Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Деветима кандидати за генерален директор на БНТ

32 коментара

Девет са кандидатите за генерален директор на БНТ, подали документи в СЕМ до 17 часа в четвъртък, когато изтече крайният срок за участие в конкурса.

Това са сегашният генерален директор на телевизията Вяра Анкова, оперативният директор Константин Каменаров, доскорошният шеф на БНР Валерий Тодоров, популярното телевизионно лице Камен Воденичаров, репортерът в телевизията Стоил Рошкев, журналистът Георги Божков, инженерът Радослав Главчев, бившият ръководител на българския културен институт в Берлин Оли Груева и Красимир Ангелов.

Новият директор на обществената национална медия трябва да бъде избран до 26 юли, тъй като мандатът на настоящия Вяра Анкова изтича на 31 юли.

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършено висше образование, да притежават опит в електронните медии, електронните съобщения, журналистиката, правото или икономиката, да имат обществен авторитет и професионално признание, да са с най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия.

Освен това кандидатите трябва да отговарят на изискванията на чл. 26 от Закона за радиото и телевизията, според които не трябва да са осъждани, не могат да са еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации, както и да не са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Съветът ще оповести имената на допуснатите кандидати до 12 юли.

В открити заседания СЕМ ще проведе събеседване с одобрените кандидати. Тези заседания са предвидени за 22, 23 и 24 юли. След това с явно гласуване ще се състои и изборът за генерален директор на БНТ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #32

    По приемливият вариант е подписчийте да направят митинг в кв.Гео Милев.И да си го излъчат в БНТ 1, в БНТ 2 и БНТ Свят. Ще го направят и най-важната новина, и могат да го пуснат в приложението в Дневник.Така няма да има не разбрал.Никой от подкрепилите не иска в това блато да влезе нов щъркел - опасно е за жабите.

  2. Анонимен
    #31

    Дария Иванова - Трябва да се промени закона и да се забрани втори мандат на генералните директори. Практиката е показала, че с времето и успешните се подхлъзват, а некадърните като сегашната г-жа Анкова направо водят кервана в блатото. Няма ли най-после СЕМ да направи безпристрастен избор? Или трябва да се надяваме на по-силната протекция отново. И докога ще е така? Вероятно трябва кандидатурите и концепциите да са анонимни и засекретени??? А за сега да се молим съвестта на “избиращите” да се пробуди, че да изненада всички ни!!!

  3. Анонимен
    #30

    До кога с тези подписки, г-жо Анкова? Без подкрепа на клакьорите не Вили стиска? Веднъж Ви мина номера, дано втория път има някаква справедливост и разум от страна на СЕМ. Ама и те трябваше да ви санкционират заради подписката и т.н. отчет, който сте направили. Ще трябва другаде да се отчитате и нямя да е никак лесно и приятно!!!

  4. Анонимен
    #29

    С тази подписка Анкова окончателно се компрометира, ами останалите служители? Те са над 1000, значи не я харесват и трабва да си ходи! 300 души от Информация и сие, хора на които име е неудобно да не се подпишат или шефовете им са ги подканяли да го сторят. Броят на тези, които не харесват Анкова е внушителен!!! Това е недопустимо-да си шеф в медиата и да си правиш подписка. Ами много ясно, че ще я подписват хората. Повечето служители и зрители не приемат днес БНТ такава, каквато е благодарение на Анкова и екипа й.

  5. Анонимен
    #28

    Много сме служителите от БНТ, които не подържаме управлението на Вяра Анкова, но се страхуваме да излезем открито с имената си. Знаете какво ще ни се случи ако тя остане втори мандат. Разбере те ни, не сме тук да агитираме за някой от другите кандидати а за да дадеме гластност за подписката с която "подканяйки" ни трябваше да подпишем. Много елегантно бяхме "принудени" под зоркото око на нейните приближени. Ние, част от подписалите се, искаме нов генерален директор и се надяваме СЕМ да избере най подходящият.

  6. Анонимен
    #27

    Ето малко подробности за стратегията на Вяра Анкова за втори мандат. Стратегия не за БНТ и развитието й, а за събиране на подкрепа и подписи. В БНТ е изготвен списък на обществени организации, гилдии, творчески съюзи, които трябва да подкрепят Анкова за втори мандат. Срещу името на всяка организация стои отговорник от БНТ. Вижте само с какво се занимават там! Срещу подкрепата се обещават куп неща- предавания, субсидии, пари от "Филмопроизводство". Други емисари обикалят сградата и подканят служителите да се подписвата "За Вяра" в кабинета на Бойко Василев. Ето я истината за "масовата" подкрепа- вътре и вън от БНТ. Пълна фалшификация и подмяна!

  7. Анонимен
    #26

    Ако един генерален директор има достойнство ще забрани такива подписки, защото повечето от тях са сервилни и угоднически.С тях се купуват индулгенции за в бъдеще."Аз те подкрепих, ти какво ще дадеш и ще ми гарантираш?" Това е срамно, прилича на купуване на гласове! БНТ е огледален образ на изстрадалата ни държава. В последните години БНТ изгуби облика си на обществена телевизия, изгуби зрители, ликвидира традиции. Ето защо Анкова търси подкрепа, неуверена е в себе си!

  8. Анонимен
    #25

    Знаете ли, че: На мноого от задграничните командировки на Вяра Анкова в Кан, където се закупува филмовата продукция на БНТ, пътувал и съпругът и Томас Лавчис. Защо? Защото закупените филми за БНТ преминават през неговата фирма! Само това стига, за да не и допуснат документите в СЕМ. Проверка, следствие, прокуратура и затвор. Тогава ще види две подписки!!!

  9. Анонимен
    #24

    Излезе подписка против подновяването мандата на Вяра Анкова във фейсбук под заглавието: Да отстраним Вяра Анкова от БНТ. Заповядайте ако сте съгласни, достатъчно е да харесата страницата. https://www.facebook.com/pages/Да-отстраним-Вяра-Анкова-от-БНТ/219446128179424

  10. Анонимен
    #23

    Ей,БУБАНО,пачавро стара,не бачкаш ли ,ма?Във всички сайтове попържаш!ТОДОРОВ е най-подходящ за директор на БНТ!Професионалист,доказан журналист с много идеи и ще направи БНТ гледаема!Сега всичко е тюрлю гювеч,като започнеш с двамата мижитурести пелтеци от сутрешния блок и стигнеш до старицата Червенова!Злобарко долна, ходи копай на село,че с коментара си ставаш още по-смърдлива!Още ли те държат в БНР да се напиваш?Бубано,бубано,краво недоклатена!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.