Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ увисва с искането за касиране на вота – ЦИК отрича за агитация в изборния ден

Главният прокурор няма да иска оспорване, според юристи и политици ГЕРБ няма такива основания

167 коментара
Красимира Медарова. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и Централната избирателна комисия (ЦИК) не смятат, че има основание да се иска касиране на изборите, за каквото ще настоява победилата партия ГЕРБ пред Конституционния съд (КС). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в четвъртък, че ще внесат жалба в КС за отмяна на изборите заради "тежки нарушения в деня за размисъл", когато вместо да мълчат, политици от всички партии са говорили по всички медии.

Преди ден и президентът Росен Плевнелиев обяви, че не вижда основания за касиране на изборите.

По този повод ЦИК заяви, че партиите, дали пресконференции в деня преди вота по повод откритите надпечатани бюлетини в Костинброд, не са извършили агитация по смисъла на закона. По тази причина ЦИК не може да констатира, че Изборният кодекс е нарушен, стана ясно от думите на председателя на комисията Красимира Медарова.

Няма никакви законови основания да налагаме санкции и да констатираме, че има нарушения в деня за размисъл, заяви тя на пресконференция. По отношение на нарушенията за изборната агитация, на регулация подлежи изключително тесен кръг от нарушения, заявиха от ЦИК.

Всяка партия или кандидат може да поиска касиране на изборите чрез посредник

Всяка партия, която е участвала в изборите, може да оспори законността им чрез своето ръководство, без да е необходимо да се чака сформирането на парламент, както днес веднага се произнесоха някои експерти.

Кандидатите за депутати също могат също да сторят това и самостоятелно, показва тълкуване на казуса на "Правен свят".

Редът за това е описан в чл. 264 от Изборния кодекс, макар че той предвижда оспорването да стане през посредници – органите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията - президента, Министерския съвет, главния прокурор или двете върховни съдилища.

Законът предвижда също така много кратки срокове за сезиране на КС.Още

"Според легалното определение на "агитация" - това е призив да се гласува в подкрепа на една или друга политическа сила. Призив в излъчените пресконференции за пряка агитация няма. Ние изгледахме внимателно материалите. Независимо, че се коментират предстоящите избори, както и участниците в тях, по смисъла на Изборния кодекс агитация няма", повтори Медарова.

Тя напомни, че с последните промени в Изборния кодекс за пръв път се въведе определение за агитация, което гласи, че това е "призив в подкрепа на определена партия или коалиция”. "Когато говорим за нарушения, разширително тълкуване е недопустимо. Никакъв законов механизъм нямаме да констатираме нарушения и да постановим санкции по отношение на пресконференциите в деня за размисъл”, каза шефката на ЦИК.

Когато бъде сезиран, КС ще реши дали има основания за касиране на изборите”, допълни тя.

Главният прокурор няма да иска касиране на изборите

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да се възползва от правомощието си да поиска от Конституционния съд касиране на парламентарните избори заради събитията в деня за размисъл.

В събота, 11 май, стана ясно, че прокуратурата и ДАНС са провели акция в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев – "Мултипринт", където бяха открити 350 000 бюлетини, отпечатани над броя, записан в договора с Министерския съвет. Новината засили опасенията за манипулиране на изборите и предизвика множество политически реакции, които според Бойко Борисов са внушавали обвинения към ГЕРБ и са смъкнали изборния резултат на партията с 5-6 на сто. Още в началото на седмицата главният прокурор заяви, че не са искали информацията за акцията да изтича в медиите и че това дори е попречило на разследването.

Според Цацаров акция "Бюлетини" не може да е повод да се оспорват изборните резултати.

"Аз казах съвсем изрично вчера – случаят в Костинброд не бива да се използва за тези цели. Казах и още нещо – ние имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата. Хайде да не кажа така – ние сме предотвратили напускането им, но да се използва това... В крайна сметка главният прокурор също има тези права, ако зависи от мен, а то зависи... Т.е. ако трябва да взема такова решение, а аз съм го взел, прокуратурата никога няма да се възползва от правомощието си да оспорва изборните резултати", заяви Цацаров.

Помолен да коментира изпратените му от лидера на ГЕРБ 135 страници медийни публикации от деня за размисъл, в които според Борисов се правят сериозни внушения и индиректни обвинения в манипулация на изборите от ГЕРБ, главният прокурор отговори: Не трябва да чета нещо, което вече съм прочел. Той уточни, че следи какво се пише и е читател както всеки един български гражданин.

Съгласно закона, освен главния прокурор, правомощия да сезират КС по този въпрос имат още президентът, Министерският съвет, пленумите на върховните съдилища и една пета от депутатите, но едва след като са положили клетва.

Останалите парламентарни партии не виждат основания за касиране на изборите

Нито една от останалите три партии, които влизат в 42-то Народно събрание, не са заявили намерение да искат отмяна на резултатите.

"В сегашния случай ГЕРБ могат да се обърнат към някоя от останалите изброени институции и да поискат те да се обърнат към КС, но ние вече чухме, че нито една от тях не е склонна да разговаря с ГЕРБ по подобен въпрос" коментира пред БНР Явор Нотев, избран за депутат от "Атака".

Според него няма и съдържателни мотиви да се иска касиране на изборите.

"Според мен, няма хипотеза за касиране. Въпросът е дали има тежко нарушение на деня за размисъл от страна на лидерите на политическите партии по повод на новината за откритите незаконни бюлетини... Коментарът на тази новина беше наложителен и не бе свързан с предизборната агитация, както и не бе насочен за злепоставяне на конкуренти", заяви Нотев.

Според лидера на ДПС Лютви Местан искането на ГЕРБ за касиране на вота е явно признание, че те са загубили парламентарните избори. Въпреки че събра най-висок процент, партията на Борисов остана в пълна изолация и ще се опита да състави кабинет с подкрепата на едва 97 свои депутати при необходимост от 121.

"Искането за касирането на изборите от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов се явява като диаметрално противоположна позиция на тезата на президента на Република България Росен Плевнелиев, че касиране на изборите и нови, бързи избори са най-лошият сценарий за България", заяви Лютфи Местан пред БНР.

Бившият председател на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков също не смята, че има сериозни основания да се оспорват изборите.

"Според моите разбирания като юрист няма сериозно нарушение, което да налага подобно решение на КК", каза той и добави: "Ако бях член на КС не бих погледнал сериозно на такова искане".

"Понятието "касиране" широко се използва като синоним на едно правомощие на Конституционния съд, а именно – да обяви току-що произведени избори, в случая парламентарни избори, за противозаконни. Тоест избори, при които е имало такива нарушения, за които, ако тези нарушения не бяха извършени, резултатите биха били различни", обясни пред БНР и бившият конституционен съдия и председател на Изборния борд Емилия Друмева.

Според нея не всяко нарушение на действащите закони води непременно до обявяване на изборите за незаконни.

Димитър Гочев: В конституцията няма процедура за касиране на изборите като цяло

Според бившия конституционен съдия Димитър Гочев в конституцията е предвидено да се касира изборът на народен представител, но не и на изборите като цяло.

"В Конституцията е предвидена една процедура за установяване на противозаконност на избор на народен представител - един народен представител, а няма процедура за касиране на изборите така, както се говори", обясни Гочев.

"Освен това установяването на противозаконност на избори за народен представител трябва да бъде свързано с някакво нарушение на Избирателния кодекс или Конституцията, което да е в причинна връзка с избора на този народен представител.

Така че би могло евентуално да се мисли за някакви хипотези за групово установяване на незаконност на избора за народни представители, когато са няколко или по-голям брой. Но всичко това трябва да бъде свързано с установяването на нарушение, което е в причинна връзка с този избор. Такава е практиката на Конституционния съд", каза бившият конституционен съдия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

167 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #167

    Нарушението на Конституцията е факт. Както в случая с Мултипринт, когато Мая Манолова заяви, че е била длъжна да предаде анонимката на прокуратурата, защото иначе би извършила престъпление, така и в случая с визирането на Конституционния съд за извършено престъпление срещу конституционно установения ред от страна на Борисов е ЗАДЪЛЖЕНИЕ и граждански дълг. Кое е по-важно? Това, че е извършено нарушение на Конституцията и са ограничени наши права, чрез престъпване на конституционната забрана за политическа

  2. Анонимен
    #166

    иска нови избори тоя път да си напе4ата пове4ко бюлетинки да се застрахова тиквун4о :Д

  3. Анонимен
    #165

    Закона регламентира кой може да внесе жалба за касиране на избори до Конституционния съд. Не съществува обаче текст който разрешава отказ да се предаде такава жалба от която и да е от изброените инстанции. Напротив изрично се указва че Коституционния съд е ЕДИНСТВЕН който може да вземе решение по жалбата. Следователно отказът от предаване на жалбата е равносилен на отнемане на правомощията на съда.

  4. Анонимен
    #164

    ПП ГЕРБ сезира главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии ЕНП, ПЕС и АЛДЕ с два сигнала за купуване на гласове, съобщина от прсцентъра на партията. Става въпрос за схеми за купуване на гласове на територията на град Враца и област Враца и град Варна и област Варна, за които ПП ГЕРБ получи сигнали, се казва в писмото на ГЕРБ.

  5. Анонимен
    #163

    Основният проблем е че на изборите отидоха само половината от българските избиратели - главно баби и дядовци. А те всъщност не трябва да гласуват, не те трябва да определят съдбините на България. От Велики Конституционни Съдии - бивши доносници като г-н Гочев акъл не искаме. Че в деня за размисъл се лееше мръсотия се видя от всички. И ако това не причина за касиране то поне следва солидна глоба за партийте които участваха в този комплот.

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #162
  7. Анонимен
    #161

    СРАМ И ПОЗОР ЗА КОМУНИСТИТЕ В ЦИК-ПРЕЗ ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ СА ДЕЙСТВАЛИ ТАКА-ЛЪЖИ ,МАНИПУЛАЦИИ. КАК СИ МИСЛЯТ ЧЕ МОГАТ ДА ЗАБЛУДЯТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ- ГЛАСУВАЛ СЪМ ЗА БСП И МЕ Е СРАМ ОТ НАЩА ДРУГАРКА МЕДАРОВА,С КАКВИ ОЧИ ДОКЛАДВА ЛЪЖИ! ТО БИВА ИЗВРАТЕНОСТ ,БИВА АМА ТОВА НАЙСТИНА МИНАВА ВСЯКАВИ ГРАНИЦИ -ОТКАЗВАМ СЕ ОТ БСП .КРАЙ1

  8. Анонимен
    #160

    Оформя се нещо много по-лошо. А то е премиерът на Турция да реши какво ще бъде българското правителство. Да не говорим за Президента на Русия. Поради антибългарският характер на три партии - БСП, ДПС и Атака (под прикритие!)

  9. Анонимен
    #159

    Oformq se ne]o mnogo po-lo[o. A to e premieryt na Turciq da re[i kakwo ]e byde bylgarskoto prawitelstwo. Da ne goworim za Prezidenta na Rusiq.

  10. Анонимен
    #158

    "Агитация" - политическа дейност на агитатор, насочена към въздействие върху общественото съзнание и настроение в полза на някаква идея или мероприятие. Така пише в тълковния речник. ЦИК явно не знаят български.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.