Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ден преди изборите в Италия: Силвио Берлускони или вечното завръщане

2 коментара

Обявяван няколко пъти за политически труп, мултимилионерът Силвио Берлускони е специалист по завръщанията на политическата сцена с гръм и трясък въпреки съдебните битки и сексскандалите, които биха сложили окончателно край на кариерата му във всяка друга западна държава с изключение на Италия, пише в петък агенция Франс прес, правейки портрет на бившия италиански премиер два дни преди парламентарните избори в страната.

На 12 ноември 2011 г. Италия беше на ръба на задушаването. Кавалерът, злепоставен от поредица съдебни процеси, се оттегли охулен и отстъпи поста на технократското правителство на Марио Монти.

През февруари 2013 г., няколко месеца след като се впусна в надпреварата за парламентарните избори с 18-процентно обществено доверие, Берлускони постигна зрелищен скок в допитванията и има 28,5-процентна подкрепа, свеждайки разликата с левицата до 4 или 5 пункта.

"Берлускони е като Джеймс Бонд. Когато говорим за него, никога не бива да казваме никога", коментира професорът по философия Джакомо Марамао, докато журналистът от левицата Марко Травальо го нарече "Господин Пак е тук".

Каква е тайната на Берлускони? Невероятна наглост, която му позволи да заяви, че неговият приемник и сегашен съперник Марио Монти е тласнал Италия в рецесията, а на следващия ден каза, че може би ще гласува за него. Със същата наглост обещава на италианците, че не само ще намали данъците, но и че ще им върне данъците, които са платили миналата година!

Всичко това е съчетано с окупиране на медийното пространство с плам, който не отслабва у Берлускони въпреки че е на 76 години.

"Погледнах се в огледалото тази сутрин и си помислих: вече не правят огледалата като едно време", разказа неотдавна Берлускони на феновете си в Рим, а на лицето му грееше вечната усмивка.

Син на милански банков чиновник, роден на 29 септември 1936 г., той започва кариерата си като шоумен на круизни кораби, където пее и разказва анекдоти. В края на 50-те години Берлускони е продавач на прахосмукачки. През 1961 г. се сдобива с диплома на бакалавър по право. После взима заем от банката на баща си, за да основе фирма за недвижими имоти. Тогава започва неудържимият му възход, който поражда въпроси за произхода на неговото богатство. На тях Берлускони винаги отговаря мъгляво.

Но най-вече Берлускони засвидетелства гениалността си в телевизията. Той не се колебае да "посоли" телевизионните програми с разголени жени още през 80-те години. Холдингът на семейство Берлускони - Фининвест, включва три телевизии, вестници, издателската къща Мондадори. Но в него черешката на тортата за футболния фен Берлускони е футболният клуб Милан, шампион на Италия през 2011 г.

В продължение на 10 години Берлускони е най-богатият човек в Италия, преди да слезе до трето или четвърто място в класацията заради рисковете на борсата.

През 1994 г. Берлускони се впуска в политиката. За няколко седмици основава партията Форца Италия /Хайде, Италия/, в която влизат основно кадри от Фининвест. Берлускони печели изборите, но изоставено от съюзниците му, неговото правителство пада само след седем месеца. През 2001 г. той отново взима властта и я държи до 2006 г., което е рекорд след Втората световна война.

Изтощен от тези пет години на власт, той е победен от левицата с малка преднина на изборите, но две години по-късно постига бляскав реванш и поема лостовете на управлението за трети път, преди да подаде оставка през ноември 2011 г.

През годините на власт личните проблеми на Берлускони, по-специално съдебните, излизат на преден план. На няколко пъти той беше осъден на първа инстанция, но не и окончателно благодарение, както твърдят неговите критици, на специално приети закони.

Взискателен към външния си вид, нисичкият Берлускони прибягва без комплекси към фон дьо тен, боя за коса и пластичната хирургия.

Подчертаният вкус на Берлускони към млади и красиви жени, сред които и момичета на повикване, в крайна сметка му навлече през пролетта на 2009 г. гръмка молба за развод. Както и процес за склоняване към проституция и злоупотреба с власт, в който главни герои са мароканката Руби и разюзданите партита, наречени бунга-бунга.

Баща на пет деца от два брака и дядо на няколко внуци, Берлускони развихря у сънародниците си обожание или дълбока омраза. През декември 2009 г. душевно неуравновесен мъж хвърли умалено копие на Миланската катедрала по него и го уцели в лицето, счупи му носа и му изби два зъба. Това беше поредното изпитание за хиперактивният мъж, който не си доспива и на когото му прилоша през ноември 2006 г. След това му беше поставен пейсмейкър в САЩ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Аз пък мисля, че Берлускони е простак и престъпник. Телевизиите му са изключително рядка бозица. Смешките му са стари вицове. Педофил.

  2. Анонимен
    #1

    Силна и успешна личност е Берлускони. Такива хора трябва да управляват.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.