Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дарението на ГЕРБ от 1 млн. лева за бедстващите райони е законно

25 коментара
Дарението на ГЕРБ от 1 млн. лева за бедстващите райони е законно

Политическите партии могат да правят разходи за дарения, се посочва в отговор на Сметната палата, изпратен до заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Позицията на одитния орган бе оповестена пред журналисти в парламента от заместник-председателя на групата на управляващото мнозинство Димитър Главчев. Той обясни, че се е наложило да поискат от Сметната палата да каже дали дарението от 1 млн. лв. от партийната субсидия за бедстващите в районите на Харманли, Хасково и Свиленград отговаря на Закона за политическите партии.

"Отляво ни обвиниха в PR-акция, от ДСБ в нарушение на закона", припомни Главчев. Той се надява, сега, след писмото на Сметната палата, опонентите на ГЕРБ да последват примера и да дарят за пострадалите райони.

Партиите могат да предоставят дарения на организации с нестопанска цел, учредени в обществена полза, като се спазват ограниченията за конфликт на интереси, се казва още в отговора на Сметната палата. "Такива средства могат да се дават и за лица за лечение или подпомагане на пострадалите при бедствие. При това дарителят свързва разхода с правото на контрол върху целевото му използване", се посочва още в документа.

"Законодателят принципно допуска, че е възможно политическа партия да е в позицията на дарител. В това отношение тя не е в позицията на публичните институции - държавни и общински, които не могат да правят дарения, защото парите по бюджетите им са за строго определени функции и правомощия", става ясно още от тълкуванието на ведомството на Валери Димитров.

Партиите не са част от държавата, не са държавни институции, имуществото им е отделно от това на държавата и те управляват самостоятелни права върху него. Веднъж постъпили по сметката на съответната партия, средствата от субсидията престават да са държавни, те стават партийни т.е. юридическа принадлежност на този особен правен субект и съответно могат да се разходват за негови цели в политическия процес, се казва още в писмото на Сметната палата, което беше раздадено на медиите в НС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #25

    Абе не мога да разбера, защо се съмняват в ГЕРБ, при положение, че те винаги са били честни.

  2. Анонимен
    #24

    Точно в правомощията на тази институция е и след като и те казват, че всичко е законно, айде да не се правят всички на много знаещи.

  3. Анонимен
    #23

    От Сметната палата казват: "Партиите не са част от държавата, не са държавни институции,..." Като какви те решават този казус? Не зная колко е законно, но определено не е морално! Що се отнася за Сметната палата, тя следи за разхода на бюджетните средства на държавните институции и общините, а те са част от Държавата.

  4. Българин
    #22

    Нека ви тресне едно силно земетресение, наглеци долни и да изравни къщите ви със земята. Живи да останете и да няма къде да живеете. Тогава ще ви питам, кое е законно и кое не е. То се започна с двете слаби... Може да има и по-силни... Толкова мръсници в тая България откъде се пръкнаха? Погледнете страдащите хора и спрете да плюете.

  5. Анонимен
    #21

    Това не е в правомощията на тази институция, която има един файтон юристи.Освен това тя е независима , а колко е такава то се вижда.Функцийте на СП са контролни , а не да тълкуват законите.За това си има съответните съдилища и съдебни институций.Но това е така ,когато изпълнителната власт се поставя както казват германците юбер алес/над всичко/

  6. Анонимен
    #20

    Дарението е законно, двайсетината милиона от нашите поизпразнени джобовe също, даренията от благодарни бизнесмени, и те. В тях е ножа, в тях е хляба, каквото кажат, че e законно, е законно, законите си ги пишат за себе си. Ние имаме законното право да ги обичаме и въжищаваме. И да се провикваме по форумите: Браво Бойко, мачкай комуняките, и други подобни.

  7. Анонимен
    #19

    през 2010 социалистите в ЕП са гласували против документа, а групата на ЕНП го е подкрепила.

  8. Анонимен
    #18

    http://news.ibox.bg/news/id_1064945955

  9. Анонимен
    #17

    Как сметната палата отговори в тридевен срок за даренията, а три месеца мълчи за парите на независимите депутати (17 х месечно)?

  10. Анонимен
    #16

    Факта, че ГЕРБ могат да си позволят да даряват огромни суми от отпуснатата им субсидия показва, че тя трябва да им бъде спряна, защото те явно не се нуждаят от нея.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.