Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дянков попари фермерските искания за по-ранно плащане на евросубисдиите

8 коментара

Няма начин зърнопроизводителите да получат по-рано сумите по плащанията за единица площ, евентуална стачка с такива искания няма да успее. Това заяви в петък министърът на финансите Симеон Дянков по повод намеренията на фермерите да организират протести заради неспазено обещание да им бъдат дадени евросубсидиите до края на януари.

 

Възможностите на бюджета са такива, че плащанията на зърнопроизводителите могат да станат частично в средата на март, а остатъка да получат в началото на април, обясни пред журналисти в парламента вицепремиерът. Той подчерта, че неговото ведомство никога не е обещавало авансово издължаване на средствата през януари, защото това не би било отговорно.

 

Във вторник земеделският министър Мирослав Найденов се оправда с плащания по заема на бившия финансов министър Милен Велчев, че няма да спази обещанието са да се дадат евросубсидиите до края на януари. Агроминистърът посочи още, че премиерът Бойко Борисов бил възложил на Дянков да се направят разчети дали може да се изплатят субсидии по-рано от 15 март.

 

Сега обаче финансовият министър опроверга и тази информация и дори отложи още срока за субсидиите. Той обясни невъзможността да се дадат по-рано пари на земеделците с това, че през януари над 2 млрд. лв.отишли за плащания по облигации, още 1.5 млрд. лв. за "запълване" на сметките по различни социални програми. “Като цяло,3.5 млрд. лв. извънредно са дадени и по предварителни данни дефицитът за януари е около или малко над 500 млн. лв., колкото беше прогнозиран. При такъв дефицит е несериозно да се казва "ние си искаме парите по-рано, отколкото е по процедура", заяви Симеон Дянков.

 

Той разясни също, че през февруари се залагат пари за по-тежките инфраструктурни проекти и затова отново е невъзможно допълнителни пари да се разпределят към някоя прослойка.

 

Плащанията за единици площ се правят през ноември-края на юни, така че по никакъв начин от гледна точка на бюджета няма забавяне, каза още финансовият министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Какви фермери са тези "зърнопроизводители"? Колкото д-р Найденов е министър! Каква е тази дума "зърнопроизводител"? Има ли тя превод? Как я обясняват в Брюксел? Не виждат ли в Европейския съюз, че парите се раздават хей така, за да се угоди на електората или на комунистите, или на ГЕРБерските комуноиди или на други техни производни?! Къде са тези ферми по САПАРД?

  2. Анонимен
    #7

    Дянков не е земеделец и не разбира, че земеделието трябва да се съобразява със сезаните. За финансиста плодовете зреят и през януари.

  3. Анонимен
    #6

    English farm land has risen in value by 10,745% during the lat 60 years, according to research carried out to mark The Queen’s diamond jubilee. Английската земя е повишила цената си от възкачането на престола на Кралицата до диамантения ѝ юбилей с 10,745% сега е £6,295 per acre ! Това казва всичко, когато се сравнява с цената на земята в БГ, а така също дава еднозначен отговор какво е направено през болшевизма. Тук мафиотската болшевишка държава урежда само псевдофермери и арендатори, собственика на земеделска земя е ограбен и беззащитен, а земята е най-ценното в живота на човека, след здравето му.

  4. Анонимен
    #5

    Няма ли кой да попари Дянков и сие?До кога този дерибей ще се разполага в държавната хазна?По Баретата стрелят.По тази очилата заплаха за националната сигурност няма ли кой да стреля?И той отдавна трябваше да е в затвора.

  5. Анонимен
    #4

    А пък фермерите ще ПОПАРЯТ ДянкУФ на изборите.

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #3
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  8. Анонимен
    #1

    Първо, не става ясно кой и кога е обещал плащания на зърнопроизводителите до края на януари. Второ, за плащането на около 1 млрд. евро външен дълг се знае от 10 г. и парите за това бяха набрани с нов външен дълг през лятото. Трето, 1.5 млрд. лв. "извънредни плащания по социални програми" звучи абсолютно несериозно, та това е около 2 % от БВП. И накрая четвърто, при снежна покривка от 10-50 см зърнопроизводителите нямат никаква работа та да искат пари сега. Извод : И двете страни нещо лъжат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.