Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Делото срещу Красьо Черния за лъжесвидетелстване се оказа нагласено

7 коментара
Красимир Георгиев. Сн. БГНЕС

Прокуратурата е обвинила в лъжесвидетелстване съдебния лобист Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черния, без да има основания за това, става ясно от мотивите към оправдателната присъда на Софийския градски съд, които бяха публикувани в сряда.

През 2009 година след избухването на скандала с пазаруването на шефски места в съдебната система срещу 200 000 евро, Красимир Георгиев е разпитан от прокуратура в качеството му на свидетел по образуваното дело за търговия с влияние.

Тогава той заявява пред наблюдаващия прокурор Първолета Никова, че няма познанства с лица от съдебната система. "Аз не съм адвокат, дори не съм юрист, аз не познавам магистрати, още повече не виждам каква дейност мога да извършвам с тях", казва по време на разпита Георгиев.

Впоследствие признава, че познава тогавашния член на ВСС Стойко Стоев и Румен Лазаров, съдия в Плевен. Съдът обаче отчита, че разследващите така и не са му задали въпроси, за да конкретизира познанството си с тези лица. От делото не става ясно дали изобщо ги е познавал в качеството им на магистрати.

"С обвинителния акт се инкриминира това твърдение, свързано с познанството на подсъдимия с конкретно изброени лица от съдебната система, без за нито едно от тези лица да му е бил задаван конкретен въпрос и той да е направил конкретно изявление", се казва в мотивите на съда.

Съдът отчита, че Красимир Георгиев много добре е съзнавал, че делото се води срещу него, въпреки че е разпитван като свидетел, а не като обвиняем по дело за търговия с влияние. Съставът на СГС заявява, че той не е бил длъжен да разказва за познанството си с магистрати, защото разкриването на подробности в отношенията му с тях биха могли да го уличат в извършване на престъпления.

"Поради това подсъдимият Красимир Георгиев не е имал задължението да говори истината по този въпрос и не може да носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване за това свое изявление", заявяват от съдебния състав. Дори и отричането на неговите познанства с конкретните лица, посочени в обвинителния акт, не би било причина за носене на наказателна отговорност.

"Основно право на човек, пряко свързано с презумпцията за невиновност и правото на лична защита, е в качеството му на свидетел да не дава показания, които биха го уличили в извършване на престъпление", заявяват магистратите, позовавайки се и на практиката на Върховния касационен съд.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Прокурорът е един стар ерген, живее сам като бухал и това, което е работил преди да завърши право на стари години, е чистач на дамски превръзки в стунетски град.Бивш следовател, "подхлъзнал се" в Прокуратурата без конкурс през 2006 год.Написването на този абсурден по съдържанието си Обвинителен акт, в неформален разговор, г-н Прокурорът мотивира с това, че Красимир Георгиев "нагло му се подсмихвал"Ами, прав е Красьо.Кво да прави-те Ваня и Пламен, са си смешни.И то-във всяко отношение, вкл.в личния си живот.

  2. Анонимен
    #6

    Съдия Ваня Горанова е толкова некадърна, че...

  3. Анонимен
    #5

    Хахаха...нищо ново под слънцето...поръчкова прокуратура...би трябвало да се отнеме правоспособността на прокурарора за този меко казано "гаф4..

  4. Анонимен
    #4

    Поредното потвърждение за ниската компетентност на прокурорите.Вървят по следите на разкрития в медиите и симулират дейност за да не ги обвинят в пасивност, но нямат знанията ,уменията и най вече мотивация за спечелване на дела.Наложително е да има персонална отговорност за некачествени обвинения, с наказания и санкции ,а при успехи бонуси и кариерно развите.Досегашния прокурор се оказа слаб.Дано новия е по добър.

  5. Анонимен
    #3

    Дори човек да не е юрист, а само да има представа от елементарна логика, ще се изуми от мотивите на "съда". Да, човек не е длъжен да дава показания, които биха го уличили в извършване на престъпление, но НЕ може да лъже - може да мълчи, но, когато говори, може да казва само истината. Но, платило си е момчето и това е - съдията все трябва да напише нещо. Ама се е изложил. Много!

  6. Анонимен
    #2

    Браво за мотивите на съда! А къде е истинското обвинение за търговия с влияние???

  7. Анонимен
    #1

    Кой ли е адвокатът на Красьо Черния, та е спечелил делото?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.