Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Данъчните преференции изяждат на бюджета 300 млн. лв. и спират реформите

Решенията за облекченията обикновено се вземат след браншови натиск или с политически мотиви

22 коментара
Данъчните преференции изяждат на бюджета 300 млн. лв. и спират реформите

Необлагането на доходите от лихви по депозитите е само част от данъчните преференции, които съществуват в момента и които само за миналата година са нанесли на бюджета преки загуби от около 300 млн. лв. Този извод прави в свое изследване Институтът за пазарна икономика (ИПИ), публикувано в сряда.

Авторът на изследването Петър Ганев посочва, че всяка преференция "по своята същност е дупка в данъчните закони и съответно носи загуби за бюджета под формата на пропуснати приходи".

Изчисленията на ИПИ на базата на данни на финансовото министерство показват, че от диференцираната ставка на ДДС за туризма невнесеният данък в бюджета за миналата година е бил 108 млн. лв. От преотстъпването на корпоративния данък за извършване на производствена дейност в общини с висока безработица са се загубили 17 млн. лв. От преотстъпения корпоративен данък за фирми, наемащи хора с увреждания, невнесените приходи в бюджета са 2 млн. лв. Преотстъпването на корпоративния данък на земеделските производители носи невнасянето на други 37 млн. лв., а заради данъчните облекчения за хора с намалена трудоспособност се губят още 17 млн. лв.

Признатите разходи на физическите лица при облагането с доходния данък носят 60 млн. лв. по-малко приходи в хазната, данъчните облекчения за млади семейства - 2 млн. лв., ваучерите за храна - 20 млн. лв., а облекченията за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане - 3 млн. лв.

Бюджетните загуби за 10 години са над 3 млрд. лева

Или общата загуба за бюджета за миналата година е 294 млн. лв. За десет години това са около и вероятно над 3 млрд. лв.

"Данъчните облекчения или преференции неизбежно водят до два ефекта – по-ниски данъци за определени групи хора или дадено поведение, но и изкривяване на данъчната система и натоварване на всички останали данъкоплатци", прави извод авторът на изследването.

Тази неравнопоставеност е в основата на политическите наклонности да се налагат преференциални режими в данъчните закони – ползите са за точно определена група, а разходите се разпределят върху всички останали. Това прави дебата за всяка една преференция много труден, противопоставяйки на практика принципна позиция за широка данъчна база и опростено данъчно законодателство срещу конкретна привилегия, която има своите ясни бенефициенти.

Според ИПИ и през следващата година данъчните облекчения и преференции ще товарят бюджета.

Съществуването на специални разпоредби в данъчните закони не е само е в тежест на всички останали данъкоплатци, но и води до повече лобизъм в данъчното законодателство, неефективно и непрозрачно разпределение на ресурсите и неефективно подпомагане на бедните, смята авторът на изследването.

Според него изчистването на данъчните закони може да подсили бюджета и да бъде използвано за общо намаление на данъците върху труда. "Премахването на данъчните облекчения ще позволи намаление на осигурителната тежест за всички граждани и ще даде възможност за извършване на реални реформи", е основният извод в изследването на ИПИ.

Министерството на Дянков също отчита: Само за три години в хазната не са влезли около 1.2 млрд. лв.

Впрочем самото финансово министерство прави разчети колко приходи не влизат в бюджета от данъчните преференции и облекчения. Според сметките на министерството за 2007, 2008 и 2009 г., качени на сайта му, преференциите са отнели от хазната за трите години приходи в бюджета съответно за 470.5 млн., 402.3 млн. и 388.4 млн. лв. Това са съответно 0.78, 0.58 и 0.57% от произведения брутен вътрешен продукт за всяка от годините.

От министерството отчитат, че за трите години са съществували до 50 различни преференции.

Самият финансов министър Симеон Дянков нееднократно е подчертавал, че е срещу данъчните облекчения, той като данъчното облагане в България е ниско и стъпва върху широка данъчна основа.

В крайна сметка преференциите са се вземали въпреки мнението му и след браншови или лобистки натиск или поради политически или популистки мотиви.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    Най-накрая едно експертно мнение. Стига заиграфки и преференции за разни хитреци, които ги използват много умело за сметка на всички нас.

  2. Анонимен
    #21

    Брашненият чувал бил недоизтупан... Дянков и соросоидчетата от ИПИ първо да кажат къде отидоха осем милиарда фискален резерв, къде отива един милиард годишно от контрабанда на цигари и защо не се облагат печалбите на банките. Кожодери.

  3. Анонимен
    #20

    Дянковсигурно отново провокира за да разбере реакцията. Подобно отношение към народа е недопустимо. Преференции се дават за да се стимулират приоритетни направления. Да нямаш преференции означава да нямаш приоритети.Във всеки случай обобщенията са некоректни, но и Дянков далече не е "фин" човек.И най-накрая разбраха какво им спира реформите. Юнаци.

  4. Анонимен
    #19

    Разпоредено експертно мнение.

  5. Анонимен
    #18

    Един вид казва на управляващите колко още пари са могли да завлекат и да се взимат в ръце. То не бяха паркинг колчета дори и да няма тротоар (разбирай откровена далавара почната от предишния и продължена чинно от сегашния кмет), не бяха сини и зелени зони, сега е време и данък върху лихвите, следващия мандата ще станат чудеса - данък въздух.

  6. Анонимен
    #17

    Петър Ганев лала глупости,защото е представител на една измислена анализаторска схема-Ама той лапа пари и дърдори глупости-защо не говори че азминистрацията се разширява поголовно-Я вижте НАП-то инспектори,старши инспектори, на инспекторите, началник подначалник,директори,поддиректори,въобще администрация която не се променя,4 милиона държавни хрантутници които не плащат осигуровки както е в белите държави-А ЗАЩО

  7. Анонимен
    #16

    № 13, младежът се казва Петър. Жоро е колегата му Стоев, също такъв "млад либерален икономист". Освен възрастта, общото между тях е, че никога не са работили, в смисъл на историята за Рокфелер как купил една ябълка, наплюнчил я, излъскал я, препродал я на двойна цена, с парите купил две ябълки и т.н. и т.н. Така тези момчета и момичета въобще не знаят как се изкарват парите, те са финансирани от някого. Спестяванията на гражданите в по-голямата си част са изкарани с труд, независимо какъв и кога

  8. Анонимен
    #15

    Този Петър Ганев е маша на оня учения Дянков.Иначе няма да пише подобни глупости.

  9. Анонимен
    #14

    какви глупости пише пак този Дянков,ако знаете в Германия какви облекчения ползват фирмите и физическите лица-дори кламерите и папките ,които дъщеря ми си е купувала във връзка с професията и на стоматолог работещ по трудов договор ,се признават като разход на физическо лице,тоя тъпан Дянков ще фалира държавата -некадърник,бензина на личния автомобил с който ходи на работа също се признава за разход на физическото лице,а тук-НИЩО,САМО ЕДНИ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИ НА МЛАДИ СЕМЕЙСТВА И 10% НОРМАТИВНО ПРИЗНАТИ РАЗХОДИ ЗА РЕМОНТ НА НАЕМОДАТЕЛИ..

  10. Анонимен
    #13

    Уникални глупости! Жоро Ганев се изложи този път, а толкова го уважавах. Както е анализа му за "велчевите" облигации си беше супер манипулативен. Жоре, стегни се пич!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.