Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Драгомир Стойнев: Няма политическо решение за рестарт на АЕЦ "Белене"

Руските претенции са за 872 млн. евро, готвим контраиск

90 коментара
Сн.БГНЕС

На този етап няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ ”Белене”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. На този етап нито има чуждестранен инвеститор, нито са водени преговори по възобновяването на проекта, няма развитие, каза още той в понеделник пред бТВ. Стойнев съобщи, че внесеният в петък вечерта от “Атомстройекспорт“ (АСЕ) иск срещу “Националната електрическа компания“ (НЕК) заради спирането на ядрения проект е за 872 млн. евро, но НЕК от своя страна подготвя контраиск срещу руснаците.

Искът на АСЕ е пред арбитражен съд в Женева, според предишните заявления на руснаците той трябваше да е до 1 млрд. евро. НЕК от своя страна води дело срещу изпълнителя на строежа в арбитражен съд в Париж за 350 млн. евро за неплатени суми за закупено старо оборудване

За съжаление, или за радост на някои хора, Народното събрание взе решение проектът да бъде замразен, каза министърът. Според него е необходимо да се актуализира икономическата и финансовата характеристика на проекта с оглед бъдещо потребление през следващите 15-20 години на електроенергия в региона и едва тогава може да се мисли за рестартиране на проекта.

Руската страна от дълго време предупреждаваше, че има иск, но бившото управление, без да искам да се оправдавам с него, подписа няколко анекса, които задълбочиха работата по проекта АЕЦ "Белене", коментира Драгомир Стойнев. “Изведнъж се каза: “Спираме проекта“ и съответно руската страна внесе иск. Ние казваме, че ще има контраиск от наша страна, наета е с доста добро реноме международна адвокатска кантора, която ще ни защитава, така че тези взаимоотношения ще се решат в съда. Това е нормалната практика“, допълни той.

”Ние не сме преговаряли за проекта АЕЦ ”Белене”, нито имаме финансова възможност да строим проекта, което означава, че на този етап проектът няма развитие”, посочи Стойнев.

Той отново коментира, че целта му е да се запази цената на тока на сегашните нива и да се разработи модел за тарифиране, който да позволи в бъдеще електроенергията да поевтинява и да се възобнови износът на ток.

”Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса ”износ”, която не е конкурентна и за една година сме загубили 1.5 млрд. лева”, каза Стойнев.

Той каза, че такса ”пренос” зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Стойнев посочи, че до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне таксата , която пречи българската енергетика да бъде конкурентоспособна. От бизнеса обаче коментираха още преди седмица, че изнасянето на таксите за зелена и кафява енергия и за дългосрочните договори от таксата пренос в общата цена на микса ще натовари най-вече бизнеса.

Министърът посочи, че ако отново на българската енергетика ѝ се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора. ”Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител”, каза още Драгомир Стойнев.

Междувременно бившият шеф на Агенция "Държавна финансова инспекция" Теменужка Петкова заяви, че всички разходи за АЕЦ "Белене" до момента възлизат на 1.3 млрд. лева, като сериозна част от тях са отишли за консултанти. Тези разходи са били направени, без да е подписан договор, каза Петкова в понеделник пред Нова телевизия.

Тя смята, че е била освободена от новото правителство заради констатациите ѝ за злоупотреби по проекта, разкрити пред анкетната комисия за АЕЦ "Белене" в предишния парламент.

Петкова разказа как била повикана от министъра на финансите Петър Чобанов на третия ден от управлението на новото правителство и помолена да си подаде молба за напускане. Като мотив за това било изтъкнато създалото се около нея напрежение в последните месеци.

Петкова е убедена, че в основата на отстраняването ѝ е констатацията, че сегашната цена на електроенергията се дължи на направените разходи за АЕЦ "Белене".

"Във връзка с този проект се натъкнахме на изключително сериозни нарушения", посочи тя. Такива били констатирани през периода от 2006 г. (от сключването на споразумението с "Атомстройекспорт"), до март 2012 г., който е обхванала проверката. Част от тях са свързани със Закона за обществените поръчки.

В докладите на АДФИ били включени всички нарушения, не само онези, извършени от предходни правителства.

"Нашите проверки във връзка с проекта АЕЦ "Белене" започнаха през есента на 2009 г. Те не са извършени дни преди референдума за ядрената енергетика", заяви Петкова, чиято длъжност е мандатна, а мандатът ѝ изтичаше през 2014 г.

Теменужка Петкова отново защити тезата кси, че договор за изграждането на АЕЦ "Белене" няма, а само споразумение, в което се казва, че двете страни ще продължат преговорите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

90 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #90

    Една публикация в електронните медии заслужава внимание. Китайци имали намерение да построят соларни паркове с един гигават мощност и не искали преференциални цени за изкупуване на ел. енергията и се твърди , че щели да продават на цени по ниски от АЕЦ и ТЕЦ Марица Изток 2. Това последното много не го вярвам. Това обаче се нарича grid parity. Държавата не дава пари , когато е в криза и потребителите не плащат зелена добавка за тази енергия и миксът става по - евтин. Това би трябвало да заинтересува част от "червения електорат" , която си прави илюзии за евтин ток от АЕЦ Белене, защото риска е на инвеститора, която отива на свободния пазар.

  2. Анонимен
    #89

    От 78 до 79: Никога не съм гласувал нито за ДСБ, нито за друга партия. Обаче съм българин за разлика от Вас и знам че АЕЦ "Белене" ще загроби България. Това Вас няма да Ви засегне, защото явно получавате пари от Русия, за да излагате такива антибългарски тези. За щастие виждам че проектът няма да го бъде. Завършил съм атомна енергетика в МЕИ но съм учил и малко икономика и знам какво пиша.

  3. Анонимен
    #88

    Ще има ,ще има,ако нашите управляващи не осъдят руснаците за рекета,на който ни подлагат значи има договорка.А кой какво е подписвал не видяхме досега,защо така уверено тази руска компания е поръчала оборудване за Беляне,че даже е готово!

  4. Анонимен
    #87

    До № 71

    "Калининград е руски анклав, т.е. руска територия.Защо АСЭ трябва да предявява претенции спрямо себе си или , респективно, друга руска компания при спиране или замразяване на проекта?"
    ----------------------------------------

    Ами тъкмо защото твърдят,че това,което е сега в постСЪВЕТСКА РУСИЯ било "капитализъм".
    С какво една руска компания поръчала нещо на Атомстрой и после отказала поръчката поради спиране на строежа да е нещо по-различно от една българска компания ????
    Какво по-нормално

  5. Анонимен
    #86

    Руските окупатори пак атакуват България както винаги в цялата ни история.

  6. мила
    #85

    До 77 И как точно "помогнахте".Лъжехте бабите по селата,че ще плащат по-евтин ток ли?

  7. Анонимен
    #84

    Цацаров брои бюлетини и се занимава с подслушване а милиардите откраднати от Белене и кредитните милионери не се споменават? Натъкнахме се на изключително сериозни нарушения по проекта "Белене", каза бившата вече ръководителка на Агенция "Държавна финансова инспекция" Теменужка Петкова По счетоводни данни всичките разходи за АЕЦ "Белене" до момента възлизат на 1 млрд. и 300 млн., каза бившият вече шеф на Агенция "Държавна финансова инспекция" Теменужка Петкова в интервю за Нова телевизия. Петкова смята, че е освободена от новата изпълнителна власт заради констатациите й относно проекта. Тя твърди, че сериозна част от парите за "Белене" са отишли за консултанти.

  8. Анонимен
    #83

    това министърче е такъв СМЕШНИК.......просто личи си че Серго е вкарал г...й дружинката си в управлението. Жална ни майка.

  9. Анонимен
    #82

    Лоша новина за русофилистиците.Едно по едно отпадат обещанията на новата тройна коалиция към своите избиратели, които остават като прелъстени и изоставени.

  10. Анонимен
    #81

    А аз си мислех че българската дума е данък а не такса.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.