Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ДКЕВР ще поевтини водата в София въпреки протестите на концесионера

"Софийска вода" призова темата да не става част от предизборната популистка риторика

7 коментара
ДКЕВР ще поевтини водата в София въпреки протестите на концесионера

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) твърдо смята да намали цената на водата в София с 3 ст за куб. м, въпреки протестите на концесионера “Софийска вода“, който искаше поскъпване на тарифите си, но регулаторът прецени, че дружеството не е направило включените в сегашните му цени инвестиции за намаляване на загубите на вода и затова всъщност водните услуги трябва да поевтинеят.

 

В отговор концесионерът изтегли заявлението си за поскъпване, но ДКЕВР все пак насрочи обществено обсъждане на доклада си да сваляне на цената на водата в София, в който обаче не е фиксирана дата, от която да влезе в сила решението.

 

Насроченото за вторник открито заседание не можа да започне, тъй като представителите на “Софийска вода“ не се явиха, а малко преди началото на публичната дискусия концесионерът призова в прессъобщение “темата, свързана с цените на ВиК-услугите и монополите, да не стане част от популистката предизборна риторика”.

 

“Софийска вода” отказа да участва в общественото обсъждане с мотива, че са оттеглили искането си за увеличение на цената на водата с 14%. Предложението кубик вода в столицата да стане от 1.76 лв. на 2 лв. беше внесено от концесионера през лятото на 2012 г., но беше оттеглено в началото на април 2013 г. след като ДКЕВР обяви, че ще намали цената на водата с 4% или 3 ст. в най-скоро време

 

Поради липса на представител на “Софийска вода” председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова закри публичното заседание, но се очаква да се насрочи закрито такова, на което регулаторът да реши в каква законова продецура да облече планираното намаление на цената на водата за столичани.

 

Според комисията, независимо че концесионерът е оттеглил искането си за поскъпване на водата процедурата вече е задействана и са налице правни мотиви за произнасяне на ДКЕВР по въпроса. Трябва обаче да се изчисти процедурата от юридическа гледна точка, за да не може да се обжалва решението в съда, обясни Харитонова. Има възможност ДКЕВР да започне собствено производство, но това означава цялата процедура да започне отначало и да има забавяне във времето, допълни тя.

 

Според “Софийска вода” обаче с оттегляне на искането им за поскъпването на цената на водата процедурата би трябвало да бъде прекратена.

 

“В своята стратегическа и всекидневна дейност “Софийска вода” се ръководи от високи професионални стандарти и не желае в настоящия предизборен период темата за цената на предоставяните в София ВиК услуги да бъде политизирана в рамките на предстоящото публично обсъждане”, се казва в официално становище на компанията.

 

“Софийска вода” се надява Комисията да не допусне вмешателство в своята работа, а темата, свързана с цените на ВиК услугите и монополите, да не стане част от популистката предизборна риторика, отбелязва в заключение концесионера.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Софийска вода е един от монополистите който безчинства и обира гражданите. Не стига, че плащаме за тези 70% загуби по мрежата, слагат ни още 100% върху консумацията отчетена по водомерите и нагло искат още повишение. Естествено шефовете им ще имат по 100000 лева месечни заплати, а ние чинно ще си плащаме като роби безропотно. Видяхме вече резултатите от протестите на Орлов мост - цените на всичко останаха същите, даже искат повишение, а комунистите си изиграха успешно играта.

  2. Анонимен
    #6

    Очевидно СВ нямат аргументи за да защитят искането си за увеличение и се крият от открит дебат. Подмолна работа присъща за французи! Излиза, че сега плащаме по-скъпа поне с 4% на кубик вода, но не е ясно как ние потребителите ще бъдем компенсирани за това след като се отлага решението за корекция.

  3. Анонимен
    #5

    3стотинки са подигравка с хората и е по-добре да не се говори за поевтиняване. Тези кръвопийци вдигнаха цената на водата в небесата и масовото неплащане на сметки ще ги свали на земята.

  4. Анонимен
    #4

    Вместо да се развали концесията заради неизпълнени задължения от концесионера (намаляване на загубите, качество на питейната вода и т.н.) те ще намаляват цената с 3 стотинки. Цената на кубик вода преди сключването на концесионния договор беше 55 стотинки, сега е 1.78 лева.

  5. Анонимен
    #3

    Купува 2 ст. кубика, продава 2 лв.

  6. Анонимен
    #2

    Ами тия да се откажат от концецията, ама тя е сладка работа, на гьрба на народа. Да се разтури тази сделка и общината да се заеме с тази работа, то така и така тази община не вьрши нищо. След като даньците са по зони,направете водата и градският транспорт по зони. Хората са разделени на класи, но и в големите зони живеят бедняци, безработни и пенсионери-Фандькова, оправи тава зонално ограбване

  7. Анонимен
    #1

    Браво бре франсета, тук да не ви е Екваториална Гвинея!дори нямате себеуважението да се явите на обществено обсъждане не пред кого, а пред Държавата. Ами помислете дали такa бихте действали в Париж :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.