Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Горски шеф уволнен заради отреждане на морени на Витоша за ски писти

Определен е начинът за отдаване под наем на държавните трасета под съоръженията

12 коментара
Горски шеф уволнен заради отреждане на морени на Витоша за ски писти

Заради промяна, която позволява превръщането на морени, пасища, торфища и ливади на Витоша в ски писти е отстранен началникът на отдел "Промяна на предназначението, вещни права и разпореждане с горски територии” в Изпълнителната агенция по горите Георги Котарев. Това съобщи в сряда по време на заседанието на правителството пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той обясни също, че не е доволен от работата на отдела.

Действията на Найденов са предприети след сигнал на екоорганизацията "За да остане природа в България", чиито представители са се срещнали с премиера Бойко Борисов и агроминистъра.

 

От коалицията са алармирали още преди две седмици агроведомството, че чрез промяна в базите данни в карта на възстановената собственост на Витоша и в нарушение на законите за горите, за околната среда, за защитените територии и за биоразнообразието е било разрешено трайното ползване като ски писти на голям брой имоти в Природен парк "Витоша", сред които ливади, пасища, морени, пътища и торфища Тези скандални действия биха довели до две нови наказателни процедури в Европейската комисия по директивите за оценка за въздействие върху околната среда и за хабитатите, предупреждават природозащитниците. Те допълват, че предприетата от агенцията по горите промяна не е нужда за осъществяването на ски сезона на Витоша.

 

"За да остане природа ..." е поискала срещата с премиера, тъй като "обещанията на земеделския министър за проверка на ситуацията не дадоха резултат".

 

От екоорганизацията посочиха, че Борисов разпоредил да се върне старото състояние в Природен парк "Витоша" и в него да има "ливади, пасища, морени и др.”, които да се ползват за каране на ски, без техния начин на трайно ползване да се променя на "ски писти“.

 

След срещата Найденов съобщи още, че е разпоредена проверка на работата на Котарев и ако направените промени в кадастралната карта на възстановената собственост на Витоша и начина на ползване на морените и пасищата са неправилни, както твърдят еколозите, те ще бъдат анулирани.

 

Таксите за наема уредени, ски сезонът може да се открие още в събота

 

Агроминистърът заяви още, че правителството е приело на заседанието си наредба, която регламентира наемните отношения със собственика на ски съоръженията на Витоша. Според нея дружеството "Витоша ски" трябва да плаща годишна такса в размер на 40 процента от цената на горите и земите от държавния фонд или определени като защитени територии, която дружеството иска да ползва. Министърът каза, че не може да посочи каква сума от концесионни такси ще бъде получена.

 

Документът се очаква да бъде публикуван в Държавен вестник в петък и още същия ден може да бъде сключен договорът с "Витоша ски" за ползването на терените, допълни агроминистърът. Така още в събота може да бъде открит ски сезонът на Витоша, допълни той.

 

От "За да остане природа в България" са поставили пред премиера и въпроса с ползването на детските лифтове на Витоша, които не са на дружеството "Витоша ски", което притежава ски съоръженията на планината. По данни на организацията държавни служители твърдели пред ски-училищата, че "Витоша ски" са заявили всички удобни и ползвани от тях досега детски ски-писти и тази година училищата няма да получат площи.

 

Нелека среща с "Витоша ски" за училищата

 

Найденов обясни, че по-късно през деня ще има нелека среща с дружеството, на която очаква този въпрос да бъде разрешен и на планината да има ски училища.

 

Лично премиерът заяви, че не искаме по никакъв начин да бъдат възпрепятствани децата да могат да се учат и да практикуват този спорт, каза Найденов. "Малки ски училища трябва да има", допълни той.

 

Във вторник сдружението "Витошки ски и сноуборд училища" изпрати писмо до президента и министър-председателя, че в навечерието на новия зимен сезон 2012/2013 г. на Витоша трасетата все още не са отдадени под наем.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #12

    Така виждал съм го не може да пише на компютър, но това не пречеше да голям мръсник.

  2. Анонимен
    #11

    Със сигурност Котарев не е останал на сухо, но в случая играта е друга. Та той не можеше едно писмо да подпише,камо ли да решава преписки за промяна на предназначението. Управляващите отново ни пробутват тебешир за сирене, татаникайки си песента "осем милиона мишлета". Защо ли не се учудвам - навремето Миро Мършата ни нахрани с фосили, какво му пречи сега да се пошегува предколедно или новогодишно. Така де, взимайки пример от патрона си.

  3. Анонимен
    #10

    Гошо отдавна си оправи положението. Ще му пръднете на онази работа.

  4. rotos
    #9

    Една адвокатка на мутрите твърдеше, че на Витоша морени нема, щото и ледник не е имало. Със сигурност, тя била проверила. Това, което виждаме на снимката е зрителна измама...

  5. Анонимен
    #8

    пита се как отговорното лице ще покрие камъните със сняг за да има нова писта. 1954 година бяхме с баща ми за 10 дни на Витоша.Бяхме си намерили една голяма морена за препичане на слънце.След два дена отидохме отново там и каменарите я бяха изнесли за основите на нова хижа.

  6. Анонимен
    #7

    Тц-ц-ц, колко сте наивни! Да не би да си мислите, че Котарев сменя предназначението на горските територии? Котарев не е правил никога НИЩО без да му наредят отгоре. Всички началници над него - директор дирекция "Инвентаризация и промени в горските територии", Изпълнителен директор на ИАГ и най-вече МИНИСТЪРЪТ, са знаели отлично разбира се, защото просто се подписват НАД неговия подпис. Ама сега гърми бушонът Котарев, на когото лично МИНИСТЪРЪТ е нареждал какво да прави. Промени, особено в парк Витоша

  7. Анонимен
    #6

    pita se kak otgowornoto lice ]e pokrie kamanite sas snqg

  8. Анонимен
    #5

    До 4. Лифт "Романски" ще работи дори без пари.

  9. Анонимен
    #4

    Който се е провинил, трябва да си понесе наказанието. Най-много се радвам обаче, че ще караме. Доколкото разбрах, цените на картите за лифтовете няма да се променят. Стягам ските и съм горе.

  10. Анонимен
    #3

    Мирослав Найденов няма как да не е знаел за смяната!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.