Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дянков бави 300 млн. евро за енергийна ефективност на фирмите

От над 1 млрд. евро за конкуретноспособност едва 89 млн. евро са стигнали до бизнеса

11 коментара
Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство бави старта на схемата за енергийна ефективност за бизнеса по оперативна програма “Конкурентоспособност” на стойност 300 млн. евро. Това стана ясно при представяне изпълнението на програмата от министъра на икономиката Делян Добрев пред парламентарната комисия по еврофондовете в сряда.

Схемата се бави, защото имаме дебат с Министерството на финансите дали отпускането на средствата през банки не е държавна помощ, обясни Добрев на депутатите. Според финансовия министър Симеон Дянков отпускането на средствата през шест банки им дава предимство на пазара, уточни Добрев.

Позицията на Министерството на икономиката е, че не може да се говори за никаква държавна помощ в случая, допълни той.

Този модел се препоръчва от Европейската комисия и излиза, че ние сме по-католици от папата, отбеляза Меглена Плугчиева, депутат от БСП и бъдещ посланик в Швейцария.

Добрев обаче успокои, че вече почти са постигнали съгласие по този въпрос с Дянков и очаква най-късно в средата на юни схемата да бъде открита за бизнеса.

Схемата, която бизнесът чака от няколко години, трябваше да бъде отворена в средата на май. Тя е първата, по която ще се пробва моделът за изнасяне на оценката на проектите по програма “Конкурентоспособност” извън Министерството на икономиката, отбеляза министър Добрев.

Енергийна ефективност и зелена икономика

Програмата “Енергийна ефективност и зелена икономика” е съвместна на Министерството на икономиката и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Ведомството на Делян Добрев чрез оперативна програма “Конкурентоспособност” дава 150 млн. евро, а още толкова идват от ЕБВР.

В края на април ЕБВР избра шестте банки у нас, които ще отпускат нисколихвените кредити на малки и средни предприятия за инвестиции в енергоспестяващи технологии и възобновяеми енергийни източници. Това са “Алианц банк България“, “ДСК банк“, “МКВ Юнионбанк“, “ПроКредитбанк България“, “Райфайзенбанк България“ и “УниКредит Булбанк“. Всяка банка ще определя на пазарен принцип лихвите по заемите, като размерът им ще зависи от кредитния риск по всеки проект.

Максималната стойност на субсидията по един проект е 2 млн. лв., като в зависимост от типа инвестиции тази безвъзмездна помощ ще бъде 30%, 40% или 50% от общата стойност на проекта.

Между 600 и 1000 малки и средни български предприятия биха могли да получат финансови средства по програмата, инвестирайки в проекти за зелена енергия, казаха от ЕБВР при подписването на договорите.

От над 1 млрд. евро едва 89 млн. евро са стигнали до бизнеса

Положението с договарянето и плащането на над 1 млрд. евро по програма “Конкурентоспособност” е катастрофално, стана ясно от представените данни.

От бюджета е договорен едва половината. Това означава, че за година и половина ще трябва се справим с договарянето на ресурс, който е бил контрактуван за петте изминали години, отбеляза министър Добрев.

Положението с плащанията пък е още по-трагично. Реално до бизнеса са достигнали 89 млн. евро, което е около 9.5% от бюджета, отчете министър Добрев. За разлика от предшественика си Трайчо Трайков, той не сложи парите по JEREMIE, с които процентът скача на близо 25, защото тези пари реално все още не са стигнали до бизнеса.

12 уволнени за корупция по “Конкурентоспособност”

12 са уволнение заради корупция по оперативна програма “Конкурентоспособност”, каза още министър Добрев. Той беше попитан от Силвия Хубенова от ГЕРБ какво ще направи министерството, за да спре корупцията при оценката на проектите по програмата.

“Ако имате сигнали, дайте ги. За всеки, който се чуе, че е корумпиран, моментално ще бъде уволнен”, обеща министърът. Според него единственият изход за решаването на проблема с корупцията е въвеждането на електронното управление.

Той определи като “безумие” изискването ръководителят на управляващия орган да слага подпис и под най-дребния документ. Добрев даде пример с одобряване на плащане от фирма на 200 евро за канцеларски материали. За да одобри плащането, Министерството на финансите е похарчило 1000 евро, изразяващи се в човешки труд, кореспонденция и загубено време. Това отблъсква фирмите, призна министър Добрев. Затова регионалните звена по програмата също ще имат право да подписват документи, допълни той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    Dobre de lili granitzka zashto v poslednia Anzac e ministerstvo na finansite neshto mai ne si slushala vnimatelno

  2. Анонимен
    #10

    Няма ли кой да го изрита тоя некадърен нещастник, дето обърка цялата икономика. Ей и в доклада на ЕК от днес пише, че се управлява толкова неграмотно, че с години не можем да се оправим след това. А тоя малоумник внуши на премиера, който нищо не разбира от икономика, че е голям разбирач, та го оставиха да съсипе всичко. Отвън хората видяха, че нещата не са надобре - тия тук надуват свирките колко хубаво ставало.

  3. Анонимен
    #9

    Няма ли да си ходи този некадърен комплексар!?

  4. Анонимен
    #8

    Ха Ха! - За всеки, който се чуе, че е корумпиран, моментално ще бъде уволнен”, обеща министърът И този почна като Цецко да раздава правосъдие. А после следва съд, възстановяване на работа, плащане на компенсаций...

  5. Анонимен
    #7

    В този случай Дянков е абсолютно прав!

  6. Анонимен
    #6

    Европейските пари подпомагат БАНКИТЕ ПРИМЕР: Ако аз инвестирам собствени пари в енергийна ефективност - НЯМА ПОМОЩ от Държавата!? Ако взема кредит ИМА помощ от Държавата но ... ФИРМАТА изпълнител трябва да е одобрена (в списък на банката)и естествено цените и са с 30% по-високи !!! КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА ? Парите къде отиват ???

  7. Анонимен
    #5

    Diankov e prav da ne iska da uchastva v porednia mehanizum na iztochvane na Bulgarskia bizness.

    Европейската банка за възстановяване и развитие dava zaem na podbrani ot tiah banki, koito posle davat zaemi na Bulgarski kompanii. Bulgarskia biznes direktno harchi parite za pokupka na izdelia proizvedeni v Kitai i zapadna evropa i kato rezultat se nagurba da plashta zaema s lihvite s godini napred (t.e. Европейската банка за възстановяване и развитие ne dava nikakvi pari a si tochi lihvi). Ikonomiata

  8. Анонимен
    #4

    До Г-н Дянков - изглежда не си осведомен за документ на Брюксел в които се казва: *Балгарите са заплашени с бедност заради лошото качество на управлението и липсата на реформи*!?

  9. Анонимен
    #3

    НЯМА пари !!!!!!!!!!!!!! Държавата ни е фалирала !!!! Затова бави и отменя проекти дори !!!! ГЕРБ е мафия

  10. Анонимен
    #2

    "Добрев даде пример с одобряване на плащане от фирма на 200 евро за канцеларски материали. За да одобри плащането, Министерството на финансите е похарчило 1000 евро, изразяващи се в човешки труд, кореспонденция и загубено време." Няма нужда от какъвто и да е коментар! Съкратете бюрокрацията с 99%. Някога Министерство на образованието е имало двама души - Иван Вазов (като министър) и още един човек - като секретар, портиер и чистач. А образованието е било на едно от най-високите европейски равниа!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.