Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатите приеха да обсъдят "по-мека" цена за паспорт срещу инвестиции

Дянков предложи постоянното пребиваване на чужденец да струва 500 хил. лв.

6 коментара
Депутатите приеха да обсъдят "по-мека" цена за паспорт срещу инвестиции

Чужденците да могат да придобиват статут на постоянно пребиваващ в България срещу инвестиция в местен бизнес или покупка на имот най-малко за 500 хил. лв, предложи Министерството на финансите на парламентарната икономическа комисия. На заседанието си в сряда нейните депутати решиха повторно да обсъдят промените в Закона за насърчаване на инвестициите, текстове от които в края на миналата година бяха върнати от президента Росен Плевнелиев.

 

В края на ноември миналата година парламентът прие промени в закона, с които вдигна драстично прага за придобиване на статут на постоянно пребиваващ и на получаващ гражданство по натурализация в България. Според промените постоянно пребиваване за една година получава чужденец, ако вложи в български бизнес поне 1 млн. лв. и ако купи недвижими имоти поне за 600 хил. лв.

 

Постоянно пребиваващ става инвеститор, който вложи 4 млн. лв. в свой бизнес в България и открие поне 50 работни места.

 

Върху тези промени президентът Росен Плевнелиев наложи вето, като ги определи като форма на забранителен режим за инвестиране в България.

 

По време на дискусията в парламентарната икономическа комисия депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова заяви, че придобиването на гражданство срещу 1 млн. лв. инвестиции е в противоречие на визовия режим.

 

"Моето предложение и предложението на моето министерство, което е още отпреди 2 или 3 месеца, е за 500 000 лв. да се дава постоянно пребиваване. Не гражданство, а постоянно пребиваване, което ти дава за срок от 5 години възможност да работиш и да живееш в България и след това да кандидатстваш за гражданство", обясни в сряда пред Нова ТВ финансовият министър Симеон Дянков.

 

"Това е 250 000 евро, доста по-високо от средното за Европа. В Германия примерно е 300 000 евро.", продължи Дянков.

 

"Сега приетото (в Закона за насърчаване на инвестициите, върху което бе наложено президентско вето - бел. ред.) не върши на никого работа. За физически лица (предлагаме) 500 000 лв. За бизнеса ние сме предложили 1 милион лева и създаване на 10 работни места", обясни министърът.

 

"Това е пак мярка за намаляване на безработицата. Четири пъти по-ниско от това, което е прието сега в парламента. Надявам се и вчера (във вторник - бел. ред.) всъщност бях в парламента на разговори с парламентарната група на ГЕРБ, да подкрепят тези първоначални предложения", обясни още Дянков.

 

Пред Нова ТВ министърът обясни още, че реалната цена на провеждането на референдума ще е около и над 20 млн. лв. "14 (милиона лв.) е самата подготовка и провеждане на референдума, но още може би поне 5-6 милиона лева, общо около 20 може би ще струва, ще отидат в извънредния труд, училищата, знаете, трябва да са отворени в неработен ден, там ще се плаща допълнително на органите на сигурността", припомни Дянков как ще се увеличи цената на референдума.

 

"Така че целият референдум ще струва някъде около 20 милиона лева, които за мен са грешни пари за този въпрос... И е жалко, че първият ни истински референдум в демокрацията е по такъв въпрос, който не помага за развитието на обществото. Много по-смислени въпроси има, примерно в областта на екологията, нещо което напоследък стана за пореден път на дневен ред, по какъв начин трябва да си пазим екологията, културно-историческото наследство", резюмира отношението си към референдума министърът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #6
  2. Анонимен
    #5

    В бързината да съобщите радостната новина сте се омотали ...Това е 250 000 евро, доста по-високо от средното за Европа. В Германия примерно е 300 000 евро., продължи Дянков.

  3. Анонимен
    #4

    Защо направо не ни изгонят, /отровите са бавни/ и да пуснат куцо и сакато всичко с психични иили др.девиации в земята на Българите!Колкото повече,толкова повече!България за чужденците,Българите вън, /или в земята/!Да живей! До крайната победа на комунизъма!Комунизъм без Българи!

  4. Анонимен
    #3

    Напомня ми за "Вожда на червенокожите" да определят, колко ще плащат, някой да дойде.

  5. Gianni
    #2

    Почнаха разпродажбите, но всичко!

  6. Анонимен
    #1

    А обратната задача в математиката? Ако върнеш гражданство, получаваш ли 500 000? Майтапчия

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.