Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Делян Пеевски е възстановен като следовател без дебати

75 коментара
Делан Пеевски, сн. БГНЕС

Бившият депутат от ДПС и син на медийния бос Ирена Кръстева Делян Пеевски бе възстановен в четвъртък като следовател в столичното следствие. Висшият съдебен съвет уважи искането му без абсолютно никакви дебати и обсъждания. Предложението за връщане на работа на Пеевски като магистрат бе внесено като извънредна точка в дневния ред на заседанието на съдебните кадровици в четвъртък.

Така Пеевски ще стане подчинен на новоназначения шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището си Пепи Еврото.

Синът на Ирена Кръстева бе назначен в столичното следствие още през 2005 г., без да има необходимия стаж.

Впоследствие стана зам.-министър на бедствията и авариите в тройната коалиция. През 2007 г. Пеевски се оказа забъркан в мегаскандала, добил популярност като "Овчаров-Александров". Тогавашните министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шеф на националното следствие Ангел Александров си размениха взаимни обвинения за участие в корупционни афери и изнудване.

Появиха се твърдения, че двамата са оказвали натиск на шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да назначи тяхно протеже на работа в холдинга. Самият Лачев пък обвини новоназначения за шеф на столичното следствие Петьо Петров, че го е изнудвал. Заради скандала Пеевски бе уволнен.

Впоследствие прокуратурата обаче не откри никакви данни за престъпления и той бе възстановен като магистрат с решение на Върховния административен съд. През юли 2009 г. той напусна длъжността заместник-министър на бедствията и авариите и на 8 юли същата година ВСС го възстанови на длъжността следовател. Но само за седмица, защото Пеевски влезе в 41-то Народно събрание като депутат от листата на ДПС.

В битността си на народен представител той бе известен с рядкото си появяване в парламента. Пеевски бе и единственият парламентарист, който бе отхвърлен при гласуване от неговите колеги като член на антикорупционната комисия.

В коментар за светкавичното възстановяване на Пеевски като следовател лидерът на ДПС Лютви Местан отбеляза, че това е нормална процедура и трябва да се възстановят правоотношенията с основната месторабота, преди да се участва в парламентарния вот.

"Аз например от утре също подавам молба до кмета на Момчилград да ме пусне в тримесечен неплатен отпуск в качеството ми на началник на направление образование там", отбеляза той.

Ако не заемах ръководни позиции, щях например да работя един месец и, ако бъда номиниран, тогава да подам молба, обясни Местан.

Попитан дали ще се кандидатира Пеeвски за депутат, лидерът на движението не даде конкретен отговор и обясни, че не може да изразява мнение от името на местните организации.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

75 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #75

    По ирония на съдбата на същата дата 8 март, на която Германия, Дания, Финландия и Холандия призоваха ЕС да си защити не друго, а основополагащите ценности, в София беше назначен нов началник на следствието. Той се оказа с намекващия за корупция прякор „Пепи еврото“, както и с биографията на т.нар. "поръчков свидетел". В Брюксел може и да са гледали това само на филм, но в София си е реалност, позната на всеки репортер, отразяващ съдебни процеси.

  2. Анонимен
    #74

    Делян Пеевски ..... внучето на екзекутора на "Горуня", ген. Кръстев.....

  3. Анонимен
    #73

    За какво да дебатират членовете на ВСС, като Д. Пеевски ги е избирал за членове на ВСС заедно със съпартийците си. Навързани са като свински черва, а искаме независима съдебна система. На кукуву лято.

  4. Анонимен
    #72

    До 62

    Ама една лъжа друга лъжа не е = истина! Точно политикономия на социализма си преподаваше Костов в тогавашното ВМЕИ! Беше асистент. Питайте бившите му студенти по какво ги е изпитвал! А оттук нататък малката лъжа ражда голямо недоверие и всички останали 7 не хващат дикиш. Аз лично го смятам за национален предател - за това, че се врътна обиден и остави синята идея в ръцете на 2 лелки без качества за лидери и така предаде нас, половин България, които гласувахме против комунизма. И всички,

  5. Анонимен
    #71

    Кой избра и какви "квоти" има във ВСС,ако някой знае да каже!

  6. Анонимен
    #70

    ВСС-часна фирма на мутрата!

  7. Анонимен
    #69

    ВСС уважили молбата му без дебати е.бати,е.бати...зависимите мижитурки във ВСС !!!

  8. Анонимен
    #68

    Мутра следовател, зам министър и депутат. ДПС да си мисли за имиджа. Убеденсъмп че края му ще бъде блидък до този на Б.Б. Предстой да видим. Улицата с камъни ли ще ги учие или "партньорите" по бизнес ще отстрелят някой ден.

  9. Анонимен
    #67

    ившият депутат от ДПС и син на медийния бос Ирена Кръстева Делян Пеевски бе възстановен в четвъртък като следовател в столичното следствие. Висшият съдебен съвет уважи искането му без абсолютно никакви дебати и обсъждания. Предложението за връщане на работа на Пеевски като магистрат бе внесено като извънредна точка в дневния ред на заседанието на съдебните кадровици в четвъртък. Страшно е това за България, да зависи от прищевките на ирена и делюн пеевски,страшно и тъпо като им гледам физиономиите,отврат!Щял да става следовател,защо бре льоманин охранен...не мога да пиша повече...повдига ми се се!

  10. Анонимен
    #66

    Ако на изборите пак гласуват за Кухата Тиква, българите ще докажат колко глупав народ са!!!! Не ви е виновно нито Доган нито ДПС.Нали Боко го избрахте за да ви спаси от турците !!!А какво излезе!!!Осра се и избяга от същия този народ ,който го избра!!!Боко е най големия крадец на прехода.Започна от мутра,бодигард,гл.секретар,кмет,премиер......БУДА!!!!БУДАЛИ!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.