Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Горива за 5 млн. лв. са отклонени от нефтеното пристанище на "Лукойл"

Уволнени са шефове на Бургаската митница заради манипулирани уреди на терминал "Росенец"

36 коментара

Безпрецедентна чистка в Бургаската митница предприе шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, след като вътрешно разследване на митниците установи, че с покровителството на шефове на една от големите митнически дирекции са били източени горива за 5 млн. лв. през нефтения терминал "Росенец".

 

Проверката как е станало това изостри отново отношенията между Танов и бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", към която е петролният терминал.

 

Агенцията установи, че за няколко дни през април уреди за отчитане на количествата горива, излизащи от петролния терминал "Росенец", са били умишлено привеждани от работен в тестов режим, по време на което големи необложени количества петрол са излизали от терминала, без да се регистрират в митниците и НАП.

 

Петролното пристанище все още е в процес на довършване на поставянето на измерителни уреди, като срокът за това е 1 юни т. г., но има действащо разрешително за работа като данъчен склад.

 

За манипулирането на уредите са съдействали четирима високопоставени служители на Бургаската митница, гласеше съобщението на митниците от четвъртък.

 

В петък стана ясно, че ръководителят на митница Бургас Валери Стефанов, заместникът му Кирил Динев и началникът на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев са уволнени и срещу тях е заведено дисциплинарно производство.

 

Началникът на сектор "Енергийни продукти" в отдел "Акцизи" на митница Бургас Калина Димитрова е понижена в ранг. Продължава работата на отдела за вътрешни разследвания.

 

За временен началник на бургаската митница Ваньо Танов е назначил досегашния зам.-началник Венцислав Халаджов. Той ще остане на поста 45 дни, докато бъде проведен конкурс за нов ръководител.

 

Едновременно с това от агенция "Митници" са започнали процедура по преразглеждане на издадения акт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на нефтопристанище "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас". На практика това означава, че се преразглежда издаденото разрешително на терминала да работи като данъчен склад и то може да бъде отнето.

 

По информация на Българска легия "Антимафия" през манипулираните уреди са минали неотчетени горива за 5 млн. лв. Отклонените средства са отишли за финансиране на предизборната кампания на една малка политическа партия.

 

Именно това отклоняване на горива, извършвано под чадъра на шефовете на бургаската митница, е накарало шефът на митниците Ваньо Танов да разпореди проверката дали нефтеният терминал действително заслужава да работи като данъчен склад.

 

"Росенец" разполага все още с месец и половина - до 1 юни, когато трябва да постави последните от всичките си измервателни уреди. Това е последният срок, който му бе отпуснат от митниците извън законовия заради сложността на съоръженията и големия брой уреди, които трябва да бъдат поставени.

 

Поради неизпълнението на наредбата за поставяне на измервателните уреди лицензите за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим" и на терминала "Росенец" бяха отнети от митниците през 2011 г. със заповед на Ваньо Танов. Той публично изрази съмнения, че акцизният режим се нарушава от бургаската компания.

 

Рафинерията обжалва в административния съд заповедта, последва и силен политически натиск върху Танов и лицензите бяха възстановени, а на терминала бе удължен срокът за слагане на задължителните измервателни уреди.

 

В конфликта се намеси и президентът на руската компания майка "Лукойл" Вагит Алекперов, който дойде в България и обеща в срок слагането на уредите, както и допълнителни инвестиции в производството на "Нефтохим".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #36
  2. Анонимен
    #35

    Кой ще познае на кого му казват Черното лале

  3. Анонимен
    #34

    32- да не би Иван Костов да си рита футбол със Златев? Как може да не се сещаш от раз в коя партия или по-точно едноличен джоб са отишли парите?

  4. Анонимен
    #33

    Незаконно бензиностанция в голф комплекса ТАБУТАТА ЛУКОЙЛ, ЗЛАТЕВ, ПРАВЕЦ или МЪЛЧАНИЕТО НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ АГНЕТА http://chara.blog.bg/politika/2011/08/11/tabutata-lukoil-zlatev-pravec-ili-mylchanieto-na-jurnalistic.799808 Незаконна бензиностанция на Васил Златев http://smotri.com/video/view/?id=v182712224b8 Бензиностанция на Златев със система за "бъркочи" http://smotri.com/video/view/?id=v18271302de5 Бензиностанция в голф комплекс http://smotri.com/video/view/?id=v18275527e26

  5. Анонимен
    #32

    Коя е тази "малка политическа партия", която е получила откраднатите от Лукойл 5 милиона лв? Защо не й пишат името? Да не би случайно да е Атака? Или може би ДСБ? Нали един от министрите на Иван Костов е сред управляващите в Лукойл.

  6. Анонимен
    #31

    Продажбата и купуване на гласове е Престъпление Надписването на сметки е Престъпление ... 25 интересно надписването на сметки от мобилните оператори, които започнаха от миналия месец за коя политическа сила са насочени за финансиране?

  7. Анонимен
    #30

    АНТИКОРУПЦИЯ ВЕРНО ЛИ Е? 25 интересно надписването на сметки от мобилните оператори, които започнаха от миналия месец за коя политическа сила са насочени за финансиране? "Агенция "Митници" проверява как се изпълняват акцизните изисквания на петролния порт Горива за 5 млн. лв. са отклонени от нефтеното пристанище на "Лукойл" Уволнени са шефове на Бургаската митница заради манипулирани уреди на терминал "Росенец""

  8. Анонимен
    #29

    "В конфликта се намеси и президентът на руската компания майка "Лукойл" Вагит Алекперов, който дойде в България и обеща в срок слагането на уредите, както и допълнителни инвестиции в производството на "Нефтохим"." Тоя самозабравил се бащица със собствеността си на земни ресурси като е обещал изпълнил ли нещо или ще трябва да го споменеме от компания на майка?

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #28
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #27

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.