Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатът от ДПС Митхат Табаков е осъден на 5 години затвор

Бившият зам.-кмет на града Алтан Чаушев получи 4-годишна присъда

17 коментара
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС и бивш кмет на Дулово Митхат Табаков бе осъден на 5 години затвор от Софийския градски съд (СГС) в понеделник по обвинение, че в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е дал поръчка за нова ВиК система на свързана със семейството му фирма.

 

Ефективна 4-годишна присъда получи и бившият зам.-кмет на града Алтан Чаушев. Според прокуратурата той е помогнал на Табаков да извърши длъжностното престъпление, тъй като е бил шеф на комисията, класирала кандидатите във въпросния конкурс.

 

Табаков и Чаушев бяха обвинени, че през пролетта на 2009 г. са облагодетелствали варненската фирма "Джеми" ООД, собственост на тъста на Сали Табаков, брат на подсъдимия Митхат. В обвинителния акт е посочено, че в нарушение на ЗОП "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в града по проект за 18 млн. евро по оперативна програма "Околна среда" на ЕС.

 

Варненската фирма е предпочетена от общинското ръководство, въпреки че предлага да изпълни проекта за двойно повече време (над 1000 дни) от конкурентите си - сдружението "Кантиери модерни" (Италия) - "Главболгарстрой - Русе" АД и "Понс Одесос" ООД – Бургас. Освен това варненската компания дава едва 15 години гаранция на инсталацията, за разлика от другите две фирми, които гарантират поне 50 години безпроблемна експлоатация на водопровода.

 

От прокуратурата уточниха, че "Джеми" ООД е и единствената фирма от участниците в конкурса, която не е била стандартизирана с европейски сертификат ISO. Въпреки това общинската администрация безпроблемно приема офертата ѝ, тъй като от фирмата обясняват, че са "в процедура по сертифициране"

 

"Тази присъда ни удовлетворява и няма да я протестираме. Това е много сериозна присъда за опит за измама в особено големи размери. Опитът за измама е бил в размер на 11 милиона лева, но все пак е останал опит и не са успели да осъществят измамата. Така че – за опит за измама такава сериозна присъда нас ни удовлетворява", коментира наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев в понеделник, цитиран от "Фокус".

 

Връзката между осъдения Табаков и собственика на "Джеми" ООД бе доказана и чрез СРС, които уличиха двамата в договаряне на конкурса, припомниха още от държавното обвинение. Двамата подсъдими Табаков и Чаушев получиха и съответно шест и пет години забрана да заемат държавни или обществени длъжности.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    С този аршин,ако се отсъждаше за всички виновни,щяхме да строим затвори,нямаше да ни стигнат сегашните.Хубаво,но дайте да им пратим и колегите,които ги развяват по медиите!От тях няма никой осъден да не говорим за сериозна присъда!!!

  2. Анонимен
    #16

    Роми пребиха спешни медици

    БГНЕС Лекарка от спешното отделение разказва, че случаи като този са ежедневие. 14.12.2011 Група роми нахлуха в реанимацията на спешното отделение в Стара Загора и нанесоха побой на медицински фелдшер и лекар.
    Минути преди саморазправата екип на спешното е транспортирал пострадала при пътен инцидент жена, а част от ромите използвали линейката като ескорт по старозагорските улици.
    Автомобил, управляван от мургав старозагорец, буквално е бил залепен за линейката, разказа

  3. Анонимен
    #15

    остава и да излежат присудата, а това рядко се случва пред вид крехкото здраве на властимащите ....

  4. Анонимен
    #14

    Сега остава и да излежат ... това рядко се случва пред вид крехкото здарве ан разните властимащи ...

  5. Анонимен
    #13

    10.Kosmopolit,Rozeto да не ти изкара агентурното досие от ВГУ?Само ти й се шашкаш,май те е страх от нея.А бъди на 100% сигурен,че не е в БГ,аз обаче съм,точно в центъра на София.Споко,знаем за напъните ти в СДС,ама не им даде никакви пари през 90-те, знем те колко струваш.Карай си пенсията там и не се занимавай с глупости целта не си ти.

  6. ЛАМБО
    #12

    Добре, но къде скриха най-големите крадци от миналата коалиция - Емел Етем и Джевдет Чакъров ? Откакто дойде ББ на власт, за тях нито дума, изчезнаха напълно и от медиите

  7. Анонимен
    #11

    А другарите Костов, Лечков и г-н 6 апартамента кога ще ги съдят?

  8. Анонимен
    #10

    Да го затъкнем, разбирай да не отговаряме на комуниста Rosie, който иска да oсeрe форума....

  9. Анонимен
    #9

    Gen. Augusto Pinochet: Parvo drebnata riba, a posle i po-edrata shte padne.

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #8

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.