Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Двамата членове на ВСС са подслушвани законно по искане на ГДБОП

18 коментара
Двамата членове на ВСС са подслушвани законно по искане на ГДБОП

Членовете на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски и Румен Боев са били записвани със законни специални разузнавателни средства по искане на ГДБОП, която е водила разработки срещу замесените в разговорите магистрати, съобщи прокуратурата в сряда.

В Софийската градска прокуратура има и образувано дело, по което стенограмите от разговорите са приложени като доказателствени средства. Те са изтекли в медиите два месеца и половина, след като са изпратени от ГДБОП в държавното обвинение.

В петък от анонимен мейл до медиите бяха разпратени дешифрирани разговори на двамата членове на Висшия съдебен съвет (тогава висши прокурори) с техните колеги от държавното обвинение Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (окръжен прокурор на Хасково), както и с Миглена Тянкова (председател на Окръжен съд - Хасково).

От разговорите става ясно как Ситнилски и Боев събират подкрепа в кампанията около избора си за членове на ВСС. Прокуратурата започна веднага проверка на записите и се оказа, че те са законни.

В съобщението на държавното обвинение се казва още, че на 19 април тази година изтеклите в медиите разговори са били изпратени от ГДБОП в Софийската градска прокуратура, за да бъдат използвани като доказателства по дело срещу магистрат, чието име не се съобщава.

От прокуратурата съобщават, че оперативните дела на ГДБОП срещу замесените в разговорите вече са изискани от и.д. шефа на ДАНС Владимир Писанчев за анализ. Преди месец структурата за борба с организираната престъпност бе прехвърлена в ДАНС.

Записите изтекоха първо в сайта "Афера". Те са са изпратени по електронната поща от имейл [email protected] с изпращач "Naiden Boikov”. Файлът е придружен с текст, озаглавен "Истината винаги излиза наяве”, а всички участници в разговорите са определени като корумпирани магистрати. Приложени са и много мобилни телефони, а твърдението в мейла бе, че записите са направени от службите. Съобщението на прокуратурата от сряда потвърди този факт.

Това е втория скандал с подслушване, в който се замесват Иван Ванчев и Миглена Тянкова. Двамата сътвориха през миналата година огромен скандал, защото Ванчев я подслушваше "на частно". Причината бе, че двамата са поддържали интимни взаимоотношения, а Ванчев я е ревнувал. Бившият главен прокурор Борис Велчев поиска от ВСС да махне Ванчев от поста, но ВСС така и не позволи това.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    Прокурор Емил Христов, прехвърли дяла на изчезналият (а след това убит) Стоян Стоянов по делото ГРАНИТИ, 3 дена след като го обявиха за изчезнал. Така лиши детенцето на човека от наследство и в момента чакат някакви накиснати хора по арестите да умрат, понеже ги държат в Бургаският арест над 4 години. гн КРАСЕН НИКОЛОВ, защо не се позаинтересовате поне малко за това??? На читателите ще е интересно как държат хора в Бургаският арест без доказателства над 4 години и как ГДБОП-Бургас, заплашваха близките на убитият да не търсят и да не се ровят за истината.

  2. Анонимен
    #17

    Този таен човек и Мая Манолова наистина направиха саботаж- взеха 300 000 сигурни гласа на ГЕРБ.Как да не ги упреква доблестният Бойковист.Позор.Позорно деяние. М, да!

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #16
  4. Анонимен
    #15

    DO 12:
    А 'бе много е хубав този текст и тази изповед, ама тя е преднамерена и поради манипулативното си естество, Аз вярвам, че не трябва да се вади жаравата от гащите на ДС, а обратното! ДС и ВКР са копоите на всичката власт преди '89-та и след това, а без оказан натиск над тях, нищо добро няма да последва за България - няма нищо лощо след една задължителна Лустрация, да им бъде позволено неформално да почистят петната в историята си и да отдадат почит към Родината си, а Tя да ги възнагради за

  5. Анонимен
    #14

    Някой да ми отговори на следното. Мая Манолова малко преди изборите на 12 май каза, че в печатницата в Костинброд има 350,000 хиляди „фалшиви” бюлетини. След дълго броене и повече от месец време, прокурорите казаха: „В Костинброд годните бюлетини са 350,000 хиляди”. Как така Манолова е знаела предварително колко са бюлетините в печатницата? Казал й го нейният информатор. Очевидно, това е бил участник в отпечатването. Или таен наблюдател, или участник в саботаж? Кой е този човек? Родината трябва да знае имената на своите герои!

  6. emma
    #13

    Е,поне едно смислено СРС е извършил многоапартаментния.Добре заблестя комуниста Ситнилски! В цял ръст и фамилия!

  7. Анонимен
    #12

    Уникален текст на служител в ДС Досиета и доносници http://energywatch.blog.bg/politika/2013/07/03/dosieta-i-donosnici.1126267

  8. Анонимен
    #11

    И какво се оказва сега - че е вярно това, което уж не е вярно, че полициятаги хваща, а съдиите ги пускат ! Този път компроматният балон се спука !

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #10
  10. Анонимен
    #9

    Тия от снимката ми приличат на босове на мафията

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.