Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавните енергийни фирми да ревизират исканото поскъпване на тока

Все пак ДКЕВР допуска “незначително“ увеличение заради парниковите квоти

9 коментара
Държавните енергийни фирми да ревизират исканото поскъпване на тока

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев заяви в сряда, че очаква от държавните енергийни фирми да ревизират внесените в регулатора заявления за повишаване на цените на електроенергията от 1 юли. Ден по-рано стана ясно, че “Националната електрическа компания“ (НЕК) “Електроенергийният системен оператор“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“ искат най-солидните повишения на цените в електроенергетиката.

 

НЕК например предлага да се повиши почти три пъти зелената добавка за купувания от възобновяеми източници ток в крайната цена за потребителите, като производителите на вятърна и слънчева енергия отрекоха това поскъпване да е по тяхно предложение. НЕК и ЕСО поискаха също така с 45 и 56 на сто вдигане на кафявата добавка от тока на топлофикациите и невъзстановяемите разходи по дългосрочните договори, както с 28 и 62 на сто увеличение на таксите им за достъп и пренос на енергия по мрежата си. Ръст от 13-15 на сто на същите такси предлагат и ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“ за ползване на електроразпределителните им мрежи.

 

Това, което НЕК и ЕСО са подали като заявка към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), трябва да бъде ревизирано и то ще бъде ревизирано, защото там не са отчетени възможностите за промяна в микса и допълнителните резерви, които съществуват в системата, коментира пред журналисти в Министерския съвет Василев. Той съобщи, че се извършва допълнителен анализ и изрази надежда по-късно в сряда да бъде направен първи преглед на всички числа отново, за да може те да станат реалистични.

 

Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова пък каза пред бТВ, че се работи много усилено за запазване на цената на тока, но все пак може да има незначително увеличение заради необходимостта от 1 юли въглищните централи да купуват права за замърсяване на въздуха – т.нар. въглеродни емисии. Тя обаче обясни, че разчетите на ТЕЦ-овете за купуване на парникови квоти са правени при по-високи от сегашните им цени и там също има ресурс за орязване.

 

“Разчетите, които съответните централи са правили, са някъде от порядъка на 6-7 евро на тон емисия, а цените вече са паднали до 2.64 евро на тон. Ясно е – пада цената от това, което са поискали”, каза Харитонова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    Токът в България е най-евтиният в света. Ако продължава така, скоро ни чака енергиен срив на цялата система.

  2. Анонимен
    #8

    №6- голямо браво !!Към №7-нищо не прибира държавата-голямата част от разходите са кражби в държавните дружества и признати от ДКВЕР неизвършени разходи от частните.

  3. Анонимен
    #7

    Насъскаха народа срещу ЕРП-тата, а то какво излиза: Държавата прибира лъвския пай от цената на тока. Най-нагло безконтролно си я вдига сама.

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #6
  5. Анонимен
    #5

    BLUE: Щяло да е минимално повишаването на цената на тока-това дължим на лумпените, дето ЯКО се бяха разгневили, които гласуват за себеподобни, които система сменят и т.н. , както казват македонците: Налютил се Гюро-посекал си к.ро

  6. Анонимен
    #4

    Страхувам се, че министър Василев заради поисканото увеличение на цените ще изгони напълно основателно петия изпълнителен директор на НЕК за последните три и половина години Крумè Анастасов,който не може да раздели на две магарета сламата.

  7. Анонимен
    #3

    А дали да не допуснем, че другата зима ще има нови "незначителни" бунтове и самозапалвания ???

  8. Анонимен
    #2

    В момента само прикрити и не дотам комуняги и агенти останаха на ръководните постове в енергетиката

  9. Анонимен
    #1

    Кражбите формират над 30 % от разходите.никой не предлага реформи и намаляване на кражбите.Последните, които се бореха срещу мафията ги уволниха от енергетиката преди 1-2 години.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.