дума.

Сега Европейският парламент трябва да одобри тази промяна, отбелязва германският министър.

"Надявам се, че това ще стане до края на годината", допълни той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

177 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #177

    Трябва решително да кажем на главния пандурин на Германия, че така Българите са били унижавани само до 1877 година.Тези бебешки пандурски изцепки не му приличат

  2. Анонимен
    #176

    Ne luzete ..vie seljandur-komunjagite.!Po-skromno go davaite! Germanija ne se objavila "oficialno" sreshtu priemaneto ni Shengen...a tehnija ministur e izkazal samo mnenie! Tova obache ne OFICIALNO mnenie ..a samo izkazvane i predlozenie! Kogato informacijata se predava tochno ,a ne kato na razvalen telefon...tyogava se pecheljat i chitateli i privurzenici! Inache nikoi ne vjarva na komunjagite zashtoto te samo l;uzat i spekulirat!!!!

  3. Анонимен
    #175

    Защо Германия командува цяла Европа,може ли да се мотивира основателно,този цирк с този атентат каточели е поръчан именно за да невлезем в Шенген...отново гадна интрига на евреи срещу евреи...

  4. Анонимен
    #174

    аман от господстващи държави. Като ще правим обединена Европа да е равноправна за всички. Верно е че произвеждат, ама нали това е целта на обединението - да се приближим едни към други в начина на живот, работа и така тататък. Верно е че и от нас нищо не става, защото съсипвамо всичко до което се допрем, ама може би младите няма да са такива кретени.

  5. Анонимен
    #173

    До 171: Абе намерен , нали ще се затвори нефтокомбината след това. Знаеш ли колко народ от Бургас и региона си вади хляба там? ЕС ли ще им даде работа? Те в Брюксел определено не са благотворителната Армия на Спасението. И друго. Нищо , което става в България не е извън рамките на договореното в Малта.

  6. Анонимен
    #172

    Казвам ви и пак ще ви кажа-взеха ни в евросъюза само за да не дойдат руснаците.Загубата на балканите би била геостратегическа загуба и печалба за руснаците ,които от 300 години се стремят да дойдат близо до проливите. Въпреки това ще кажа за кресливите русофоби тук:Стане ли някаква патаклама, не чакайте евросъюза или НАТО да ви защитят.Да не би Кипър да го защитиха когато го нападнаха турците.Истината е че руснаците въпреки всичко имат добри щансове да преориентират България в своята ос в бъдеще а ЕС е родено кекаво създание.

  7. Анонимен
    #171

    До 170 Абе загубен, Какви интереси има "Чичко Шрьодер" в пристанище Росенец? За Запада Росенец е гнойна рана, бълваща руски бактерии към него. Тъпо говедо!

  8. Анонимен
    #170

    До 168: Ами затвори го бе!Само че ще настъпиш интересите на представители и на западната демокрация, а те никак, ама никак не обичат да губят. Идеологемите са за комплексирани зомбите, а печалбата си е основен мотив на пазарното стопанство. Ти да не мислиш , че Чичко Шрьодер по-малко разбира от тебе тези работи?

  9. Анонимен
    #169

    NEKA NE SE RADVAT TEZI KOITO SA "PROTIV" ..NASHETO CHLENSTVO V EU I NATO! RANO ILI KUSNO DO 1-1.5 GODINA SHTE NI PRIEMAT I V "SHENGEN" samo che tuk se igrajat politcheski igri!NIE SME NUZNI NA ZAPADNA EVROPA !!! NE E VJARNO CHE NE IM TRJABVAME....A DA NE ZABRAVJAMW CHE SME V "CENTURA" NA BALKANITE ....A TOVA E MNOGO "INTERESNO" ZA ZAPADNITE TURGOVCI I POLITICI! TE NJAMA KUDE DA HODJAT!

  10. Анонимен
    #168

    От 158 до 161 Момченце, не ми обяснявай това, че сме Троянският кон на Русия в НАТО с протестантската етика. Трябва ли да се затвори пристанището "Росенец" за Империята на злото? Трябва! На теб какъв ти е проблемът?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.