Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Германският посланик се обърна към вестник "Монитор" с недвусмислен цитат на Оруел

Критиките на дипломата към медийната среда в България не намерили място за сметка на хвалебствията към кабинета

90 коментара
Матиас Хьопфнер

Отворено писмо с остра критика към ръководството на вестник "Монитор" бе публикувано във вторник на интернет-страницата на посолството на Федерална република Германия. Писмото е подписано от посланика на ФРГ в България Матиас Хьопфнер, а повод за него е поместено в медията интервю на дипломата от 23 октомври, което, по думите на дипломата, е било цензурирано и изрязано в частта за медийната свобода. Намесата на редакцията без съгласуване с него на тази част от интервюто му дава повод да се обърне към медията с известен цитат от Оруел за смисъла на свободата.

В интервюто в "Монитор" акцент е сложен върху похвалите на посланика към правителството и върху въпросите, съдържащи положителни оценки към кабинета от страна на интервюиращата. Оказва се, че място не намират думите на дипломата за медийната среда у нас.

"В интервюто посланикът изрази еднозначна критика към проблематичните структури в българския медиен пейзаж, която обаче не се появи в отпечатаната версия. Съществува подозрението, че в случая това съкращение е целенасочено, за да се избегне дискусия по темата", се казва в официалното становище на германското посолство, придружаващо писмото на посланика.

"Директива 2.4 от германския Медиен кодекс, който е приет от Германския медиен съвет в сътрудничество с отделните медийни съюзи, в редакцията си от 03 декември 2008 г. гласи:
"Устно интервю е журналистически коректно, ако предава вярно казаното.“ Съкращения, които променят смисъла, не са допустими според моралното самозадължение на германските медии", дават пример от посолството.

Ето какво пише посланик Хьопфнер:

"Миналия четвъртък Вашата кореспондентка г-жа Тодорова ми постави въпроса в кои области България се развива положително и къде са необходими още подобрения. Когато в отговора си засегнах проблематичните структури в българския медиен пейзаж и споменах, че тези проблеми дори са се задълбочили след присъединяването на България към Европейския съюз, госпожа Тодорова ми зададе допълнителен въпрос: Как да се разбира това. Отвърнах, че концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично. Трябва да има прозрачност в отношенията на собственост. Трябва да е ясно какви икономически интереси стоят зад една медия. Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците. Голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, който е категорично забранен в германското медийно право".

"В отпечатаното интервю липсва не само описаният по-горе допълнителен въпрос на госпожа Тодорова, а също и споменатата само в половин изречение критика към медийния ландшафт във въпроса за положителните и негативните политически развития в България. Това несъгласувано съкращение събужда подозрението, че редакцията нарочно е заличила тази тематика от интервюто", продължава дипломатът.

"Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам опити за подтискане на критика. Тук споделям мисълта на Джордж Оруел: "Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят“, цитира посланикът и допълва, че "за известно време" няма да дава интервюта на медията.

Вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", както и още десетина печатни издания, са част от Нова българска медийна група, собственост на бившия шеф на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева. Изданията фактически са ръководени от нейния син - народния представител от ДПС, известен с близките си контакти с ГЕРБ Делян Пеевски.

Името на депутата и на майка му се свързват още със собствеността на телевизиите ТВ7, ББТ, на новинарски сайтове, на жълти седмичници и разпространителска мрежа. Нова българска медийна група е собственик и печатницата в ИПК "Родина".

Нова Българска медийна група бе най-големият медиен критик на Бойко Борисов преди той да стане министър-председател. След което направи пълен завой в политиката си към него и правителството и стана първи глашатай на премиера Борисов. Веднага след като бившият столичен кмет стана министър-председател, името му, както и проявите на правителството в медиите на Кръстева и Пеевски започнаха да се споменават само с добро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

90 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #90

    Къде е Mediapool в тази мръсна игра на журналистика. Тези дни тя е начело на критикарстването и подбраните новини. Жалко, имах доверие в Стояна, но може и вече да не е там./

  2. Анонимен
    #89

    Това интервю показва, че Европа все още се надява у нас да се случи нещо добро. Напразно, време е да кажем, че ТV7 е една тоалетна, че С.Диков е мръсник и че не останаха свестни журналисти, които не лапат. Затова гледайте мачове и редко отваряйте новини.

  3. Анонимен
    #88

    Тази седмица ще обявя война на робовладелците и роботърговците като Румен Овчаров, заяви Стефан Гамизов в "Предаването на Карбовски"

    Енергийният експерт Стефан Гамизов цитира в "Предаването на Карбовски" счетоводен отчет на НЕК и разясни, че правителството на Иван Костов е подписало двата дългосрочни договора за Марица- изток 1 и 3, а веднага след встъпването си в длъжност, правителството на Сергей Станишев е учредило договор за залог на взиманията на НЕК от ЕРП-тата. Според Гамизов, това означава,

  4. Анонимен
    #87

    В статията е изпуснато едно име: Цветан Василев :)

  5. Анонимен
    #86

    В България през 1982 истината се криеше на къси вълни а през 2012 по сайтове и блогове, но тръпката при откриването и си остава същата.

  6. Анонимен
    #85

    Сега е времето, в което Делян Пеевски и неговат група трябва да се махнат от бизнеса с медии. Явно на Европа им писна ние да си парим каквото си поискаме. Дезинформацията на българското общество стигна много далеч - и във вестниците и в ТВ7.

  7. Анонимен
    #84

    Нещата в България са МНОГО зле, не само по отношение на свободата на словото… НИЩО в тази държава не е наред – ОГРОМНА за малката ни държава (корумпирана) държавна администрация; неработеща съдебна система, калпаво законодателство, монополи, симбиоза между партии и организирана престъпност… Казах ли “корупция”?… Бавно, но сигурно вървим към “демокрация” от съветско-путиновски тип. Най-лошото е, че няма никакви изгледи това да се промени. Освен ако в следващия парламент Костов няма мнозинство, което пък е 100% сигурно че няма как да стане… Може да ме наречете черноглед, но не виждам никаква светлина в тунела.

  8. Анонимен
    #83

    Ирена Кръстева не може да бъде човек, който да говори за медийната свобода и това е ясно на всички. Тя е от хората, които са синоним на корупция, медийно мълчание в полза на властта, манипулации. Надявам се от ЕК да започнат да разследват произхода на средствата й.

  9. Анонимен
    #82

    Ирена Кръстева. Снимка: Булфото

    Известната медийна „императорка” Ирена Кръстева, която, заедно с добре известния си син Делян Пеевски, напазарува в последните години доста вестници, телевизии, сайтове и пр. в България, се е обърнала с писмо до президента на АЛДЕ (Алианс на Либералите и Демократите за Европа/Alliance of Liberals and Democrats for Europe – ALDE Group), публикувано днес на първа страница на в. „Монитор“. В това писмо Кръстева се оплаква, че на организирано от АЛДЕ отворено изслушване

  10. Анонимен
    #81

    Впрочем, Монитор не е сам в цензурирането - ето и Медияпул е същата. Просто цензурират форума. Под скромния предтекст - обидни думи и т.н. Всички медии и поне 90% от политически ангажираните блогъри в България са като тоалетната хартия на Белана - "Винаги близо!" до подкръстните части на управляващите и алигархията.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.