Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата наля 27.5 млн. лева във ВМЗ-Сопот

Погасяват се заплати и се рестартира производството

33 коментара
Държавата наля 27.5 млн. лева във ВМЗ-Сопот

Държавата наля в закъсалите Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот 27.5 млн. лева, с които трябва да се съживи производството на оръжейното предприятие и да се потуши недоволството на около 2000 работници, които не са си получавали с месеци заплатите.

 

Средствата са прехвърлени чрез Държавната консолидационна компания (ДКК), която придобива акции на стойност 27.5 млн. акции от ВМЗ-Сопот ЕАД чрез увеличаване на капитала на дружеството, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в понеделник.

 

"Придобиването на акции на ВМЗ от страна на ДКК е стъпка от преструктурирането на дружеството. По този начин в компанията е инжектиран финансов ресурс от 27.5 млн. лева, от които са погасени неотложни задължения, изплащат се работни заплати и се рестартира производството", съобщиха от ведомството.

 

Държавната консолидационна компания бе създадена през 2010 година, като в нея бяха апортирани дялове и акции от дружества, в които държавата има участие.

 

Идеята бе чрез компанията да се заобиколи Законът за сребърния фонд, според който всички приходи от приватизация трябва да влизат в него, и да се разпределят като дивидент в полза на бюджета. Така бяха продадени миноритарните дялове в електроразпределителните дружества.

 

С преведените средства от компанията до края на деня ще бъдат изплатени всички забавени възнаграждения към работниците – две заплати и половина и два аванса.

 

От министерството припомнят, че в "резултат на направения детайлен анализ по предложение на министър Стойнев, на 19 юни правителството прие доклад с мерки за стабилизиране и развитие на компанията", но отново не дават никаква информация какви са конкретните мерки.

 

Две седмици по-късно стана ясно, че кризисното положения в завода ще бъде временно стабилизирана с външни средства, каквито и бяха първоначалните очаквания.

 

"Очаквам от мениджмънта на предприятието адекватни действия в отговор на усилията на министерството за стабилизиране на ВМЗ. Смятам, че са необходими усилия в две посоки – активно търсене на нови поръчки и много висока ефективност и прозрачност при управлението на дружеството и изпълнението на текущите поръчки", заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев, цитиран от ведомствения пресцентър.

 

В началото на месеца той обяви, че правителството ще търси кредит от държавна компания за ВМЗ Сопот, които според неговите данни имат задължения от 170 млн. лева. Стойнев каза тогава, че дългосрочният план за спасението на Вазовските заводи е нова процедура по приватизация, но малко по-късно заговори, че правителството ще се опита да запази предприятието държавно.


Правителството на Бойко Борисов изплати в подобна ситуация заплатите в завода с пари от "Кинтекс".

 

Опитът да се продаде предприятието завърши безславно в средата на януари 2013 година с неприета от държавата оферта на единствения останал на финала кандидат – фирмата ЕМКО.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #33

    Новото правителство да не е извадило тези пари от джоба си? Нали има дупка в бюджета? Какво става или трябва да заблуждаваме хората, че има дупка в бюджета, че да може да изтеглим заем за всички харчове които правим ,а да го паща който дойде на власт.Стар номер до болка познат!!!!!

  2. Анонимен
    #32

    Решения с наливане на пари от държавата са безплодни. Те отлагат агонията. Като се процедира по този примитивен начин, държавата накрая фалира. Трябва да е ясно, че едно предприятие като не печели, фалира. Работниците трябва да се интересуват непрекъснато какво става с пазарите, парите и заплатите. Иначе сега това са пари на държавата, т.е. на всички нас. Защо трябва да се дават заради тъпо управление на някои.

  3. Анонимен
    #31

    нали бюджетат на даржавицата е пробит! как та ка се наливат пари вав фалирало даржвно предприятие, ваншни средства ли са това. Разбира се. че хората, работещи там, не са виновни и си тарсят заплатите, но защо за сметка на данакоплатеца

  4. Анонимен
    #30

    Значи хората в Сопот да мрат. Ние в София сме добре. Не ни интересува. Можем да си плащаме тока. А ония все още имат пръстени.

  5. Анонимен
    #29

    Кое са натрупали десните, моля? Дълговете на ВМЗ, може би? Можеш ли да мислиш с главата си, вместо да повтаряш стари клишета? И това след безумното харчене на Тиквата за спортни зали, стадиони и обикаляне по въздуха?

  6. Анонимен
    #28

    Хайде, почва се... Значи истина е, че комунистите харчат това , което десните са натрупали. А при нас, като свърши натрупаното, ще харчат на вересия, ще вземат заеми (сетете се кой ще ги плаща). Явно ще тръгне и по-голяма инфлация. Комунистите са много добри във вземането на власт и задържането й, но ги няма хич в управлението.

  7. Анонимен
    #27

    До 24. Ами нека да го приватизират! Ако щат до го експроприират или екзалтират! Но да работи - да произвежда и да носи печалби. Тогава всички ще са добре. Нали? Не разбирам, но ми се струва, че България беше известна по света с качествено оръжие. Имахме добри пазари. Бяхме конкурентни. Абсурдно е доубиваме всичко, което е работило!!!

  8. Анонимен
    #26

    какъв ви е проблема че хората ще си получат парите за извършената работа? какви сте вие полицаи ли, доносници ли по форумите. вашта мамамаа недоволна

  9. Анонимен
    #25

    Ние наистина сме шибана държава- къде по света има фалирало оръжейно предприятие? Само в болните мозъци на крадците?!

  10. Анонимен
    #24

    Корпоративна банка ще спасява ВМЗ “Сопот”за да го приватизира! И за кьоравия е видно кой стои зад тези неизвестни,"благородници",безвъзмездните спасители на завода в Сопот.Само Медиапул не може да ги види.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.